Economia vecinilor de la est va crește mai repede decât la noi

Prognoza Institutul de Studii Economice Internaționale din Viena (WIIW) arată că Republica Moldova va avea în următorii trei ani cea mai mare creştere economică dintre toate cele 23 de ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est.

36

În 2019, Produsul Intern Brut al ţării vecine va creşte cu 3,8%, cu 3,6% în 2020 și cu 3,5% în 2021.

Prin comparație, în opinia experților austrieci, România, va înregistra o creștere de 2,8% a PIB în 2019, de 3% în 2020 și de 3,2% în 2021. .

Raportul Institutului de Studii Economice Internaționale din Viena mai arată că, în perioada 2019-2021, tarifele vamale suplimentare impuse de Statele Unite, Brexit-ul şi problemele din zona euro ar putea reprezenta o ameninţare pentru economiile ţărilor dependente de exporturi. Statele central și est-europene cele mai afectate de aceste evoluție vor fi Cehia, Slovenia, Slovacia și Ungaria, ţări cu o puternică industrie producătoare de maşini, conform anaiștilor economici ai WIIW.

Alte ameninţări pentru cele 23 de ţări din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est sunt deficitul de forţă de muncă şi o posibilă reducere a fondurilor europene.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele