Firea a cerut public demisia lui Liviu Dragnea. Ce urmează

Solicitarea demisiei lui Liviu Dragnea, în direct, la televiziunea publică, de către primarul Bucureștilor, Gabriela Firea, a asmuțit spiritele în PSD.

86
4 minute de lectură

Solicitarea demisiei lui Liviu Dragnea, în direct, la televiziunea publică, de către primarul Bucureștilor, Gabriela Firea, a asmuțit spiritele în PSD.

Mai mulți lideri PSD susțin că Gabriela Firea ar viza, de fapt, nominalizarea sa de către partid în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2019. În vreme ce apropiații lui Liviu Dragnea spun că acesta nu trebuie să se retragă, există însă voci care spun că Firea vorbește în numele mai multor oameni din PSD, care sunt deciși să o susțină în demersul său anti-Dragnea.

Criticii lui Liviu Dragnea vor ca acesta să facă un pas în spate și să fie schimbați din funcții Viorica Dăncilă, Carmen Dan și Darius Vâlcov.

La vedere, Mihai Fifor, Dumitru Buzatu au ieșit cu declarații pro-Dragnea. Pe culoare însă, Mihai Tudose, Niculae Bădălău, Georgian Pop și Marian Oprișan își arată nemulțumirea față de modul discreționar în care Liviu Dragnea conduce PSD. Filiala de la Cluj este, de asemenea, reticentă în privința actualului lider al PSD, iar, din câte se pare, vicepremierul Paul Stănescu are o poziție ambiguă.

Nemulțumiții din PSD spun că soartea lui Dragnea la vârful partidului ar putea fi decisă în următoarele săptămâni, când vor avea loc alegeri pentru șefia mai multor filiale, între care se află și cea de București, condusă interimar de Gabriela Firea. În acest moment, primarii de sectoare, care până acum au sprijinit-o pe Firea, dau semne că sunt în expectativă.

Cum anume se va tranșa acest conflict, în care Gabriela Firea s-a lansat la scenă deschisă, depinde și de susținerea pe care o va căpăta în cadrul conducerii PSD. Un moment important, dincolo de alegerea președinților de filiale conduse acum de interimari este și remanierea Guvernului. Firea dorește, asemenea grupării reprezentate de mai multă vreme, și înlocuirea Vioricăi Dăncilă de la Palatul Victoria. Înlocuirea lui Carmen Dan de la Interne ar însemna, de asemenea, un indiciu că Liviu Dragnea își pierde autoritatea în partid.

Gabriela Firea a cerut marți seara demisia lui Liviu Dragnea, pe care l-a acuzat că nu se consultă cu partidul în luarea deciziilor, ci doar cu un cerc de apropiați care nu sunt membri PSD și că promovează în funcții-cheie ale statului doar oameni proveniți din Teleorman.

„O retragere a lui Liviu Dragnea de la conducerea PSD ar fi benefică şi pentru partid, şi pentru ţară, dacă acesta nu îşi schimbă modul de lucru şi “nu renunţă la a se mai consulta doar cu două-trei persoane”, a spus Gabriela Firea, care s-a plâns că nu este sprijinită de Guvern în proiectele pe care le are ca primar al Capitalei.

În urma declarațiilor critice la adresa lui Liviu Dragnea, primarul de București a a anunțat o conferință de presă în care susține că va face dezvăluiri în privința modului de luare a deciziilor în cadrul represiunii Jandarmeriei de la 10 august asupra celor peste 100.000 de protestatari. Firea a precizat că este de acord ca instituțiile statului să fie apărate, să nu pătrundă „persoane nelegitime”, însă s-a delimitat de intervenția în forță, soldată cu violențe, pentru evacuarea Pieței Victoriei.

Gabriela Firea a susținut pe parcursul ultimelor sale intervențiilor publice că Liviu Dragnea și Carmen Dan, ministrul de Interne, au încerct să arunce pe umerii săi răspunderea pentru cele petrecute la 10 august, pentru a-i păta imaginea.

Firea a spus că nu intenționează să candideze la președinția României, în contextul în care și liderul PSD a arătat că nu este interesat de înscrierea în cursa pentru Cotroceni.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele