Fluctuațiile de pe piața imobiliară britanică pot prevesti ceva mult mai rău

Prețurile scad pentru prima dată în șase ani, sugerând că nu totul este bine în economie

430
7 minute de lectură

Fundații slabe

CU DOAR puțin peste un deceniu în urmă, într-un colț obscur al economiei, a existat un semnal timpuriu de avertizare că Marea Britanie era pe cale să cadă în recesiune. Cu luni înainte de confirmarea acestei contracții, producătorul vopselelor Dulux a anunțat că vânzările produselor sale decorative au scăzut. Confruntându-se cu o nesiguranță economică globală și cu o piață a muncii slăbită, britanicii făceau economii la redecorare. În același timp, cererea mai slabă de case noi însemna că cei din construcții aveau nevoie de mai puține materiale.

Ce s-a văzut mai întâi pe piața pentru vopseluri s-a extins, în cele din urmă, la alte zone din sectorul imobiliar – și, de acolo, în restul economiei. Mai mult de o cincime dintre firmele de construcții britanice au falimentat, în cele din urmă. Au suferit supraveghetorii, agenții imobiliari și avocații. În total, scăderea investițiilor imobiliare a reprezentat un sfert din reducerea PIB-ului, în 2008-2009. Ea a jucat un rol chiar și mai mare în recesiunile din 1975, 1980-1981 și 1990-1991.

Este deci un semn rău că piața imobiliară pare, din nou, slabă. În ultimii doi ani, prețurile reale ale caselor de la Londra au scăzut cu o zecime (și cu 5%, în termeni nominali). Restul țării urmează acum aceasta tendință; pentru prima dată după 2013, prețurile reale scad, an de an (vezi graficul). Există tot mai mult semne că, la fel ca în 2008, scăderea de pe piața imobiliară trage în jos creșterea economică generală.

Câțiva factori explică încetinirea. Unul este reforma impozitelor, din 2016, care i-a obligat pe investitorii care cumpărau spre a închiria să plătească o taxă mai mare de timbru, un impozit pe achizițiile de proprietăți. Altul este faptul că achizitorii străini, care se bat pe apartamentele de la Londra ca investiții și simboluri ale statutului lor social, se îndepărtează mai mult de Marea Britanie, odată cu Brexitul. Politicile monetare mai dure joacă și ele un rol. Din noiembrie 2017, Banca Angliei a ridicat rata dobânzilor de la 0,25% la 0,75%. Aceasta a dus la creșterea dobânzile ipotecare, ceea ce înseamnă că britanicii nu mai pot împrumuta la fel de mult. (Și mai înseamnă și că, în ciuda prețurilor în scădere, pentru mulți oameni, proprietățile imobiliare nu sunt mai ușor de achiziționat decât înainte).

Pe măsură ce au scăzut prețurile, la fel s-a întâmplat și cu numărul de tranzacții. În mai, numărul de proprietăți care au schimbat proprietarul a fost cu 10% mai mic decât cu un an înainte.  A measure of buyers’ inquiries a scăzut timp de zece luni consecutive, înainte de a-și reveni ușor, în iunie. Boris Johnson, probabil viitorul prim-ministru, a lansat ideea de reducere a taxei pe timbru, ceea ce ar putea înviora piața – dar cumpărătorii ar putea să își amâne achizițiile până când se va produce această măsură.

Latura de ofertă a pieței este și ea afectată. În ultimele decenii, piața imobiliară a părut adesea ca un pariu sigur, cu prețurile reale ale caselor crescând mai repede decât în orice altă țară G7. Acum, confruntându-se cu prețurile în scădere, vânzătorii de terenuri își pun planurile în expectativă. Un cumpărător de terenuri pentru una dintre marile companii constructoare de imobile se plânge că a devenit mai dificil să găsească parcele de vânzare.

Chiar și când dezvoltatorii au terenuri, ei par să ezite din ce în ce mai mult să construiască pe ele. Nu cu mult timp în urmă, ei construiau în plină viteză, ridicând 140 000 de case private în Anglia, în 2018, cel mai mare număr după criza financiară. Totuși, mulți se plâng că în unele părți ale țării, mai ales în sud-est, există o supraofertă de proprietăți. (Aceasta poate să însemne, de fapt, că, pur și simplu, ei nu mai obțin profituri la fel de considerabile pe fiecare casă, așa cum era pe vremuri. Majoritatea economiștilor cred că Marea Britanie continuă să aibă nevoie de mult mai multe locuințe, pentru a reduce prețurile încă uriașe.) „Agenții” Băncii Angliei, care vorbesc cu firmele din întreaga țară, spun că dezvoltatorii imobiliari au renunțat la unele proiecte. Datele de la consultanța Glenigan sugerează că numărul de proiecte imobiliare care obțin permise de planificare s-a redus, în 2018.

O piață imobiliară slabă vine la un moment prost. Datele cercetărilor sugerează că PIB-ul nu a crescut în al doilea trimestru al lui 2019, motiv pentru care lira sterlină este în scădere. Unii economiști cred că raportările pentru al doilea trimestru sunt înșelător de joase, deoarece firmele au devansat cumpărările de componente pentru a face stocuri înainte de 29 martie, data inițială pentru Brexit, și au petrecut al doilea trimestru consumându-le. Dar nu e nevoie de mult pentru a face ca creșterea să intre pe teritoriu negativ. În 18 iulie, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară, un organism oficial, a avertizat că un Brexit fără acord va împinge Marea Britanie în recesiune.

O temere este că prețurile în scădere ale locuințelor vor afecta încrederea consumatorilor, care este deja diminuată. Cercetările de pe piața americană arată că proprietarii de locuințe se simt mai săraci atunci când valoarea casei lor este în scădere, ceea ce îi determină apoi să își reducă cheltuielile. Totuși, studii ale Băncii Angliei sugerează că, în Marea Britanie, fluctuațiile pieței imobiliare au doar un efect mic asupra consumului. Până acum, cheltuielile pe gospodării se mențin destul de bine.

Slăbiciunea actuală a economiei britanice este, de fapt, o poveste despre investiții, care au stagnat din 2017. Cheltuielile de capital pe echipament de transport și computere scad. Declinul tranzacțiilor imobiliare explică de ce investițiile în case, care reprezintă un sfert din total, par și ele slabe. Constructorii spun că este mai ușor de găsit muncitori și materiale decât era acum câteva luni, sugerând că există o mare capacitate neutilizată. Iar piața pentru vopseluri este, din nou, pe roșu: anul trecut, vânzările de vopsea ale firmelor britanice au scăzut cu 2,4%.

Piața imobiliară ar putea, foarte bine, să stea mai rău înainte de a se redresa. Help to Buy (Ajutor pentru Cumpărare), o inițiativă de împrumuturi guvernamentale, care a impulsionat prețurile locuințelor și tranzacțiile, se va încheia, începând din 2021. Totuși, aceasta este doar o briză ușoară, în comparație cu uraganul unui Brexit fără acord, care ar putea să lovească în 31 octombrie. Recent, Banca Angliei a descris un scenariu posibil, în care lipsa unui acord era asociată cu o scădere de o treime a prețurilor locuințelor. O altă recesiune care să înceapă de pe piața imobiliară s-ar putea să nu fie așa departe.

Acest articol a apărut în secțiunea Marea Britanie din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Fundații slabe”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele