Economia vecinilor de la est va crește mai repede decât la noi

Prognoza Institutul de Studii Economice Internaționale din Viena (WIIW) arată că Republica Moldova va avea în următorii trei ani cea mai mare creştere economică dintre toate cele 23 de ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est.

49
1 minut de lectură

În 2019, Produsul Intern Brut al ţării vecine va creşte cu 3,8%, cu 3,6% în 2020 și cu 3,5% în 2021.

Prin comparație, în opinia experților austrieci, România, va înregistra o creștere de 2,8% a PIB în 2019, de 3% în 2020 și de 3,2% în 2021. .

Raportul Institutului de Studii Economice Internaționale din Viena mai arată că, în perioada 2019-2021, tarifele vamale suplimentare impuse de Statele Unite, Brexit-ul şi problemele din zona euro ar putea reprezenta o ameninţare pentru economiile ţărilor dependente de exporturi. Statele central și est-europene cele mai afectate de aceste evoluție vor fi Cehia, Slovenia, Slovacia și Ungaria, ţări cu o puternică industrie producătoare de maşini, conform anaiștilor economici ai WIIW.

Alte ameninţări pentru cele 23 de ţări din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est sunt deficitul de forţă de muncă şi o posibilă reducere a fondurilor europene.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele