Fierbe Irlanda de Nord, ziaristă împușcată!

889
2 minute de lectură

Autoritățile din Irlanda de Nord au făcut apel la calm după uciderea prin împușcare a unei jurnaliste într-un atac pe care poliția îl numește „incident terorist“.

Un grup de republicani disidenți este suspectat de responsabilitate în moartea jurnalistei Lyra McKee, ucisă cu focuri de armă în timpul unor violențe de stradă ce au avut loc joi noaptea în zona Creggan din Londonderry, a anunțat poliția locală, citată de CNN.

Pe imaginile preluate de la fața locului se pot vedea autovehicule incendiate, mulțimea aruncând bombe artizanale asupra vehiculelor de intervenție.

Numit Derry de către naționaliștii pro-irlandezi și Londonderry de către unioniștii pro-britanici, orașul este situat în apropierea frontierei cu Irlanda.

„Din păcate, pot confirma că în urma focurilor de armă ce s-au înregistrat în această noapte în Creggan o femeie în vârstă de 29 de ani a fost ucisă. Tratăm această situație ca pe un incident terorist și am lansat o anchetă“, a postat pe Twitter adjunctul șefului poliției locale, Mark Hamilton.

Născută la Belfast, McKee a scris pentru mai multe publicații, inclusiv pentru The Atlantic și Buzzfeed News.

Hamilton a confirmat suspiciunea că asasinatul a fost comis de o grupare disidentă republicană, mai precis de Noua Armată Republicană Irlandeză (IRA).

În momentul atacului, McKee era în apropierea unei mașini de poliție și nu se știe dacă se afla în acel loc în calitate de jurnalist sau se afla în localitate din motive personale.

O serie de incidente înregistrate recent în Irlanda de Nord au provocat temeri că violențele sectare ar putea reveni pe fondul îngrijorărilor privind Brexit. În ianuarie, o mașină-capcană a fost detonată în centrul orașului Derry, într-un atac atribuit Noii IRA.

Numeroși nord-irlandezi se tem că ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană va presupune reintroducerea de controale vamale între Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene.

Infrastructurile de la frontieră au fost deseori ținta naționaliștilor irlandezi în timpul conflictului de 40 de ani în care peste 3.500 de oameni au fost uciși.

Irlanda de Nord are două partide politice principale, Partidul Democrat Unionist și Sinn Fein. Liderul-adjunct al Sinn Fein, Michelle O’Neill, a condamnat atacul asupra jurnalistei McKee, numindu-l „o crimă fără sens“.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele