Frans Timmermans îi transmite direct Vioricăi Dăncilă că vor exista consecințe dacă adoptă ordonanțele

131
5 minute de lectură


Oficialul european a făcut la Bruxelles mai multe declarații despre situația critică din România, unde Guvernul Dăncilă se pregătește să adopte două noi ordonanțe de urgență de modificare a Legilor Justiției.

“Nu sunt de acord cu dumneavoastră că Mecanismul de Verificare și Cooperare nu a fost eficient. Nu pot spune că nu a fost eficient. Tocmai de aceea mă întristează atât de mult situația de astăzi din România, pentru că România, tocmai pe baza Mecanismului de Verificare și Cooperare se înregistraseră niște succese importante în combaterea inclusiv a corupției la nivel înalt”, a declarat domnul Timmermans, citat de Mediafax.

Această reacție vehementă a Comisiei Europene are legătură cu încercările lui Liviu Dragnea de a scăpa de condamnările penale. Există indicii că după întâlnirea de ieri dintre Dragnea, Tăriceanu, Toader șo Dăncilă există posibilitatea ca Guvernul să adopte aceste ordonanțe.

“Sistemul judiciar din România de-a lungul anilor a devenit tot mai eficient în această privință și până la urmă cei vinovați au fost trași la răspundere, închiși. Dar acum e un regres și trebuie să ne asigurăm că asta nu se concretizează în dispoziții legislative care să creeze impunitate. La fel în Bulgaria sunt foarte mult de făcut, dar totuși s-au realizat multe”, a declarat Frans Timmermans.

Oficialul european lasă să se înțeleagă că reprezentanții Comisiei au soluții în ce privește situația din românia, deși aceasta e extrem de dificilă.

“Pentru cei care nu cunosc foarte bine chestiunea, MCV-ul a fost creat să rezolve probleme, probleme care ar fi trebuit să fie rezolvate înainte de aderare. Și aici am niște îngrijorări că aderarea României și Bulgariei a avut loc în 2007 și suntem în 2019 și încă nu s-au rezolvat toate problemele care trebuiau rezolvate înainte de aderare. Cred că asta e lecția pe care trebuie să o învățăm, poate pentru o viitoare extindere a Uniunii Europene. Respectarea statului de drept, separarea puterilor în stat sunt chestiuni care trebuie să fie rezolvate înainte de aderarea la Uniunea Europeană. În anii respectiv, eram ministru la nivel național și am susținut cu tărie aderarea României și Bulgariei, dar prezumția cum că MCV-ul va duce la rezolvarea unor probleme rapid, probleme ce trebuiau să fie rezolvate înainte, este o prezumție cam optimistă. Domnul Juncker spunea că se pot rezolva înainte de terminarea mandatului acestei Comisii, dar pentru asta și România și Bulgaria trebuie să termine o serie de reforme”, a completat Timmermans, citat de Mediafax, exprimând un punct de vedere tot mai răspândit la nivelul instituțiilor europene – acela că România și Bulgaria au aderat prea devreme la UE.

“Am informat Colegiul cu privire la situația din România. România trebuie să revină urgent la un proces de reformă și să se abțină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor realizate în ultimii ani. Aș vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar”, a declarat vicepreședintele CE.

Acest avertisment lansat de Frans Timmermans ar trebui să fie luat extrem de în serios de doamna Viorica Dăncilă. Din acest moment, în joc este statutul de membru al României în Uniunea Europeană, accesul la fondurile europene și echilibrul economic al țării. Sacrificarea acestor interese naționale va atrage, mai devreme sau mai târziu, posibilitatea unei răspunderi juridice în cazul unor consecințe care vor afecta bunăstarea și siguranța cetățenilor.

“Am avut mai multe întâlniri și convorbiri cu doamna Dăncilă, în ultimele două luni pe subiect. Am început mecanismele tehnice pe MCV. Am zis că a vorbi de dragul vorbei nu e suficiet, că avem nevoie de măsuri concrete și trebuie să apară cât mai curând… Din păcate, nu am putut trage concluzia că România se află… pe calea cea bună. Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci Comisia Europeană trebuie să facă ceva concret”, a mai spus Timmermans, transmițând o amenințare directă la adresa premierului Viorica Dăncilă.

În ce privește hărțuirea juridică a doamnei Laura Codruța Kovesi, Frans Timmermans a fost la fel de tranșant: “Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror european. Am avut ocazia să lucrez cu Kovesi timp de mai mulți ani, știu că este o juristă de foarte bună calitate pe care o admir pentru curaj. În ceea ce privește poziția Comisiei, e important ca ea să poată candida astfel încât instituțile europene să ia o decizie. Mi-am exprimat foarte clar această poziție și în discuțiile cu autoritățile române”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele