Liberalii cer sesiune extraordinară pentru recursul compensatoriu

31
3 minute de lectură

Partidul Național Liberal cere convocarea celor două Camere ale Parlamentului pentru modificarea sau abrogarea Legii recursului compensatoriu, a anunțat liderul PNL, Ludovic Orban.

„Viața, integritatea fizică și proprietatea privată a fiecărui cetățean au fost puse în pericol de Guvernul PSD-ALDE, care a eliberat peste 11 mii de deținuți înainte de termen fără niciun fel de măsură de reintegrare socială a acestora, fără să ia nicio măsură privitoare la posibilitatea de a asigura pentru acești deținuți o formă de ținere sub supraveghere. Există cazuri grave de omoruri, violentă, violuri care s-au petrecut în ultima perioadă. Răspunderea exclusivă pentru această situație dramatică este actualul Guvern care guvernează pentru infractori și este împotrivă cetățenilor care respectă legea. Datorită gravității situației nu putem aștepta săptămâni să se găsească o soluție. Solicităm convocarea de urgență a unei sesiuni extraordinare parlamentare. Le solicit celor doi președinți, nu lui Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea pentru că sunt plecați în concediu, dar și-au delegat atribuțiile lui Florin Iordache și Claudiu Manda. Așadar solicităm să convoace sesiune parlamentară extraordinară de urgență în care să fie ori amendată această lege, fie chiar abrogarea în integralitate a acestei legi”, a declarat Ludovic Orban, în cadrul unei conferințe de presă.

PNL solicită, de asemenea, Executivului să facă publice măsurile pe care le-a luat pentru reintegrarea socială a deținuților eliberați condiționat prin legea amintită.

Și președintele României, Klaus Iohannis, a cerut miercuri guvernului să prezinte o soluție la efectele produse de legea recursului compensatoriu.

 „Trebuie să tragem câteva concluzii rapid şi să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniştit acasă şi să nu se teamă că un delincvent eliberat vine peste el. Am observat tot felul de poziţii şi la guvernanţi şi din majoritatea parlamentară, dar şi din opoziţie, care toate seamănă între ele: se caută un vinovat pentru această lege. Eu vă spun clar: nu asta este soluţia. Căutarea vinovaţilor în alte guvernări şi în alte majorităţi nu a rezolvat încă niciodată vreo problemă şi de aceea solicit guvernului României să facă într-un timp scurt o analiză profundă şi să vină cu soluţii. Aceste soluţii trebuie să vină de la Guvern , de la ministerul de Justiţie, se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislaţia. Singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină şi că caute vinovaţi în loc să caute soluţii”, a declarat Klaus Iohannis.

Peste 11.000 de deținuți au fost eliberați condiționat, pe parcursul unui an, de la adoptatea legii recursului compensatoriu. Mai mult de 700 s-au întors deja în pușcării. Legea a fost promovată și votată de coaliția PSD-ALDE, cu susținerea UDMR. Proiectul a fost inițiat de fostul ministru tehnocrat Raluca Prună, sub presiunea sancțiunilor acordate României de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în ultima lună de mandat al guvernului Cioloș. Ulterior a fost preluat de PSD, care a câștigat alegerile parlamentare din decembrie 2016. Proiectul a fost trimis în parlament, în prima lună de mandat a fostului ministru PSD al Justiției, Florin Iordache, și supus multiplelor modificări făcute în parlament de coaliția de guvernare, până la schimbarea totală a conținutului și filosofiei juridice care a motivat inițierea sa.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele