Julian Assange a fost arestat la Londra

103
2 minute de lectură

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat de autoritățile britanice după șapte ani pe parcursul cărora s-a aflat în Ambasada Ecuadorului din Londra, au anunțat joi reprezentanții poliției.

Poliția Metropolitană a transmis că Assange a fost luat în custodie și va fi adus în fața magistraților „cât de curând posibil“, informează Mediafax.

„Julian Assange, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat azi, 11 aprilie, de către ofițerii Poliției Metroponitane, la Ambasada Ecuadorului“, se menționează într-un comunicat emis de Poliția Metropolitană.

Comunicatul menționează că fondatorul WikiLeaks a fost arestat în baza unui mandat emis în anul 2012 pentru faptul că nu s-a predat instanțelor.

Assange a beneficiat de azil politic în ambasada Ecuadorului la Londra începând cu anul 2012, pentru a evita arestarea și extrădarea în Suedia, unde a fost acuzat de asalt sexual. Autoritățile suedeze au închis investigația între timp, însă autoritățile britanice au informat că îl vor aresta pe Assange după ce va părăsi ambasada, din cauză că a încălcat termenii eliberării sale pe cauțiune.

Fondatorul WikiLeaks se teme să fie extrădat în Statele Unite, unde ar putea fi pus sub acuzare pentru publicarea unor documente oficiale ale Guvernului privind conflictele din Afganistan și Irak.

Autoritățile britanice au transmis că l-au arestat pe Assange find „invitate în Ambasada Ecuadorului de către ambasador, după ce Guvernul din Ecuador a retras azilul“.

Președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a transmis că i-a retras dreptul de azil politic lui Julian Assange deoarece acesta ar fi încălcat în mod repetat mai multe convenții internaționale. WikiLeaks a catalogat decizia Ecuadorului drept ilegală.

Ministrul britanic de Interne, Sajid Jarif, a confirmat arestarea fondatorului WikiLeaks: „Pot confirma faptul că Julian Assange este acum în custodia poliției și va fi adus în fața justiției în Marea Britanie“.

„Aș dori să mulțumesc Ecuadorului pentru cooperare și Poliției Metropolitane pentru profesionalism. Nimeni nu este mai presus de lege“, a declarat Jarif prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Sir Alan Duncan, a anunțat că arestul a fost făcut în urma „unui dialog intens între cele două țări“.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele