Natalitatea, afacere internă pentru Ungaria

Soluții populiste pentru declinul demografic

241
4 minute de lectură
Foto: pixabay

De la 1 februarie, tratamentul de fertilizare in vitro va fi gratuit pentru toate femeile din Ungaria, după ce guvernul condus de Viktor Orban a desemnat clinicile de fertilizare, toate, cumpărate de către stat, drept sector strategic al țării. Acesta este doar următorul pas pentru politica de stimulare a natalității, încă o soluție propusă pentru a contracara declinul demografic din ultimul deceniu, astfel încât liderii de la Budapesta să evite imigrația, căreia i se opun visceral.

Potrivit estimărilor, populația Ungariei va scădea de la 9,8 milioane de persoane, în prezent, la 8,3 milioane în anul 2050. Aproximativ un milion de unguri au părăsit țara în perioada 2008 – 2018, exod care a provocat, precum în cazul României, probleme pe piața muncii.

Răspunsul guvernării a fost de a anunța investiții în sistemul de sănătate, construirea a 21.000 de creșe, precum și împrumuturi în valoare de 10 milioane de forinți (aproximativ 30.500 de euro) pentru tinerele familii, bani care nu trebuie restituiți dacă familiile fac trei copii. Ulterior, s-a mai anunțat că femeile care cresc cel puțin patru copii nu vor fi nevoite să plătească impozit pe venit toată viața, iar familiile mai mari vor beneficia de subvenții pentru a cumpăra mașini. Mai mult, fiecare femeie aflată sub vârsta de 40 de ani ar fi eligibilă pentru a beneficia de un împrumut preferențial atunci când se căsătorește pentru prima dată, în timp ce bunicii vor beneficia de o primă de îngrijire a copiilor, în cazul în care aceștia vor avea grijă de cei mici în lipsa părinților.

„Dacă vrem copii maghiari în loc de imigranți și dacă economia maghiară poate genera finanțarea necesară, atunci singura soluție este de a cheltui cât mai mult din aceste fonduri pentru a sprijini familiile și creșterea copiilor”, a declarat premierul la o conferință din septembrie 2019, unde nu a ezitat să perpetueze o teorie conspiraționistă a extremei drepte, cea a „marii înlocuiri” demografice, conform căreia se urmărește înlocuirea treptată a populației albe din Europa de către populații de origine non-europeană. „Sunt din ce în ce mai puțini copii care se nasc în Europa. Pentru Europa de Vest, răspunsul la această problemă este imigrația. Pentru fiecare copil în minus, ar trebui să existe unul deja pe drum, iar din punctul de vedere al cifrelor vom sta bine”, a mai spus Viktor Orban.

Președintele Parlamentului, László Kövér, declara la aceeași conferință că „a avea copii este o chestiune publică, nu privată”, iar pentru Financial Times adăugase că oamenii care nu fac copii „nu sunt normali” și „se poziționează de partea morții”.

Acestea sunt mesaje intransigente care nu par a ține cont de posibilitatea ca generația copiilor născuți datorită acestor politici, când vor ajunge la vârsta maturității, să sporească emigrația, în pofida sau tocmai din cauza naționalismului exacerbat. În orice caz, față de 2018, rata natalității nu a crescut în 2019, astfel încât efectele pozitive asupra tendinței demografice ar putea fi minore și pe termen scurt sau mediu.

Comisia Europeană arată că o trăsătură comună printre țările cu rate stabile sau chiar în creștere ale natalității ar fi gradul mare de ocupare a forței de muncă de către femei. Avantajul țărilor nordice este sistemul de îngrijire a copiilor și de aranjament avantajos al concediilor de maternitate și paternitate, care nu sunt prevăzute în politicile țărilor precum Polonia și Ungaria. Ar părea că dreapta nu își dorește altceva decât ranforsarea „familiei tradiționale”, cumpărarea voturilor oamenilor în schimbul inadaptării la prezentele și viitoarele provocări economice. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele