
Concesionarii perimetrelor offshore din Marea Neagră sunt nemulțumiți de ultima formă a Legii offshore adoptată de Camera Deputaților. Ei susțin că actul legislativ afectează principiul stabilității, introduce noi taxe și impune companiilor anumite condiții privind modul în care acestea își vor vinde producția.
Asociația Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN), din care fac parte OMV Petrom, Romgaz, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, Black Sea Oil & Gas, Gas Plus International, Lukoil Overseas Atash și Petro Ventures Europe, susține că, deși au participat la consultările cu instituții ale statului roman, adică toate ministerele relevante, agențiile și autoritățile naționale competente, precum și comisiile parlamentare implicate în elaborarea cadrului de reglementare offshore, legea în forma actuală îi dezavantajează. „Contribuția ARCOMN s-a limitat la evidențierea aspectelor-cheie și a riscurilor specifice industriei, precum și a practicilor la nivel internațional în acest domeniu. De asemenea, ARCOMN a prezentat și evaluarea impactului legislației propuse asupra industriei și asupra potențialelor noi investiții offshore în zona românească a Mării Negre. Importanța unui cadru fiscal stabil și competitiv, stabilirea unui cadru de reglementare clar, precum și respectarea dreptului de a comercializa liber producția proprie de gaze au reprezentat mesajele principale pe care ARCOMN le-a promovat constant în această perioadă. Votul din Camera Deputaților din 24 octombrie 2018 marchează încheierea procesului parlamentar de reexaminare cu o nouă variantă a legii, care afectează principiul stabilității, introduce noi taxe și stipulează condiții specifice privind modul de comercializare a producției”, se arată într-un comunicat al asociației.
În 10 ani s-au investit 2 miliarde de dolari
ARCOMN a transmis că se așteaptă ca fiecare investitor din industria offshore să evalueze impactul legii asupra businessului propriu și asupra viabilității oricăror oportunități de investiții offshore. „În ultimii 10 ani s-au investit peste 2 miliarde de dolari doar pentru activitățile de explorare. Dezvoltarea facilităților de producție pentru proiectele noi implică investiții suplimentare de câteva miliarde de dolari”, au mai arătat companiile.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, în urmă cu două săptămâni, Legea offshore, care prevede că sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special, utilizat pentru finanțarea și extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale și a racordurilor la sistemului național de transport gaze naturale, precum și pentru finanțarea altor investiții. De asemenea, s-a votat ca 50% din producția din Marea Neagră să fie tranzacționată pe piața din România, ceea ce înseamnă că gazele acestea pot fi cumpărate de oricine. Cei care au făcut legea au avut ca scop să se asigure că producătorii nu vor încheia contracte bilaterale pe toată cantitatea de gaze. Directorul Energy Policy Group (EPG), Radu Dudău, a declarat recent, pentru Reporter Global, că este bine ca o parte din gaze să fie tranzacționate și pe piața centralizată. Deocamdată, nu se știe cum s-ar putea face acest lucru. Potrivit lui Radu Dudău, în prezent doar BRM ar putea tranzacționa, dar s-a vehiculat și posibilitatea de a fi tranzacționate pe OPCOM. Directorul EPG consideră că, în acest caz, ar apărea o mare dificultate juridică, pentru că s-ar crea un monopol, care ar conduce la o distorsionare a pieței. Ar fi bine să existe mai multe platforme de tranzacționare, ca să existe și concurență. Radu Dudău susține că, în general, producătorii preferă să vândă pe piețele cele mai apropiate, cum ar fi în acest caz piața românească, întrucât costurile sunt mai mici.
Cele mai importante resurse sunt în blocul Neptun, explorat de către ExxonMobil și OMV Petrom, unde primele estimări arată existența unor zăcăminte de gaze între 42 și 84 de miliarde de metri cubi. Imediat după adoptarea Legii offshore în Parlament, OMV a anunțat că amână pentru anul viitor decizia privind trecerea la etapa de exploatare a gazelor în perimetrul Neptun. Și Black Sea Oil&Gas a anunțat că a amânat decizia de a investi în exploatarea gazelor din Marea Neagră.