Industria românească continuă să se modernizeze

29
2 minute de lectură


Extinderea achizițiilor de echipamente la nivelul economiei românești a fost evidențiată în Raportul asupra inflației al Băncii Naționale a României, iar perspectivele menținerii acestei evoluții pozitive sunt dintre cele mai bune. Principalii beneficiari sunt ramurile industriale producătoare de autovehicule și componente, de echipamente industriale, de construcții metalice și de materiale de construcții.

”Investițiile în tehnologii și-au păstrat traiectoria crescătoare din prima  jumătate a anului, pe seama achizițiilor deopotrivă de pe piața locală și din import”, se arată în ultimul Raport asupra inflației al Băncii Naționale a României.

Trimestrul III al anului 2018 a contabilizat ritmuri anuale reale de creștere, de două cifre a achizițiilor de bunuri de capital (echipamente și utilaje destinate producției), cu excepția autovehiculelor. Parcursul pozitiv este posibil să se prelungească și în următoarele luni. Indicii în acest sens există, având în vedere de avansul semnificativ înregistrat și în perioada recentă de portofoliul de comenzi interne adresate ramurilor industriale producătoare de bunuri de capital, cu excepția autovehiculelor (circa 23% în iulie-noiembrie, după o creștere medie de 19% în semestrul I).

”În cursul celei de-a doua jumătăți a anului 2018, preocupări privind finalizarea sau derularea unor proiecte de investiții destinate retehnologizării și extinderii capacităților existente, dar și deschiderii unor unități noi (inclusiv prin atragerea de investitori străini), au fost mai vizibile în ramuri industriale producătoare de autovehicule și componente, echipamente industriale, construcții metalice, materiale de construcții,” se arată în respectivul Raport.

Investiţiile străine directe în România au însumat 4.936 milioane euro (comparativ cu 4.797 milioane euro în perioada ianuarie – decembrie 2017), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 4.042 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 894 milioane euro.

”La nivelul surselor de finanțare, cererea de credite din partea companiilor nefinanciare este de așteptat să-și mențină tendința crescătoare în trimestrul IV din 2018, deși cu o pantă mai lentă (datele nu sunt încă disponibile, n.r.), iar influxurile nete sub forma participațiilor la capital și a profiturilor reinvestite de companiile străine consemnează o anumită revenire în perioada iulie-noiembrie,” menționează BNR.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele