Epidemia de rujeolă de la New York pune în prim-plan regulile de vaccinare

Multe state au o „scutire pentru părinții dezinformați”

41
6 minute de lectură

Acul și evitarea necazurilor

Ediția tipărită | Statele Unite

17 aprilie 2019 | BROOKLYN


AFIȘE CARE îi avertizează pe oameni să stea acasă dacă au febră și erupții cutanate sunt afișate în cabinetele medicale și farmaciile din zone din Brooklyn, un cartier din New York unde autoritățile sanitare se luptă să oprească o epidemie de rujeolă care a început în luna octombrie. Peste 320 de oameni au contractat boala până acum și cazuri noi se înregistrează necontenit. Ținând cont de epidemiile din alte câteva state, cazurile de rujeolă de anul acesta din America sunt pe cale să atingă cel mai mare număr, din 1994 încoace.

Majoritatea cazurilor din Brooklyn s-au înregistrat într-o enclavă de evrei ultra-ortodocși, unde mulți părinți au refuzat să-și vaccineze copiii. Pe întreg teritoriul Americii există zone cu rate de vaccinare sub 95%, nivelul care oprește împrăștierea rujeolei. Brooklynul este însă dens populat și asta a determinat o împrăștiere crescută a bolii. Într-o după amiază de duminică, terenurile de joacă într-o zonă care a fost centrul epidemiei sunt atât de pline, că nu mai rămâne, practic, loc pentru copii să zburde în voie. Familiile numeroase sunt norma printre evreii ultraortodocși, iar viața lor socială este, în mare parte, limitată la comunitatea lor. Epidemia din Brooklyn a început cu un copil nevaccinat care a contractat  rujeola în timpul unei vizite în Israel.

Nu există niciun motiv religios pentru care evreii să refuze vaccinul contra rujeolei, spune David Niederman, un rabin din Brooklyn. Ca și el, majoritatea rabinilor din zonă sprijină vaccinarea și chiar îi îndeamnă pe oameni să facă injecția. Dar aceste sfaturi se ciocnesc de propaganda din partea Părinților care își Educă și Sprijină Sănătatea Copiilor (PEACH), un grup care și-a orientat publicațiile spre familiile evreiești. Grupul a împânzit zone din Brooklyn cu o broșură care susține că vaccinurile sunt periculoase și nu sunt necesare, atașând scrisori de la rabini care sprijină cauza lor. PEACH are, de asemenea, o linie de telefon cu „conferințe” înregistrate. Una este ținută de Andrew Wakefield, autorul unui studiu discreditat încă din 1998, care leagă vaccinurile de autism.

În 9 aprilie, orașul New York a declarat stare de urgență pentru sănătate, fapt care a impus ca vaccinarea împotriva rujeolei să fie obligatorie în zonele din Brooklyn unde s-au concentrat cazurile. Rezidenții au avut la dispoziție 48 de ore să se conformeze sau să plătească o amendă de 1.000 de dolari. Autoritățile pun, de asemenea, presiune pe centrele de îngrijire a copiilor și pe yeshiva (școlile religioase) care au ignorat interdicția de a primi copii nevaccinați, pe care municipalitatea a emis-o în luna decembrie. Aproape 40 de cazuri de rujeolă au fost depistate la copiii nevaccinați dintr-o astfel de școală care a sfidat interdicția. În 15 aprilie, departamentul pentru sănătate a închis un centru de îngrijire pe timpul zilei pentru 250 de copii, pentru că nu s-a conformat.

Epidemia de la New York a accentuat o dezbatere care este în curs în America: dacă să fie abolite scutirile de vaccinare pentru copiii de vârstă școlară. New York și alte 46 de state le permit, în prezent, copiilor nevaccinați să meargă la școală dacă părinții lor obiectează în privința vaccinării din motive religioase; alte 17 state au și ele scutiri care invocă diferite motive „filosofice”. În 2017-2018, asemenea scutiri nemedicale au fost folosite pentru 2,2% dintre elevii americani, dublul ratei din 2010-2011.

Paul Offit de la Centrul pentru Educația Vaccinării de pe lângă Spitalul Pediatric din Philadelphia spune că scutirile de la vaccinuri pe motive religioase sunt de fapt o „scutire pentru părinții dezinformați”. Vaccinurile au fost inventate mult după ce au fost scrise principalele texte religioase și nicio doctrină religioasă cunoscută nu spune că oamenii nu pot fi vaccinați, afirmă Offit. Propuneri de a anula scutirile nemedicale au fost introduse în mai multe legislaturi federale în acest an legislativ. Dar asemenea proiecte de lege – precum și unele care ar face mai ușor să se evite vaccinurile – sunt o trăsătură perenă în multe state federale: unele nu ajung niciodată la vot. În linii mari, tendința din ultimii ani a fost să se facă în așa fel încât scutirile nemedicale să fie mai greu de obținut (cerându-li-se părinților să completeze mai multe formulare sau să reînnoiască cererile în fiecare an, de pildă).

California a făcut figură aparte și a abolit scutirile nemedicale în 2015, ca reacție la o mare epidemie de rujeolă. Rata vaccinărilor a crescut, dar a crescut și rata scutirilor medicale. S-a descoperit că unii doctori eliberau scutiri false – iar părinții făceau tot ce le stătea în putință pentru a face rost de ele. Un copil care s-a îmbolnăvit de rujeolă primise o scutire pentru toate vaccinurile de la cabinetul unui doctor dintr-un oraș aflat la sute de kilometri distanță.

Se poate face mai mult. Majoritatea părinților care își fac griji privind siguranța sau eficacitatea vaccinurilor pot fi „convinși” și vor alege să-și vaccineze copiii dacă doctorii le vor răspunde la întrebări cu răbdare și compasiune, spune Dr. Offit. Totuși, o mică minoritate de părinți vor rămâne puternic convinși de teoriile conspirației legate de vaccinuri, indiferent ce li s-ar spune. Amprenta PEACH la Brooklyn sugerează că paranoia și superstițiile pot încă să umbrească știința.


Acest articol a apărut în secțiunea Statele Unite din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Acul și evitarea necazurilor”

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele