LIBOR va dispărea în 2021. Grăbiți-vă să renunțați la el, spun reglementatorii

  50 de căi pentru abandonarea LIBOR-ului

  133
  LONDON, ENGLAND - JUNE 28: The Canary Wharf headquarters of Barclays Bank, who have been fined 290 million GBP for manipulating the Libor inter-bank lending rate, on June 28, 2012 in London, England. British Prime Minister David Cameron has said the bank's management has

  Prea târziu pentru a elabora un nou plan

  Scapă de chei, aruncă-le. Da, asta înseamnă să pui capăt unei relații complicate, dar profitabile pe termen lung: 240 de trilioane de dolari în derivative, împrumuturi și obligațiuni sunt evaluate prin LIBOR, așa-numita London Interbank Offered Rate; alte instrumente nereglementate în valoare de 200 de trilioane de dolari sunt evaluate doar în dolari. Dar această rată cheie de dobândă este sortită pieirii. Acum aproape doi ani, Andrew Bailey, șeful Financial Conduct Authority (FCA) din Marea Britanie, reglementatorul LIBOR, a spus clar că ea va expira la finele lui 2021. În ultimele zile, supraveghetorii americani și britanici au îndemnat, din nou, băncile: urcați-vă în autobuz.

  Cu câțiva ani în urmă, LIBOR a fost subminată de un scandal de manipulare a dobânzilor, care a subliniat problemele care s-ar fi dovedit oricum fatale. Din punct de vedere noțional, aceasta este rata la care băncile se pot împrumuta între ele, pentru cel mult un an, în dolari, lire sterline, franci elvețieni, yeni și euro. Ea este calculată pornind de la ofertele zilnice ale unor paneluri de 11 până la 16 bănci. Băncile însă abia dacă mai intră acum în piețele interbancare. În 5 iunie, Sir Dave Ramsden, un viceguvernator al Băncii Angliei, a spus că, în primul trimestru al lui 2019, în medie, zilnic, doar nouă depozite, totalizând doar 81 de milioane de lire sterline (105 milioane de dolari) au stat la baza dobânzii LIBOR la șase luni, în lire sterline.

  Reglementatorii vor ca piețele să se mute spre noi valori de referință, bazate pe ratele dobânzilor de la o zi la alta, și pe o serie mult mai bogată de tranzacții. În America, Alternative Reference Rates Committee (ARRC), un grup de participanți la piață întrunit de  Federal Reserve, s-au repezit pe Secured Overnight Financing Rate (SOFR), derivată din tranzacții zilnice în valoare de 1,1 trilioane de dolari, mai ales operațiuni de răscumpărare cu obligațiuni de trezorerie. Supervizorii britanici promovează Sterling Overnight Index Average (SONIA), o rată fără colateral, care datează din 1997, dar care a fost reformată anul trecut. Baza sa medie zilnică este de 40 de miliarde de lire sterline.

  Tranziția a început. Un nou raport elaborat de Oliver Wyman, o firmă de consultanță, arată însă clar că mai este încă mult de făcut, mai ales pe piețele în dolari, unde SOFR a trebuit să o ia de la zero, și pe piețele de numerar (de pildă, împrumuturile corporatiste și ipotecile). Astfel, cota deținută de SONIA din tranzacțiile cu lire sterline a crescut la 40%, dar există puține lichidități pe termen lung; SOFR reprezintă mai puțin de 0,5% din volumele de tranzacții LIBOR în dolari. Pe piețele la termen în moneda americană au fost realizate contracte SOFR în valoare de aproape 1 trilion de dolari în luna martie, dar asta reprezintă doar 1% din totalul LIBOR. Pe piața de numerar în lire sterline, împrumuturile cu rate flotante SONIA au reprezentat peste trei sferturi din total, în primul trimestru. Au fost emise 80 de obligațiuni în dolari SOFR, dar mai ales de către agenții guvernamentale.

  Practic, nu s-a făcut niciun împrumut legat de noile rate. Pe piețele de numerar, spune Oliver Wyman, „se încheie contracte bazate încă pe LIBOR, la o rată puțin redusă față de 2017.” Nu s-a făcut prea mult pentru a muta contractele existente, dintre care multe au scadența dincolo de 2021, în afara LIBOR.

  NEW YORK, NEW YORK - JUNE 10: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) on June 10, 2019 in New York City. Following news that the Trump administration and the Mexican government have come to an agreement over border strategy and tariffs, the market rose over 100 points in morning trading. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

  Mai mulți factori au încetinit progresul. Unul este lipsa de termeni de „repliere” adecvați în contracte, care să spună ce rată ar trebui să se aplice atunci când va dispărea LIBOR. Contractele existente pot să spună că, dacă LIBOR nu este publicată, trebuie folosită rata din ziua anterioară, dar asta este doar o soluție temporară. Folosirea ultimei valori a LIBOR ar putea să însemne mari câștiguri și pierderi; dar la fel s-ar întâmpla și în cazul trecerii la un nou reper. Un al doilea factor este că ratele de finanțare de la o zi la alta nu au structura la termen – rate de o lună, trei luni, șase și 12 luni – intrinsecă pentru LIBOR. Împrumutătorii sunt obișnuiți să fixeze plata dobânzilor în avans, mai degrabă decât să aștepte până la finele perioadei pentru a ști rata exactă pe care o au de plătit.

  Reglementatorii spun că nu e cazul să fim timizi. Recent, ARRC a propus un nou limbaj de repliere; în orice caz, Randal Quarles, vicepreședintele Fed pentru supraveghere, a declarat la o conferință a ARRC de la New York, din 3 iunie, că „cea mai simplă cale…,este, pur și simplu, de a nu mai folosi LIBOR.” Oricât de familiară este vechea rată, ea va dispărea. Dacă rămâneți la ea, „istoria s-ar putea să nu privească această decizie cu indulgență”. Deși ratele prospective la termen s-ar putea să nu fie gata până la finele lui 2021, David Bowman, un oficial al Fed, a îndemnat băncile să nu aștepte. Același lucru l-a făcut și Bailey, la Londra, două zile mai târziu.

  Băncile arată spre o a treia problemă: spre deosebire de LIBOR, SOFR, care este bazată pe răscumpărarea de titluri de trezorerie, nu reflectă costurile lor de finanțare. În momente de stres, SOFR ar putea să scadă, iar costurile să crească. Adăugând, pur și simplu, o marjă fixă ar lăsa băncile vulnerabile, dacă aceasta este prea mică, și i-ar enerva pe clienți, dacă este prea mare. (Astfel de dificultăți pot să explice de ce reglementatorii europeni au extins viața EURIBOR pentru multe împrumuturi ipotecare din zona euro).

  ICE Benchmark Administration, care calculează LIBOR, consideră că datele tranzacțiilor cu obligațiuni ale băncilor internaționale ar putea fi folosite pentru a adăuga o marjă la curba de randament bazată pe SOFR. Indicele rezultant ar îndeplini aceeași funcție ca și LIBOR în dolari, folosind rata de preferință a Fed. În mod separat, American Financial Exchange, o piață de împrumuturi interbancare cu 150 de membri (care servește indirect 1.000 de bănci), a derivat AMERIBOR, o rată de referință pentru băncile regionale și cele ale comunităților. Deocamdată, doar câteva au folosit-o pentru a evalua împrumuturile. Ea intenționează să lanseze tranzacții la termen AMERIBOR vara aceasta.

  Pentru a urgenta tranziția, Oliver Wyman recomandă ca reglementatorii să elimine factorii de descurajare, de pildă, în privința cerințelor de marje și a taxelor, de a trece de la derivative bazate pe LIBOR și de a se hotărî în privința unor rate de referință sensibile la credite. Casele de compensare ar trebui să se miște mai repede pentru a-și baza regulile pe SOFR, ceea ce ar întări cererea de derivative. Iar băncile ar trebui să nu mai tragă de timp. Eliberați-vă.

  Acest articol a apărut în secțiunea Finanțe și economie din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Fifty ways to leave your LIBOR” (50 de modalități să părăsești LIBOR-ul)

  LĂSAȚI UN COMENTARIU

  Comentariul:
  Introduceți numele