Malta: arestări interesante în cazul jurnalistei ucise

20
4 minute de lectură
Foto: Agerpres

Bani publici, paradisuri fiscale, transferuri financiare scăpate de sub controlul autorităților de reglementare, politicieni, crimă organizată. Sunt jurnaliști care dezvăluie toate acestea. Unii dintre ei, precum malteza Daphne Caruana Galizia sau slovacul Ian Kuciac, plătesc cu viața acest curaj. Și dacă nu peste tot se ajunge la asasinate, elemente pot fi găsite nu doar în Malta sau Slovacia.

Ne apropiem de sfârșitul misterului legat de asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia? La mijlocul săptămânii trecute, autoritățile din Malta l-au arestat pe unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din țară, ca parte a unei anchete privind uciderea jurnalistei.

Omul de afaceri reținut este Yorgen Fenech, coproprietar al companiei care, în 2013, a câștigat din partea statului maltez concesiunea pentru construirea unei mari centrale electrice pe gaz.

Un iaht oprit la ivirea zorilor

După cum scrie Reuters, citând surse apropiate anchetei, el ar fi fost oprit de autorități pe când încerca să părăsească insula, miercuri, înainte de ivirea zorilor, la bordul iahtului său.

Reținerea omului de afaceri a fost confirmată de însuși prim-ministrul maltez, Joseph Muscat, care însă a refuzat să spună și motivele.

Totuși, reținerea a venit la o zi după un gest controversat al premierului maltez. Acesta a promis grațierea oricărui suspect în legătură cu uciderea jurnalistei, în cazul în care acesta va furniza dovezi despre cine s-a aflat în spatele crimei.

El a declarat că dacă nu ar fi făcut acest anunț, ar fi fost șanse mari ca o persoană sau mai multe implicate în caz să poată fugi.

Ei bine, tocmai Yorgen Fenech a cerut sâmbătă să beneficieze de imunitatea judiciară promisă de șeful guvernului.

Reuters leagă acest eveniment de arestarea, săptămâna trecută, a unui alt bărbat, în cadrul unei anchete separate. El a cerut să se vadă cu anchetatorii care se ocupă de cazul Caruana Galizia și s-a oferit să furnizeze numele comanditarului în schimbul unei grațieri.

Agențiile de presă vorbesc despre Melvin Theuma, un şofer de taxi de 41 de ani, implicat și în acte de cămătărie. El ar fi primit deja grațierea promisă de Joseph Muscat.

Caruana Galizia, o eminentă jurnalistă de investigații, a fost ucisă de o mașină-capcană în apropierea capitalei malteze, Valletta, în octombrie 2017 – o crimă care a șocat Europa și care a ridicat întrebări cu privire la statul de drept din mica țară mediteraneeană

Cu opt luni înainte de a fi asasinată, ea începuse să publice un serial despre o companie misterioasă din Dubai, numită 17 Black Limited, susținând că este legată de politicieni maltezi.

Misterioasa firmă din Dubai

Reuters reamintește că anul trecut a publicat o anchetă din care reieșea că Fenech, omul de afaceri arestat acum, era proprietarul firmei din Dubai.

Potrivit unui e-mail datând din decembrie 2015, descoperit de autoritățile de reglementare financiară malteze, companii din Panama, deținute de ministrul energiei și de șeful cancelariei premierului Muscat, au primit plăți de până la două milioane de dolari de la misterioasa firmă din Dubai, pentru servicii nespecificate.

Amândoi au declarat pentru Reuters că nu au știut de vreo legătură între 17 Black și Fenech. Iar omul de afaceri a negat că ar fi virat bani vreunui om politic sau oricărei persoane sau entități legate de aceștia.

Șeful guvernului maltez a declarat la rându-i că nu există vreo dovadă că demnitarii ar fi avut legături cu crima. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele