Emmanuel Macron face apel la o „renaștere europeană“

3 minute de lectură

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a publicat ieri, pe site-ul preşedinţiei franceze, un text în mai multe limbi, între care şi limba română, cu titlul „Pentru o Renaștere europeană“, în care se adresează cetăţenilor din Europa în contextul apropierii alegerilor pentru Parlamentul European. Liderul francez cere, între altele, interzicerea finanțării partidelor politice din Uniunea Europeană de către puteri externe și sugerează că poporul britanic nu a fost informat corect înaintea referendumului privind Brexit.

Citiți aici întreaga scrisoare a președintelui francez.

Președintele Macron a propus „renașterea europeană“ într-o scrisoare deschisă adresată „cetățenilor europeni“, publicată în ziarele din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Într-o referire directă la Brexit, Macron a avertizat că Uniunea Europeană are nevoie de schimbări majore, pentru a opri țările membre să „se retragă în naționalism“. „Le-a spus cineva britanicilor consecințele unui Brexit?“, s-a întrebat liderul de la Paris, folosindu-se de Brexit pentru a sublinia situația de criză cu care se confruntă Uniunea Europeană. „Le-a menționat cineva britanicilor pierderea accesului la piața UE? Le-a menționat cineva riscurile de securitate din Irlanda, ca urmare a restabilirii controalelor vamale?“, a adăugat el.

Pentru Macron, Uniunea Europeană „nu este doar o piață economică“, ci și „un proiect“ pentru care a pus la punct un posibil parcurs.

Astfel, președintele francez propune înființarea mai multor organisme pentru implementarea unor schimbări majore în cadrul Uniunii.

Un astfel de organism ar fi Agenția Europeană pentru Protecția Democrațiilor, având ca misiune protejarea împotriva atacurilor cibernetice, împiedicarea diseminării de știri false și interzicerea finanțării partidelor din Uniune de către puteri străine.

Consiliul European pentru Securitate Internă ar include o agenție europeană de protejare a frontierelor UE și un consiliu european de securitate ce ar include și Marea Britanie.

O Instituție a Salariului Minim care va negocia colectiv salariul minim la nivelul Uniunii în baza condițiilor economice anuale.

Banca Europeană pentru Climă ce va finanța tranziția Uniunii Europene spre țintele sale în plan ecologic – „0 emisii de carbon până în 2050 și înjumătățirea pesticidelor până în 2025“.

O Agenție Europeană pentru Siguranța Alimentelor „pentru un mai bun control al alimentelor“ și protejarea de „amenințarea grupurilor de interese“. O echipă de „oameni de știință independenți ar avea sarcina de a identifica substanțele periculoase pentru sănătate și mediu“.

Conferința pentru Europa ar fi un organism pe care Macron l-ar dori înființat până la sfârșitul acestui an, cu scopul de a implementa schimbări propuse și aprobate de reprezentanți din cadrul instituțiilor Uniunii Europene și a statelor membre.

De mai multe luni, președintele Macron a fost nevoit să se concentreze asupra situației din Franța, în contextul protestelor mișcării „vestele galbene“, criză care se atenuează treptat.

În acest context, președintele francez se poate concentra mai mult pe alegerile parlamentare europene ce vor avea loc în mai, revenind la tema sa majoră a reînnoirii europene.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele