Liberalii cer convocarea de urgență a Parlamentului pentru legea bugetului

24
4 minute de lectură

Președintele PNL, Ludovic Orban, a trimis o scrisoare deschisă către președinții Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, dar și premierului Viorica Dăncilă, prin care solicită convocarea de urgență a Parlamentului pentru a începe dezbaterile pe Legea bugetului de stat.

”Vă somez să prezentați urgent în dezbatere publică proiectul de buget pentru 2019 și să convocați o sesiune extraordinară a Parlamentului de îndată pentru adoptarea Legii bugetului de stat”, se spune în scrisoarea liberalilor.

Liderul liberal acuză incompetența puterii și faptul că ”anul 2019 începe cum nu se poate mai prost pentru români”, activitatea principalelor instituții ale statului și a autorităților locale fiind afectată negativ de absența bugetului de stat. ”Ați călcat în picioare obligația legală de a înainta Parlamentului proiectul legii bugetului de stat și a bugetului de asigurări sociale până la data de 15 noiembrie 2018”, spun liberalii.

”Este inadmisibil ca România să înceapă anul 2019 fără un buget aprobat, fără o prognoză clară de venituri și cheltuieli bugetare și fără o bază legală care să fundamenteze cheltuirea banilor publici”, se mai spune în document. Liberalii atrag atenția că, în urma acestui fapt, companiile vor fi direct afectate pentru că nu știu la ce noi taxe și impozite să se mai aștepte, care pot apărea în proiectul legii bugetului de stat pentru 2019, fără posibilitatea de a-și putea construi planurile de afaceri pentru acest an.

”Iresponsabilitatea voastră lovește la început de an în pensionarii care nu vor mai beneficia de creșterea pensiilor cu 9% conform legii în vigoare începând cu luna ianuarie și în angajații din sectorul public care nu știu dacă există bani pentru plata salariilor până la sfârșitul anului și care riscă să fie dați afară dacă nu veți fi în stare să asigurați resursele bugetare necesare. În același timp, după ce ați pus lacătul pe ușile principalelor instituții ale statului, în ultima zi a anului trecut economia privată a fost lovită peste noapte cu noi taxe și impozite care vor provoca scumpiri în lanț pentru întreaga populație. Prin noile taxe și impozite care se vor aplica de la începutul anului fără nicio fundamentare veți îngropa creșterea economică a României și veți bloca o dezvoltare sănătoasă care să genereze prosperitate pentru toți românii”, se mai spune în documentul citat.

Liberalii atrag atenția că inclusiv administrațiile locale, ”în special cele mai performante, administrațiile liberale, care au fost jefuite constant de resurse în ultimii an”i, sunt în imposibilitatea de a adopta bugetele locale și nu pot să demareze niciun proiect de investiție locală până la adoptarea bugetului de stat.

”Recunoașteți că nu sunteți în stare să prezentați un proiect de buget pentru 2019 pentru că situația finanțelor publice este dezastruoasă și încercați cu disperare să măsluiți datele oficiale și să înșelați opinia publică și partenerii europeni privind deficitul bugetar imens pe care l-ați provocat în 2018 de peste 30 miliarde de lei, și pentru că nu sunteți capabili să construiți un buget pentru 2019 care să se încadreze în ținta de deficit bugetar de maximum 3% din PIB”, este somația pe care liberalii o lansează actualei puteri.

”România are nevoie de un buget pentru 2019 care să dea drumul la principalele motoare de creștere economică, investițiile și fondurile europene, care să oprească dezmățul bugetar pe bani publici și care să crească salariile și pensiile fără inflație. (…) În consecință, vă adresez această somație publică să lansați imediat în dezbatere publică proiectul legii bugetului de stat și al bugetului asigurărilor sociale de stat, să le adoptați în prima ședință de Guvern și să convocați Parlamentul în sesiune extraordinară, începând cu 14 ianuarie, pentru dezbaterea și aprobarea bugetului”, se mai spune în scrisoarea asumată de liderul PNL, Ludovic Orban.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele