EUNEWS: Strasbourg vs. Ungaria și Polonia: condiţia statului de drept este „deteriorată”

9
3 minute de lectură
Raportul de voturi a fost de 348 la 274 în favoarea proiectului de reglementări

Condițiile statului de drept în Polonia și Ungaria s-au agravat de când Bruxelles-ul a activat articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană împotriva celor două țări din cauza neajunsurilor lor pe acest front. Plenul de la Strasbourg revine la încălcările statului de drept de la Budapesta și Varșovia și aprobă o rezoluție (446 în favoare, 178 împotriva și 41 de abțineri) în care invită statele membre și alte două instituții europene să ia măsuri împotriva celor două țări membre, ”pentru a sancţiona un risc clar de încălcare gravă a valorilor pe care se întemeiază Uniunea”.

În esență, eurodeputații au remarcat incapacitatea Consiliului de a aplica în mod eficient articolul 7 din TUE din moment ce audierile, începute în urmă cu doi ani, cu cele două țări nu au adus progrese clare în ceea ce privește respectarea statului de drept. Care, arată rezoluția, „continuă să compromită integritatea valorilor comune europene, încrederea reciprocă și credibilitatea Uniunii în ansamblul său”. Articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) recunoaște capacitatea UE de a interveni în cazul în care există o încălcare gravă a valorilor comunitare, iar acțiunea preventivă include, de asemenea, încercarea de a dialoga cu statul membru înainte de a fi declanșate eventualele sancţiuni. Comisia a activat articolul în cauză împotriva Poloniei și Ungariei, după ce a constatat existența unui risc evident de încălcare gravă a principalelor valori ale UE.

În ceea ce privește Polonia, procedura a fost lansată în decembrie 2017 pentru  problemele critice constatate în independența sistemului judiciar. În esență, pentru Bruxelles, independența judecătorilor nu este doar o afacere internă a statelor individuale, ci privește toată lumea, deoarece întreaga Uniune este influențată. În 2018, Parlamentul European a început aceeași procedură împotriva guvernului de la Budapesta, deoarece a fost acuzat de instituțiile europene că a aprobat reguli care limitează efectiv valorile UE. Guvernul lui Viktor Orban este acuzat de Parlamentul European de o serie lungă de încălcări,  privind, printre altele, libertatea de exprimare, de asociere, dreptul la egalitate, drepturile minorităților.

Așa cum au procedat deja în timpul dezbaterii privind statul de drept din Malta, europarlamentarii au subliniat încă o dată necesitatea instituirii unui mecanism al UE pentru democrație, statul de drept și drepturile fundamentale (DSD). În esență, se prevede o examinare anuală independentă „bazată pe constatări obiective și nediscriminatorii” care evaluează respectarea valorilor stabilite la articolul 2 din tratat. Deputații solicită, de asemenea, includerea oficială a Parlamentului în ședințele cu autoritățile naționale, care, potrivit Eurocamera, nu sunt organizate în mod regulat, structurat și deschis.

În timpul dezbaterii care a avut loc ieri, mulți europarlamentari au subliniat incapacitatea statelor membre ale UE și, prin urmare, a Consiliului, de a acționa în aceste cazuri. “Este esențial ca toate instituțiile europene să contribuie la respectarea statului de drept în Uniunea Europeană”, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru valori și transparență a UE, Vera Jourova.

Traducerea: Cătălina Păunel/rcostea

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele