Emmanuel Macron pregăteşte un referendum pe tema reformelor economice

27
2 minute de lectură

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron (foto), ia în calcul posibilitatea organizării unui referendum pe tema reformelor economice şi sociale, pe fondul protestelor mişcării „Vestele galbene“, care denunţă degradarea nivelului de trai, afirmă surse citate de presa franceză.

Conform surselor guvernamentale citate de publicația Journal du Dimanche, Macron ar intenționa organizarea referendumului la 26 mai, simultan cu scrutinul europarlamentar. Ministerul de Interne a primit sarcina de a se pregăti pentru referendum, în timp ce președintele Macron urmează să hotărască dacă va confirma decizia.

Sute de mii de persoane au participat la manifestaţiile organizate la Paris şi în alte oraşe din Franţa de mişcarea „Vestele galbene“, care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi şi degradarea nivelului de trai.

Macron, a admis, la 10 decembrie, că există o stare de nemulţumire împărtăşită de numeroşi cetăţeni, dar a denunţat comportamentul „iresponsabil“ al protestatarilor violenţi şi a decretat „starea de urgenţă economică şi socială“, enumerând noi direcţii de reformare a statului. „Vrem o Franţă în care oamenii să poată trăi cu demnitate din muncă. Cer Guvernului şi Parlamentului să facă ce este necesar. Salariul minim va creşte cu 100 de euro pe lună începând din anul 2019. Orele suplimentare vor fi plătite şi nu vor mai fi impozitate. Le voi cere tuturor angajatorilor care pot să ofere prime de sfârşit de an să facă acest lucru, fără a fi impozitate. Efortul care le-a fost cerut pensionarilor a fost prea mare şi nu era corect“, a continuat Emmanuel Macron, anunțând eliminarea contribuțiilor sociale pentru pensiile mai mici de 2.000 de euro, măsuri de reformare a statului, a sistemului de pensii, a indemnizației de șomaj și pledând pentru echilibru în sistemul fiscal.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele