Lumea pierde războiul împotriva schimbărilor climatice

  Cererea în creștere de energie înseamnă că utilizarea combustibililor fosili merge în direcția greșită.

  2 minute de lectură

  Ediția tipărită | Lideri

  2 august 2018

  PĂMÂNTUL fumegă. De la Seattle până în Siberia, flăcările au înghițit, vara asta, porțiuni vaste din emisfera de nord. Unul dintre incendiile care au cuprins California, printre cele mai mari din istoria acestui stat, generează o asemenea căldură încât și-a creat propriul climat. Incendiile care au răvășit zona de coastă lângă Arena săptămâna trecută au ucis 91 de oameni. În alte părți, oamenii se sufocă de căldură. Aproximativ 125 de oameni au murit în Japonia din cauza valului de caniculă care a împins temperaturile la Tokio pentru prima dată peste 40 de grade Celsius.

  Astfel de calamități, considerate odinioară capricii ale vremii, sunt acum comune. Oamenii de știință avertizează de mult despre asta, că pe măsură ce planeta se încălzește – azi, este cu circa 1 grad Celsius mai cald decât înainte de aprinderea primelor furnale ale epocii industriale – tiparele vremii o vor lua razna. O analiză preliminară arată că vara aceasta fierbinte europeană ar fi fost mai puțin fierbinte dacă nu ar fi fost încălzirea globală indusă de om.

  Totuși, pe măsură ce modificarea climatică devine tot mai evidentă, la fel se întâmplă și cu sfidările cu care ne confruntăm. La trei ani după ce la Paris, țările s-au angajat să mențină încălzirea „mult sub” 2 grade Celsius prin comparație cu nivelurile preindustriale, emisiile de gaze de seră au crescut din nou. La fel și investițiile în petrol și gaz. În 2017, pentru prima dată în patru ani, a crescut cererea de cărbune. Subvențiile pentru energia regenerabilă, cum este cea eoliană sau energia solară, scad în multe părți și investițiile au încetat; energia nucleară, care este prietenoasă cu mediul, este scumpă și nepopulară. E tentant să credem că aceste impedimente sunt temporare și că omenirea, cu instinctul ei de autoconservare, se va strecura spre o victorie asupra încălzirii globale. De fapt, omenirea este în curs să piardă războiul.

  (…)

  Citeşte articolul integral în limba română în numărul 10/ 10 – 16 august 2018 al revistei “Reporter Global”, pagina 27-28.

  Acest articol a apărut în secțiunea Lideri a ediției tipărite a The Economist, sub titlul „In the line of fire”

  LĂSAȚI UN COMENTARIU

  Comentariul:
  Introduceți numele