Ministerul Agriculturii: producătorii n-au scumpit carnea de porc și de pasăre

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a reacționat cu privire la apariția în spațiul public a unor informații legate de scumpirea cărnii de porc și a celei de pasăre, ținând să facă o serie de precizări despre aceste subiecte.

17
2 minute de lectură

Astfel, referitor la prețul cărnii de pasăre, MADR arată că, în conformitate cu documentele emise de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, prețul cărnii de pasăre la poarta fermei a fost relativ constant pe toată perioada anului 2018 până în prezent, nefiind estimate măriri de prețuri nici pentru perioada următoare. Din tabelele prezentate de MADR reiese că prețul cărnii de pasăre la poarta fermei conform Observatorului prețurilor din UE, a variant între 6,83-6,93 lei/kg în săptămânile 13-15 din 2019, față de 7,28-7,31 lei /kg în același interval de timp din 2018. În UE, în același interval de timp, prețurile cărnii de pasăre s-au situat, în echivalent la nivele de 8,7-8,84 lei/kg.

Totodată, în ceea ce privește prețul ouălor la poarta fermei, MADR ne informează că, deși ne aflăm în perioada sărbătorilor pascale, acesta ar fi scăzut cu 15 %. ”Aceasta demonstrează faptul că la producători nu s-au înregistrat creșteri de prețuri,” arată comunicatul MADR. De asemenea, prețul la poarta fermei la ouăle de consum este mai mic cu 24% față de media europeană.

În ceea ce privește prețul cărnii de porc, MADR arată că acesta a fost influențat de situația din China – principalul producător la nivel mondial, cu o producție de anuală de cca. 400 milioane capete, țară afectată puternic de virusul pestei porcine africane. Drept urmare, la nivel european, prețul la poarta fermei a avut o creștere de aproximativ 17 % în perioada ianuarie – aprilie 2019, în timp ce în România, în același interval, creșterea a fost de numai 8%. ”În țara noastră, prețul la carnea de porc la poarta fermei în luna aprilie 2019 nu diferă semnificativ de cel din anul 2018, fiind similar cu cel din luna decembrie 2018,” precizează comunicatul Ministerului Agriculturii.

Conform datelor furnizate de Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România se remarcă faptul că, după o perioadă de scădere accentuată a prețului la carnea de porc, se înregistrează o revenire a acestuia, aflat și în acest moment sub cel european.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele