Începe bătălia pentru Cotroceni

Primul tur, start discret

53
7 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Alegerile prezidențiale de anul acesta nu sunt, în bună măsură, pentru cine se pregătește, ci mai degrabă pentru cine se nimerește. Anul trecut pe vremea asta, Liviu Dragnea nu mai făcea, neoficial, niciun secret din faptul că voia să candideze. Dinspre partea USR-PLUS, Dacian Cioloș părea mai aproape de o candidatură, ca să nu mai vorbim de Călin Popescu Tăriceanu cel de dinainte de eșecul usturător de la europarlamentare. Și totuși, configurația candidaților care se vor confrunta în câteva zile nu are aproape nimic din ceea ce părea evident în urmă cu câteva luni, darmite anul trecut. Singura constantă e Klaus Iohannis, un candidat pe cât de previzibil, pe atât de favorit, aproape fără niciun efort.

Miza face diferența

Campania electorală nu a făcut decât să împartă candidații pe din două: cei care au o miză și restul. Și nu e atât rezultatul campaniei, cât al mersului lucrurilor într-o campanie confiscată de evoluțiile guvernamentale. Moțiunea de cenzură adoptată înaintea turului întâi i-a securizat lui Klaus Iohannis turul al doilea, a sporit importanța Vioricăi Dăncilă și aproape că a adus-o în finală, scoțându-l pe Dan Barna în decor, spectator. E o situație care convine de minune celor doi potențiali finaliști, căci Klaus Iohannis rămâne în zona sa de confort și știe că doar o gafă monumentală – și poate nici măcar aceea – îl mai poate lipsi de cel de-al doilea mandat; pe de altă parte, Viorica Dăncilă dovedește că PSD-ul nu e „chiar de tot mort”, ci doar pregătit să se odihnească puțin în opoziție, pentru a-și pune ordine în treburi. Și cam are de dereticat.

Așa se face că fiecare a luat campania electorală pe persoană fizică, depunând mai mult sau mai puțin efort, direct proporțional cu necesitatea acestui efort. Klaus Iohannis a știut de la început că un tur doi cu Viorica Dăncilă e ideal și îl scutește de emoții, dar și de povara unei campanii electorale. De altfel, campania electorală, în sensul clasic al termenului, dusă de șeful statului a ținut de domeniul strictului necesar. Câteva adunări liberale organizate la sânge și după un șablon care nu permite cine știe ce surprize, efuziuni și doar câteva băi scurte de mulțime, care s-ar încadra mai degrabă la capitolul dușuri rapide. Uneori, apar și situații în care președintele are ieșiri ce fac deliciul presei. Cum a fost cea recentă, de la Târgoviște, când a făcut o fotografie cu un alegător numai după ce i-a dat șapca jos. „Așa, ca să știi cine e sub căciulă.” O reminiscență, probabil, din vremurile când era profesor și trimitea elevii, eventual, să se tundă. Noroc că alegătorul în cauză nu a avut curiozitatea, în urmă cu câțiva ani, să vrea să știe cine e sub ochelarii Top-gun la baza aeriană de la Kogălniceanu.

Viorica Dăncilă, în schimb, merge la firul ierbii. Calmează nou-născuții de prin maternități, îi urechează pe cei care vorbesc englezește pe la Bruxelles în loc să make a photo românește și luptă cu sârg, chiar la Mărășești, „împotriva unei țări în care să se regăsească toți românii”. Viorica Dăncilă și-a luat în serios rolul de mamă a nației, care se gândește la binele tuturor și îi apără pe toți românii de Apocalipsa pe care ar urma să o dezlănțuie, dintr-un eventual al doilea mandat, Klaus Iohannis. Cât a fost premier, Viorica Dăncilă a putut profita de expunerea și pârghiile oferite de funcție pentru a bate țara în lung și în lat. Și cu fiecare gafă i-a slujit de minune lui Klaus Iohannis, așa cum duelul cu acesta a legitimat-o drept un candidat care contează mai mult decât ar fi putut crede unii.

Foto: Bogdan Cristel

Dan Barna, la fel de harnic precum Dăncilă în campanie, discutând cu poporul, îmbrățișând deopotrivă oameni și animale, muncește din greu pentru a accede în turul al doilea. Controversele legate de prestația sa de expert în fonduri europene, cuplate cu poziția fluctuantă în raport față de sprijinirea guvernului Orban și cu lipsa unei funcții de prim-plan i-au mai retezat aripile. E de așteptat ca trecerea Vioricăi Dăncilă în opoziție să îi mai aducă o gură de oxigen, dar nu e clar dacă vitală și suficientă pentru saltul în turul al doilea…

Cât despre ceilalți candidați… e bine ca masa să fie bogată și pentru toate gusturile. Doar că, la fel ca pe vremea lui Ceaușescu când mergeai la mare prin ONT, unii vor mânca în seria întâi, alții, în seria a doua. Campania electorală a fost într-atât de mult confiscată de problema guvernului, încât cine nu e direct implicat în chestiune e doar decor. Ca să nu mai vorbim că Mircea Diaconu nici nu mai știe în ce film joacă. E candidatul unui partid din arcul guvernamental, care pare să se fi salvat, momentan, și al unui alt partid aflat în opoziție, atât cât mai este el, după implozia suferită la nivel înalt la votarea guvernului Orban.

Tendința monopolizării atenției spre doi candidați, Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis, dă pe alocuri senzația că deja am sărit la turul al doilea. Cert este că ieșirile lor din ziua votării guvernului Orban au dat măsura unei încleștări care în unele privințe pare a se desfășura într-un univers perfect paralel cu realitatea. Și pregătiți-vă, domnule președinte. Mai aveți 20 de zile la Cotroceni, 20 de zile până când veți afla că România nu e oarbă, România nu doarme și nu e absentă, așa cum ați fost dumneavoastră timp de 5 ani. Dacă nu ați putut face nimic bun pentru această țară, o vor face românii la votul din 24 noiembrie, când vor alege să oprească ascensiunea periculoasă și setea de putere a unui dictator, a unui om care își sabotează și își lovește propriul popor”, avertizează cu profundă îngrijorare Viorica Dăncilă, înconjurată de o parte dintre foștii săi miniștri și străjuită de omniprezentul Mihai Fifor. „ Nu este niciun secret și o spun direct și pe față. Această schimbare care s-a produs astăzi, care s-a finalizat astăzi cu succes, este încununarea unei lupte de uzură duse în ultimii trei ani de mine împreună cu opoziția parlamentară și a fost încununată de succes. Însă acest succes, trebuie să fim conștienți, este un succes indus de voința populară. La europarlamentare s-a văzut o schimbare a atitudinii în rândul românilor. Românii au votat altfel decât la parlamentarele din decembrie 2016. Au votat pentru România modernă, pentru România europeană, care va fi repusă din această seară în funcțiune”, vine replica molcomă a lui Klaus Iohannis, vizibil satisfăcut la vederea guvernului PNL, gata să se apuce de treabă.

Doamnelor și domnilor, începe balul prezidențialelor… ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele