Eugen Tomac: O dramă de acum 70 de ani, care nu apare în manualele de istorie

325
2 minute de lectură

Președintele Partidului Mișcarea Populară Eugen Tomac scrie pe Facebook despre deportarea românilor din Basarabia, în urmă cu 70 de ani, “o dramă care nu apare în manualele de istorie” și spune că nu a fost făcut suficient pentru cunoașterea dramelor din perioada stalinistă, se arată într-un comunicat Mediafax.

“Mai mult de 35.000 de români din Basarabia au fost deportați, in noaptea de 5 spre 6 iulie anul 1949, în Siberia. O drama care nu apare în manualele de istorie din România și nici nu este prezentată în niciun muzeu din țară. Exact acum 70 de ani, in total peste 150.000 de români au fost deportați din teritoriile anexate de URSS in Siberia și Kazahstan, in anii de ocupație, iar averile lor confiscate”, scrie Eugen Tomac, președintele PMP; pe Facebook.

“Am fost ieri la Chișinău, la invitația domnului Petru Hadarca, directorul Teatrului Național “Mihai Eminescu”, la premiera spectacolului “Dosarele Siberiei”, o piesă ce prezină scene cutremurătoarea prin care au trecut românii deportați. Timp de peste doua ore, această opera reușește să te ducă departe în timp, printre românii nevinovați care au murit în chinuri inimaginabile, să descoperi mai bine suferința celor care au supraviețuit, să înțelegi ce s-a întâmplat și cel mai important, să nu uiți niciodată această nenorocire.

Felicitări, domnului Petru Hadârcă și întregii sale echipe pentru efortul depus in realizarea acestui spectacol document care merită văzut de milioane de spectatori din întreaga țară. Această piesă nu este doar spectacol, este o stare de spirit pe care merită să o descoperi și să o trăiești pentru că doar așa putem înțelege mai bine crimele comise de Stalin împotriva unor români nevinovați.

Consider că nu s-a făcut suficient pentru a cunoaște aceste drame din perioada stalinistă, e nevoie in continuare de dezbateri, studii, filme, piese de teatru, cercetare și bineînțeles o condamnare continua prin simboluri ce trebuie sa rămână peste veacuri drept mărturie a ceea ce a fost, nu pentru a ne răzbuna, ci pentru a nu uita!”, mai scrie Tomac.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele