Netanyahu vrea să anexeze coloniile din Cisiordania după alegeri

25
Foto: Getty Images

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat sâmbătă, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Channel 12 News, că intenționează să anexeze coloniile israeliene din Cisiordania dacă va câștiga alegerile din 9 aprilie.

În cadrul interviului, Netanyahu a fost întrebat de ce nu a extins suveranitatea Israelului asupra coloniilor din Cisiordania, așa cum s-a întâmplat cu Ierusalimul de Est și Înălțimile Golan, ambele ocupate în 1967 și ulterior anexate, decizii nerecunoscute de comunitatea internațională. „Cine spune că nu o vom face? Discutăm despre asta“, a declarat Netanyahu. „Mă întrebați dacă vom trece la nivelul următor. Răspunsul este că da, vom trece la nivelul următor. Voi extinde suveranitatea“, a adăugat premierul, citat de Mediafax.

Liderii palestinieni au reacționat imediat după declarația premierului Netanyahu. Saeb Erekat, negociatorul-șef palestinian și un apropiat al președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat: „Israelul va continua să încalce dreptul internațional cu nerușinare atât timp cât comunitatea internațională va continua să nu pedepsească această țară, mai ales în condițiile în care Administrația Trump susține Israelul în acțiunile sale de violare a drepturilor palestinienilor“.

În Fâșia Gaza, oficialul Hamas Sami Abu Zuhri a solicitat Autorității Palestiniene să își întrerupă cooperarea cu Israelul în domeniul securității în Cisiordania. „Visul lui Netanyahu de a anexa Cisiordania nu se va împlini niciodată, noi nu vom permite asta“, a declarat el.

Coloniile israeliene din Cisiordania, inclusiv în zona de est a Ierusalimului, sunt ilegale conform legislaţiei internaţionale şi reprezintă obstacole majore în calea păcii între Israel şi palestinieni. Aproximativ 400.000 de israelieni locuiesc în aceste colonii, cărora li se adaugă încă 212.000 în Ierusalimul de Est, potrivit datelor ONU.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele