Facebook lansează Libra. Motiv de bucurie?

154
4 minute de lectură

Teunis Brosens, Senior Economist pentru zona euro, ING Group

Carlo Cocuzzo, Economist ING Group

După luni întregi de zvonuri, Facebook a dezvăluit în sfârșit planurile cu privire la viitoarea criptomonedă a companiei… și nu a dezamăgit. Planurile gigantului social media sunt ambițioase și au atras deja susținere din partea unor parteneri cu greutate. Să fie cu adevărat că Libra este combinația ideală între libertarianismul criptomonedelor și lumea corporatistă tradițională?

Când gigantul social media cu aproape 2,4 miliarde de utilizatori lunari ai platformei lansează o nouă monedă, acest lucru se cere urmărit cu atenție.

Libra are în mod cert potențialul de a se extinde, fiind pe o poziție de favorit în relație cu alte criptomonede, monede virtuale sau de gaming.

Facebook este conștient de faptul că, pentru ca Libra să aibă succes, trebuie să se extindă, motiv pentru care încearcă să obțină susținere din partea altor corporații și a anunțat că Libra va fi lansată ca entitate independentă în 2020. Facebook își cere scuze pentru faptul că actuala tehnologie nu permite monedei digitale să fie simultan scalabilă (cu sute/mii de tranzacții procesate în fiecare secundă) și totodată complet descentralizată, fără să consume totuși jumătate din energia electrică a Planetei. Într-adevăr, tehnologia nu a făcut încă posibil acest lucru, dar această stare de fapt permite Facebook să lanseze Libra într-o manieră centralizată confortabilă, captând totodată atenția întregii lumi prin lansarea unei criptomonede pe blockchain.

Din perspectivă tehnică, o guvernare centralizată înseamnă că o arhitectură blockchain nu este necesară (și, pentru a contribui și mai mult la confuzie, Libra pretinde a fi un blockchain fără blocuri). Însă dacă Libra se va ține de promisiunea de a începe tranziția spre o guvernare descentralizată în 2025, atunci este logic să fie lansată imediat pe un blockchain.

Cum va funcționa?

Planul este ca rețeaua Libra să opereze independent din Elveția, însă utilizatorii vor avea nevoie de un „portofel“ Libra pentru a interacționa cu moneda, iar acel portofel va fi reglementat local. Facebook pregătește portofelul Calibra și, contrar Libra, Calibra va fi în totalitate proprietatea Facebook. Iar acest lucru este perfect logic: pentru Facebook, valoarea reală nu este Libra, adevărata „comoară“ fiind datele cu privire la tranzacții.

Datele vor fi generate de aplicația Calibra, iar Facebook pretinde că nu va amesteca datele cu privire la tranzacții cu alte date fără acordul utilizatorului. Cel mai probabil, Calibra va face eforturi pentru a obține acest acord în schimbul unei funcționalități mai bune.

Principala întrebare este cum vor reacționa forumurile de reglementare? O licență e-money (pe care Facebook o are deja în Europa) s-ar putea să nu fie suficientă pentru aplicația Calibra. Dat fiind faptul că Libra nu este denominată în monedă locală, ci reflectă mai degrabă un coș de valute, moneda reprezintă mai degrabă un titlu de valoare, din perspectivă legală. Iar acest lucru ne întoarce la discuția ce bântuie de ani buni acest domeniu: este un titlu de valoare (n.r., ca acțiunile sau obligațiunile) sau altceva?

Cum rămâne cu banca centrală și cu reglementatorii?

Și discuția nu se oprește aici. Moneda digitală va fi susținută de o rezervă de active cu risc redus, inclusiv obligațiuni de stat. Însă rezerva mondială de active sigure este limitată. Băncile centrale au achiziționat obligațiuni de stat reducând semnificativ disponibilitatea acestora în mai multe regiuni, între care și zona euro. Dacă Libra va avea succes, se va putea transforma într-un cumpărător major de obligațiuni de stat, ceea ce ar putea duce dobânzile în zona negativă. Germania, Elveția, a se lua aminte!

De ani și ani deja, băncile centrale au avut polemici pe tema criptomonedelor. Iar cu introducerea Libra, Facebook a accelerat semnificativ aceste discuții. Ar fi poate prudent să se aștepte ca legislatorii să-și exprime punctul de vedere. O altă abordare ar fi o lansare de tip Uber, care ar forța un răspuns din partea legislatorilor.

În orice caz, legislatorii vor trebui să decidă rapid ce este Libra și cum va trebui reglementată.

Numeroase alte probleme ne pot veni în minte. De exemplu, riscul cu care se vor confrunta utilizatorii și mediul de afaceri în raport cu rata de schimb, cum vor face față lichiditățile pieței secundare în perioade dificile, dar și impactul asupra competiției în diferite sectoare.

Deși multe aspecte sunt încă neclare, Facebook a anunțat ferm deschiderea unui nou capitol în domeniul monedelor digitale. Mingea este acum în terenul legislatorilor.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele