Mugur Isărescu: ”Dacă inflaţia vine în jos (…) ROBOR-ul va fi mai mic decât IRCC-ul”

Opțiunea ROBOR sau IRCC pare a nu fi una foarte ușoară pentru românii care au contractat credite. Chiar dacă noul indice de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) este în prezent mai mic decât ROBOR-ul, situația ar putea să se schimbe în viitor, în cazul ăn care rata inflației va scădea. În prezent, diferența de aproape un punct procentual dintre cei doi indici de dobândă pare a fi dată, în principal de către decalajul în timp, oferit de formula de calcul a celor doi indici (IRCC-ul se calculează pe baza tranzacțiilor din urmă cu două trimestre).

48
2 minute de lectură

“ROBOR-ul, prin rolul său de indicator pentru credite, a fost demonizat pur şi simplu. Orice indicator are valoare cât timp este credibil. Dacă îl calci aşa în picioare şi îl ţii numai în pumni, îşi pierde din credibilitate. Sunt foarte mulţi factori care acţionează. În măsura în care inflaţia tinde să crească şi publicul percepe acest lucru, ROBOR-ul datorită decalajului în timp, probabil că, la 3 luni, va fi ceva mai mare decât IRCC-ul, dar nu cu mult şi s-a dovedit acest lucru. În schimb, dacă inflaţia vine în jos, şi publicul percepe acest lucru, e foarte probabil ca ROBOR-ul să fie mai mic decât IRCC-ul. Vom trăi şi vom vedea cum va fi. Nu putem să spunem cu exactitate, pentru că sunt mulţi factori care acţionează în acest domeniu, inclusiv controlul lichidităţilor,” explica guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei coferințe de presă.

Acesta mai avertiza și asupra faptului că noul indice de referință nu ar trebui așteptat ca un miracol, mai ales că, în ultima vreme, tot mai multre credite sunt cu dobândă fixă.

”Să nu vă aşteptaţi că acest IRCC vine ca un miracol şi face dreptate pentru toată lumea. Este un indice care se adaugă la o marjă de dobândă pe care o au băncile şi care este stabilită de fiecare bancă în parte.

M-am uitat peste ultimele cifre şi peste 50% dintre creditele din România se dau acum cu dobândă fixă. S-ar putea ca peste un an să constatăm că a fost vorba despre mult zgomot pentru nimic. Intrarea creditului în România spre rate de dobândă fixă s-ar putea să treacă aşa, în plan secundar, toată dezbaterea asta privind ROBOR-ul şi IRCC-ul. E posibil să avem o prezenţă dominantă a creditelor cu rate fixe,” declara Mugur Isărescu.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele