Iohannis, întâlnire cu Tusk, Juncker, Merkel și Macron

60
3 minute de lectură

Klaus Iohannis se va întâlni, astăzi, în Germania, la Aachen, cu cancelarul Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, și liderii europeni Donald Tusk și Jean-Claude Juncker la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare franco-german, informează Mediafax.

Președintele îi va vizita, de asemenea, pe militarii români din baza militară NATO de la Geilenkirchen, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Înaintea semnării Tratatului de către președintele francez și cancelarul german în Sala Încoronării a primăriei orașului Aachen, cei doi oficiali vor susține alocuțiuni. De asemenea, în cadrul evenimentului vor mai vorbi premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet și primarul orașului Aachen, Marcel Philipp.

Un discurs va fi susținut și de către președintele Klaus Iohannis, ulterior semnării documentului, în contextul asigurării, de către România, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Vor mai avea alocuțiuni și președintele Consiliului European Donald Tusk și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Despre ideea încheierii unui nou tratat de cooperare franco-german președintele Emmanuel Macron a vorbit în discursul său de la Sorbona, în septembrie 2017.

Ulterior, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au anunțat încheierea viitorului instrument de cooperare printr-o Declarație comună, adoptată pe 22 ianuarie 2018, la 55 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée de către preşedintele Charles de Gaulle și cancelarul Konrad Adenauer, document care a formalizat și instituționalizat reconcilierea franco-germană postbelică.

Tratatul de la Aachen își propune să completeze Tratatul de la Elysée, care a pus bazele cooperării bilaterale strânse dintre cele două state, obiectivul noului tratat fiind asigurarea unei convergențe sporite între Berlin şi Paris, urmărind adaptarea relațiilor dintre cele două state la provocările cu care sunt confruntate în secolul XXI”, se arată în comunicatul Președinției.

Tratatul care va fi semnat, marți, la Aachen vine să întărească legăturile dintre Germania și Franța, mai ales în domeniile economic, al politicii externe și de securitate, educației și culturii, cercetării și tehnologiei, schimbărilor climatice și mediului, precum și în materie de cooperare transfrontalieră și la nivelul societății civile.

Cele două state urmăresc aprofundarea angajamentului comun în favoarea securității și a prosperității cetățenilor lor, în cadrul unei Europe mai suverane, unite și democratice.

În cadrul noului tratat, cele două state își exprimă viziunea conform căreia o cooperare bilaterală mai strânsă contribuie la întărirea Uniunii Europene. Pornind de la acest principiu, Germania și Franța aprofundează modelul de succes al unificării europene, stabilind totodată reperele pentru următoarea generație în demersul de a continua parcursul european comun trasat încă din 1963”, conchide sursa menționată.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele