Leonardo da Vinci este autorul Mona Lisei nud

78
1 minut de lectură

Experții în artă au elucidat un mister provocat de apariția, în urmă cu mult timp, a unui desen în cărbune reprezentând un portret feminin nud având o asemănare izbitoare cu celebra Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci. Potrivit experților, lucrarea este un original al maestrului renascentist.

În urma testelor aprofundate, cercetătorii de la Centrul de Cercetare și Restaurare a Muzeelor din Franța au ajuns la concluzia că desenul în cărbune, cunoscut drept „Monna Vanna“ sau „Mona Lisa Nud“ a fost realizat în studioul lui Leonardo da Vinci, cu contribuția majoră a artistului. Anterior s-a crezut că desenul ar fi fost realizat de elevi ai maestrului, relatează CNN.

Experții Centrului au concluzionat că majoritatea desenului îi aparține unui artist stângaci, susținând astfel teoria că da Vinci este autorul.

Mathieu Deldicque, curatorul Muzeului Condé, care deține lucrarea din 1862, a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că analizele au scos la iveală „numeroase elemente noi“, inclusiv „linii trasate cu mâna stângă“.

Experții au remarcat și faptul că desenul prezintă tehnica preferată a lui da Vinci, „sfumato“, proces prin care se estompează tranzițiile de culoare, concluzionând că desenul nu este o copie a unui original pierdut, ci însuși originalul.

„Cel mai probabil, Leonardo a realizat majoritatea desenului. Este o lucrare de foarte bună calitate realizată de un mare artist“, a spus Deldicque, precizând că desenul „este aproape sigur un studiu pentru o viitoare pictură în ulei“.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele