Eminența cenușie a stângii democrate din SUA este un tânăr economist francez

70
6 minute de lectură

Gabriel Zucman are 33 de ani. Este deja profesor la prestigioasa universitate americană Berkeley, din California, și coautorul unei recente cărți de succes peste Ocean, „Triumful Injustiției”, care a apărut în februarie și în Franța, la Editura Seuil.

Numele său este evocat acum în Franța deoarece tânărul economist este consilierul candidaților de stânga ai Partidului Democrat, „le suflă în ureche” lui Bernie Sanders și Elizabeth Warren, în campania pentru alegerile prezidențiale americane din anul acesta.

„Triumful Inegalității” sau „Cum evită impozitele cei bogați și cum să îi faci să plătească” a apărut în octombrie 2019 în Statele Unite. Zucman este autorul altei cărți de economie, „Bogăția ascunsă a națiunilor”, publicată în SUA în 2015 și, într-o ediție revizuită și lărgită, în Franța în 2017.

„Cercetările mele se concentrează pe bogăția globală, pe inegalități și paradisurile fiscale”, spune despre el însuși tânărul economist. Pe Twitter, scrie că „bogăția înseamnă putere, iar concentrarea extremă a bogăției înseamnă o concentrare extremă a puterii.”

În ciuda vârstei sale tinere, a predat deja economie la London School of Economics, unde și-a continuat cercetările cu un alt economist francez celebru, Thomas Piketty, înainte de a deveni profesor la Berkeley, în 2015, la vârsta de 28 de ani.

Politicienii de stânga, mai ales cei din partidul Franța Nesupusă al lui Melenchon, îl citează frecvent, ca și cei din mișcările altermondialiste, care nu resping globalizarea, dar își propun să o reglementeze.

Vorbind despre influența tinerilor economiști francezi în SUA, Zucman spunea recent, într-un interviu difuzat pe Radio France, radioul public din Hexagon: „Suntem acuzați că suntem comuniști sau socialiști care aduc rețetele lor eșuate în SUA. Dimpotrivă, noi încercăm să reînviem tradiția proprie americană. Încercăm să le spunem americanilor «uitați-vă la istoria voastră!» și aplicați aceste idei lumii întregi”.

Pentru a-și susține afirmația, Zucman dă drept exemplu politica lui Franklin Delano Roosevelt, care a cerut un impozit de 100% pe averile care depășeau un milion de dolari, la valoarea de azi. Congresul american a aprobat însă o suprataxă de 93% asupra celor mai mari averi.

Referindu-se la cartea nou-lansată în Franța și subintitulată, aici, „Bogăție, evaziune fiscală și democrație”, Zucman spune: „În cartea mea, doresc să ajut oamenii să reia ideea de justiție fiscală, care a dominat SUA din anii ‘30, până în anii ‘80”. Impozitul de 93% al lui Roosevelt a fost păstrat de Truman, Eisenhower și de președinții Republicani din anii ‘60, adaugă el.

„Miliardarii plătesc mai puține impozite decât secretarele lor”

Foto: Getty Images / Guliver

În termeni simpli, Zucman spune că după reformele fiscale introduse de președintele Donald Trump în America, „miliardarii plătesc mai puține impozite decât secretarele lor”. Filosofia sa economică este despre „a reinventa impozitul, pentru a combate injustiția”.

Revenind la alegerile primare din SUA, Zucman vorbește despre o temă fierbinte legată de ideea impozitului pe avere și a impozitului progresiv pe marile averi.

Sanders ar dori să impoziteze tot ce depășește 32 de milioane de dolari ca patrimoniu net, iar Elizabeth Warren, una dintre contracandidatele sale de pe stânga Democrată, propune impozitarea averilor care depășesc 50 de milioane de dolari ca patrimoniu net.

Nu este nimic nou cu impozitul pe avere, subliniază Zucman, arătând că el există în țări ca Elveția, Danemarca și Țările Scandinave, în Germania și că exista și în Franța, înainte de Emmanuel Macron, care a abolit impozitele pe avere în 2017.

În opinia sa, ceea ce este nou la americani este impozitarea celor mai mari averi și mai ales impozitul progresiv pe marile averi – Warren propune un impozit de până la 6% pe averile mai mari de un miliard de dolari, iar Sanders, un impozit de până la 8% pe averile care depășesc 10 miliarde dolari. Warren Buffett, Marc Zuckerberg și alții din această categorie ar fi „clienții” de un astfel de nou regim fiscal.

Pedalând pe istoria americană, încă de la fondatorii săi, Zucman spune că „mai mult decât orice altă democrație, Statele Unite s-au apropiat de noțiunea unui venit maximal legal”. Programele de stânga ale celor doi candidați la nominalizarea democraților se înscriu perfect în tradiția democrației americane, de re-distributivitate fiscală, spune el.

„Asta este o tradiție specific americană, nu există așa ceva în Europa sau în Franța” continuă tânărul economist francez. „Pentru a păstra democrația” adaugă el, „trebuie limitată acumularea averilor extreme.”

În acest sens, dă exemplul fondatorului Constituției americane, James Madison, care spunea, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, că „rolul partidelor politice este să împiedice acumularea unor averi prea mari de către unii”.

Zucman vorbește de asemenea despre o „derivă cvasi-oligarhică, prin care Trump a ajuns la putere”, și despre care susține el că americanii s-ar fi săturat.

Riscul pentru democrație al continuării injustiției fiscale și al inegalităților tot mai mari este dat, spune el, de „dispariția mondializării și ascensiunea nativismului sau a protecționismului”, dând exemplele SUA și Marii Britanii, în prezent.

Denumit „guru fiscal” al lui Sanders și Warren de presa de aici, Zucman mărturisește că a fost contactat și de președinția Franței, pentru consiliere.

„Dacă am aplica „baremul Sanders” pentru Franța, am recrea un impozit de solidaritate pe avere (…) care ar aduce 25 de miliarde de euro pe an, mai mult decât impozitul pe avere abolit în 2017,” rezumă el.

Nu lipsesc însă vocile critice, care spun că Zucman, desemnat cel mai bun tânăr economist din Franța în 2018, este la fel de strălucit ca și mentorul său Piketty și că afișează aceleași defecte ca și acesta: faptul că nu observă lumea decât prin prisma inegalităților și a impozitelor și că instrumentalizează uneori adevărul în scopuri politice. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele