Impactul Brexit asupra ECE – Agricultura și alimentația

Sectoarele care se confruntă, cu certitudine, cu cea mai mare provocare din perspectiva Brexit, din cadrul economiilor din Europa Central și de Est (ECE) sunt agricultura și industria alimentară, în special în cazul unui Brexit "fără acord".

40
1 minut de lectură

Produsele alimentare, în special cele pe bază de carne, se numără în mod tipic printre elementele cele mai verificate la frontiere. Nici Dover, nici Calais, ambele porturi importante de intrare / ieșire pentru comerțul dintre UE și Regatul Unit, nu dispun de puncte de inspecție sanitar-veterinară necesare pentru a efectua aceste controale, riscând întârzieri îndelungate dacă nu există nici un acord până în martie.

Pe termen lung, ar trebui luate măsuri pentru a face controalele mai puțin oneroase sau mai puțin frecvente, dar, totuși, fricțiunile ar fi în continuare mai ridicate decât în prezent. În toate țările vizate, 170.000 de locuri de muncă din agricultura est-europeană, pescuit și producția de alimente sunt direct expuse cererii de export din Regatul Unit, dar probabil, Polonia va simți cel mai tare efectul unui Brexit “fără acord”.

Exporturile poloneze de produse agricole și prelucrate în Marea Britanie se ridică la aproximativ 1,4 miliarde EUR anual (12% din exporturile totale către Regatul Unit). Produsele dominante sunt ciocolata (27 milioane euro), produse din carne (27 milioane euro) si legumele (25 milioane euro). Comerțul cu cele două grupuri de alimente, din urmă, se bazează în mare parte pe livrarea rapidă și poate fi afectat de controalele la frontieră. Cu toate acestea, în ceea ce privește valoarea adăugată în PIB-ul Poloniei, exporturile de produse agricole către Marea Britanie se situează la media UE și sub media ECE.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele