
Din păcate pentru România, atitudinea de multe ori antieuropeană a majorității antiguvernamentale, acțiunile contrare principiilor și reglementărilor europene, ale guvernului și ale majorității guvernamentale, ne-au fragilizat poziția la nivelul Uniunii Europene, creând numeroase semne de întrebare privitoare la capacitatea guvernului Dăncilă de a exercita în bune condiții președinția Consiliului Uniunii Europene.
de Ludovic Orban
Din acest motiv, cred că va fi foarte greu ca reprezentanții guvernului să folosească această vocație pe care o avem pentru a obține decizii care să creeze avantaje pentru România.
În primul rând, pentru că nu au niște obiective foarte clare care să fie stabilite în ceea ce privește președinția Consiliului. Apoi, pentru că nu și-au asumat realizarea anumitor obiective sau finalizarea anumitor dosare, astfel încât să fie clar pentru toată lumea care să fie prioritățile președinției române. Pe de altă parte, intervine și un factor care ține de capacitatea miniștrilor de a conduce consiliile ministeriale, de a putea să-și impună punctele de vedere în dezbaterile care vor avea loc.
Avem mulți miniștri care nu au legătură cu domeniul. De asemenea, sunt mulți miniștri noi. Să nu uităm că ministrul afacerilor europene și-a dat demisia cu foarte puțin timp înainte de preluarea președinției, fiind obligat un alt ministru să preia toată agenda din mers pe repede înainte. Nu cred că o să existe probleme privind exercitarea președinției, pentru că, la nivel european, instituțiile funcționează. Toate reuniunile sunt pregătite la nivel de experți. Avem o reprezentanță a României la Uniunea Europeană care este bine ancorată în problematică, iar miniștrii noștri o să primească o consultanță foarte bună, în măsura în care vor fi dispuși să țină cont de pozițiile experților.
România ratează susținerea fermierilor
Problema cea mai mare pentru noi este că nu vom putea fructifica oportunități care apar în perioada exercitării președinției.
Sunt multe teme care puteau fi susținute, numai în domeniul agriculturii sunt câteva. Există o directivă care este în curs de dezbatere și adoptare privitoare la comercializarea produselor agricole, care oferă anumite avantaje producătorilor autohtoni din fiecare țară a Uniunii Europene. De asemenea, cred că România ar fi trebuit să se bată pentru o apropiere a subvențiilor la hectar, a plăților directe în agricultură de nivelul mediu, pentru că de asta depinde creșterea competitivității agriculturii românești, de apropierea subvenției acordate fermierului român de nivelul mediu european. Sunt domenii importante, pentru că se pun bazele noului buget al Uniunii Europene pe următorii șapte ani. Iar aici noi avem niște interese importante de menținere la un nivel ridicat al fondurilor de coeziune și pe agricultură.
Vor continua dezertările din PSD
Se vede că, de șase luni, suportul parlamentar al guvernului se fragilizează. Eu cred că acest proces va continua pentru că stilul de conducere al lui Dragnea cu Tăriceanu va determina realizarea de dezertări din zona guvernamentală, în special din zona PSD.
De asemenea, este foarte important ce se va întâmpla la alegerile pentru Parlamentul European. Pe 26 mai, se va da ora exactă privind opțiunile populației.
Alegerile pentru Parlamentul European, cel mai bun sondaj intern
Este posibil un rezultat slab pe care-l va obține PSD, pentru că în toate cercetările sociologice serioase se vede căderea constantă a PSD în susținerea cetățenilor români. Un rezultat prost, așa cum arată rezultatul sondajelor, care poate să adâncească criza în care se află partidul de guvernământ, efecte care pot duce la căderea guvernului.
În ceea ce privește ceilalți actori politici, cred că se va vedea la alegerile pentru Parlamentul European că nu mai există nicio majoritate în opțiunile populației pentru acestă formulă de guvernare.
Cred că alegerile europene, pe lângă importanța lor de a trimite în Parlamentul European o reprezentare care să se poată bate pentru interesele României cu succes, vor arăta și realitatea politică internă a momentului. Ca predicție, pot să spun că, la europarlamentare, se va vedea căderea PSD în sprijinul populației și se va vedea cu ochiul liber că actuala putere nu mai are majoritate în susținerea populară.
Iohannis va câștiga prezidențialele
Alegerile europene vor avea o influență și asupra celor prezidențiale, care vor avea loc în același an, extrem de importante, în care predicția mea este că președintele Iohannis va obține un nou mandat. Sigur că poate fi considerată o predicție subiectivă, pentru că noi, ca partid național liberal, sprijinim candidatura domnului Iohannis. Pe de altă parte, așa cum arată astăzi situația forțelor politice și a liderilor, este foarte greu de imaginat o altă variantă decât cea de câștigare a alegerilor prezidențiale de către președintele Iohannis, care se bucură de un capital de încredere foarte mare, de care nu se bucură niciun alt lider politic, indiferent cine și-ar mai putea anunța candidatura. Este un președinte care a salvat imaginea externă a României, menținând România într-o zonă de respectabilitate. S-a luptat cu armele constituționale împotriva tentativelor PSD de afectare a democrației, a independenței Justiției. Este puțin probabil să poată cineva să îl concureze.
În cazul în care guvernul și majoritatea parlamentară continuă pe linia sfidării permanente a instituțiilor europene, a deciziilor și recomandărilor instituțiilor europene, pe această linie de atacare chiar și a liderilor europeni, există riscul pentru noi, la nivelul Uniunii Europene, să se demareze proceduri de sancțiune a României. De exemplu, în Parlamentul European există o dezbatere privitoare la un regulament prin care să poată fi suspendate fonduri în cazul în care nu se respectă prevederile din articolul 2 al Tratatului de Aderare, privind statul de drept. Iar atacul sistematic la Justiție, afectarea capacității statului român de a lupta împotriva corupției sunt lucruri care ne pot duce la pierderi de fonduri, dar și la alte posibile sancțiuni din cauza comportamentului antieuropean al actualei puteri. Eu îmi doresc să nu se întâmple lucrul acesta, pentru că orice procedură de sancționare a autorităților din România generează, din păcate, efecte negative și asupra cetățenilor români și nu-mi doresc ca românii să plătească pentru prostiile și pentru comportamentele antieuropene ale liderilor actualei coaliții.
Nu excludem alegeri anticipate
Cred, totuși, că există premise pentru reducerea incidenței atacurilor actualei coaliții, pentru că șubrezirea majorității parlamentare va duce până la urmă la o incapacitate de a impune decizii care sunt vădit împotriva reglementărilor europene.
Oricând va fi posibil, noi vom susține debarcarea acestui guvern, mai ales încheierea acestui sistem de putere nedemocratic care este practicat de Dragnea și Tăriceanu, care, deși nu dețin putere formală decât la nivelul parlamentului, impun orice decizie aproape oricărei instituții din România din cauza controlului politic exercitat asupra instituțiilor. Cred că este necesară revenirea la o democrație autentică și la funcționarea instituțiilor românești în favoarea cetățeanului și nu pentru interesele personale și de grup ale grupului restrâns care dictează astăzi deciziile în România.
În ceea ce privește preluarea puterii, sigur că ne-am dori cel mai mult ca puterea să fie preluată prin alegeri, pentru că asta este calea democratică prin care poți să asiguri reflectarea opțiunilor populației în structura parlamentului, în cea a guvernului. În această privință, noi, ca partid, vom susține orice demers care ar putea duce la alegeri anticipate pentru căderea guvernului. În mod evident, nu vom ezita să ne asumăm răspunderea guvernării pentru a readuce România pe drumul firesc, dacă va fi posibil.
PSD ține Justiția sub asediu
De când a câștigat PSD alegerile, Justiția este sub asediu. Sunt obsedați de justiție și aproape în fiecare săptămână mai apare câte o inițiativă, câte un proiect, câte un demers care să afecteze independența Justiției. Și atunci, bătălia continuă între cei care vor să controleze justiția și să scoată dinții celor care ar trebui să instrumenteze dosarele împotriva celor care încalcă legea și săvârșesc acte de corupție. Bătălia continuă. Nu cred, însă, că pot reuși în tentativa lor de subordonare a Justiției și de control politic asupra Parchetelor și instanțelor, așa cum doresc ei. De doi ani, nu-i oprește nimic, nici raportul Comisiei de la Veneția, nici raportul MCV, nici rezoluția din Parlamentul European. Este o reacție de sfidare efectivă. Cea mai mare parte a liderilor actualei coaliții nici nu se gândesc să țină cont de aceste recomandări. Ceea ce nu înțeleg ei este faptul că Uniunea Europeană are la dispoziție mai multe instrumente prin care poate să determine oprirea unor involuții în statele membre ale UE. Chiar Frans Timmermans, care este candidatul social-democraților europeni la președinția Comisiei Europene, a declarat că nu va ezita să folosească toate instrumentele pe care le are la îndemână Comisia, pentru a asigura respectarea Tratatului, a reglementărilor și valorilor care stau la baza funcționării Uniunii Europene.