Iranul va crește concentrația uraniului îmbogățit peste limita permisă în Acordul din 2015

33
2 minute de lectură

Administrația de la Teheran a anunțat duminică dimineață că va crește concentrația uraniului îmbogățit cu aproape două procente peste limitele permise în Acordul Nuclear semnat în 2015, pentru a produce combustibil pentru centrale nucleare, conform BBC și Reuters.

Abbas Araqchi, adjunct al ministrului iranian de Externe, a transmis în cadrul unei conferințe de presă că Iranul va începe să îmbogățească uraniul la o concentrație mai mare de 3,67%, cea prevăzută în Acordul Nuclear semnat cu marile puteri, pentru a produce combustibil pentru centrala nucleară Bushehr.

Astfel, Iranul ar urma să îmbogățească uraniul la o concentrație de aproximativ 5%, cu aproape două procente peste limita admisă.

Araqchi a transmis că Administrația de la Teheran va înceta să respecte câte o prevedere a Acordului Nuclear la fiecare 60 de zile, dacă țările semnatare nu iau măsuri pentru protejarea Iranului de sancțiunile impuse de Statele Unite.

Oficialul iranian a anunțat că Iranul dorește să salveze Acordul Nuclear, dar a acuzat semnatarii europeni că nu au respectat angajamentele prevăzute în acord. Araqchi a transmis că diplomația este încă o opțiune, dacă Statele Unite vor ridica sancțiunile impuse Iranului.

La un an după retragerea Statelor Unite din Acordul Nuclear, Iranul a oferit un termen limită de 60 de zile țărilor semnatare să ia măsuri împotriva sancțiunilor Administrației de la Washington. Termenul de 60 de zile a expirat duminică, ceea ce a dus la decizia Iranului de a renunța la respectarea prevederii privind concentrația uraniului îmbogățit.

Administrația de la Teheran a negat vehement dorința de a construi armament nuclear, lucru pentru care uraniul ar trebui îmbogățit la un nivel de aproximativ 90%.

Ministrul Energiei din Israel a criticat decizia luată de Iran. Acesta a transmis că deși creșterea actuală este moderată, Iranul „a pornit pe drumul care duce la armament nuclear”.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele