The Economist: Guvernul e disperat să blocheze o luptătoare împotriva corupției și potențial procuror UE

171
4 minute de lectură

VIAȚA POLITICĂ din România este, în linii mari, sordidă și coruptă. Baronii de partid își dispută funcțiile și contractele publice. Oligarhii care dețin posturi de televiziune le folosesc ca pe niște instrumente de propagandă pentru a distruge reputația oponenților lor, sau pentru a-și promova acoliții în alegeri. Politicienii onești, precum președintele Klaus Iohannis și cei din partidul reformator USR sunt în minoritate. În cadrul Uniunii Europene, doar Ungaria, Grecia și Bulgaria se clasează mai jos decât România în Indicele de Percepție a Corupției al Transparency International.

O excepție luminoasă a stării jalnice a României a fost DNA, care și-a tras forța din condițiile de anti-corupție legate de aderarea țării la UE în 2007. DNA a fost condus din 2013 până în 2018 de Laura Codruta Kovesi, un procuror de mare verticalitate, care a supravegheat punereea sub acuzare a mii de politicieni, oficiali și oameni de afaceri. Determinarea și eficacitatea lui Kovesi i-a câștigat respectul în UE. Ea este acum unul din cei doi candidați la șefia nolui Birou al Procurorului Public European, care se va lansa anul viitor.

În România, totuși, serviciul public dezinteresat nu rămâne de obicei nepedepsit. Pe 28 martie, un nou birou de procuratură, creat anul trecut pentru investigarea magistraților (sau, cum spun mulți, pentru hărțuirea lor), a incriminat-o pe Kovesi însăși, pe acuzații de corupție. I s-a interzis să vorbească cu presă sau să călătorească în străinătate.

„Pare o făcătură absurdă”, spune The Economist, adugând că anul trecut, guvernul a folosit acuzații dubioase pentru a o înlătura pe  Kovesi de la conducerea DNA. „Acum se pare că încearcă să o oprească să câștige funcția de la Bruxelles.”

The Economist scrie că sursa urii pe care ă-o poartă guvernul lui Kovesi este condamnarea lui Liviu Dragnea, șeful PSD, din 2015, pe acuzațiile DNA de fraudă electorală. „Această condamnare îl împiedică pe Dragnea să fie prim ministru. Cu toate acestea, el conduce țara din culise (este încă președintele partidului) și a făcut recurs la condamnare.”

Perspectiva de a o avea pe Kovesi în funcția de procuror-șef al UE este anatemă pentru escrocii din guvernul României. Până acum, OLAF, direcția Comisiei Europene pentru investigarea fraudelor,  nu a avut puterea să aducă dosarele în fața justiției. Atunci când găsește dovezi că oficiali dintr-o țară devalizează unele din miliardele de euro asistență pe care UE le distribuie în fiecare an, nu poate face altceva decât să predea dosarul autorităților naționale și să ceară politicos ca ele să acționeze. Miniștrii de justiție refuză adesea să îi doboare pe politicienii din propriile lor țări. Noul Birou al Procurorului Public European ar avea puteri mult mai mari.

Candidatura doamnei Kovesi este sprijinită de Parlamentul European. Antonio Tajani, președintele PE și Manfred Weber, șeful celui mai mare grup de partide, PPE, au denunțat prompt punerea ei sub acuzare. Consiliul European, care reprezintă guvernele membrilor UE, a lăsat Romania să decidă (ea deține președinția Consiliului în prezent) și îl sprijină însă pe candidatul francez, Jean-François Bohnert. Vineri, Comisia Europeană a emis un avertisment precaut pentru România: un purtător de cuvânt a spus că este „crucial ca toți candidații…să fie tratați corect pe parcursul procesului.”

Miza este mare. Timp de un deceniu, DNA a dat României o măsură de independență judiciară și o anume speranță de vindecare a ciumei corupției. Noua secție de procuratură care a pus-o sub acuzare pe Kovesi, și care este controlată de ministrul justiției din guvern, amenință că: orice magistrat care înfurie guvernul se poate trezi că devine o țintă. „Am avertizat UE despre faptul că această nouă secție distruge independența justiției din România,” spune parlamentarul USR Cristian Ghinea, care candidează la viitoarele alegeri europarlamentare. Ca un minimum, România trebuie să îi permită doamnei Kovesi să meargă la Bruxelles ca s fie intervievată pentru funcția de procuror public. Dacă UE îi va permite României să torpileze candidatura doamnei Kovesi, asta va fi un semnal că nu are curajul să se opună corupției care predomină în unele dintre statele membre.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele