Nicușor Dan, candidatul, și cicatricile USR Plus

48
7 minute de lectură

Dreapta are un candidat unic la Primăria Capitalei, dar cu ce preț? Ceea ce trebuia să fie un proces democratic și transparent, un triumf al unui alt fel de politică s-a transformat într-un exercițiu tenebros de luptă „care pe care”, cu miros de disperare și un parfum de trădare.

Foto: Bogdan Cristel

Desigur, dacă nu s-ar fi coalizat, cele trei partide acum în opoziție, PNL, USR și PLUS, s-ar fi expus cu ușurință acuzațiilor că i-au servit pe tavă Gabrielei Firea cel de-al doilea mandat. Și totul, pe fondul unor orgolii caracteristice Dreptei și care amintesc de CDR-ul de altădată, pe când Vlad Voiculescu era totuși elev de școală generală, iar Nicușor Dan își desăvârșea studiile la Paris. Cel mai șifonat ar fi ieșit din toată afacerea PNL-ul, căci suspiciunile de blat cu PSD ar fi luat forma unui tort desăvârșit. Cu lumânărelele de rigoare. Liberalii riscau însă oricum. În ciuda declarațiilor încrezătoare ale lui Ludovic Orban cum că liberalii sunt doldora de candidați cu șanse la Primăria Generală – doar că, de, nu ar fi oferit garanții de victorie –, era evident pentru oricine că în condițiile unor alegeri într-un singur tur liberalii nu ar fi avut o personalitate care s-o învingă pe Gabriela Firea. Optând pentru Nicușor Dan, liberalii au jucat cartea responsabilității. E de apreciat că până la urmă au fost raționali și nu au mai acționat cu orgoliul și infatuarea partidului mare care crede că poate orice. Dacă ar fi mers singuri, ar fi avut șanse minime să nu se facă de râs și să tragă mai târziu ponoasele electorale de pe urma unei greșeli cu repetiție. „Cred că sunt candidatul unic al opoziției, așa cum îmi doream acum un an. Trebuie admirată atitudinea celorlalte partide, mai ales a PNL, cel mai mare partid de opoziție, care a dat dovadă de altruism ca să scăpăm Bucureștiul de PSD”, mărturisea Nicușor Dan la Digi24. Pe de altă parte, Ludovic Orban admitea șirul de greșeli făcut de PNL la precedentele alegeri locale în București, pe care acum nu mai vrea să le repete: „Nu am avut nicio negociere politică cu Nicușor Dan. PNL face un fel de sacrificiu că renunță la a avea un candidat propriu și susține un alt candidat. Nu i-am solicitat să se înscrie în PNL tocmai pentru ca să poată să fie susținut și de alte partide de dreapta”. E discutabil ce doze de altruism, pragmatism și necesitate stau în soluția liberală Nicușor Dan. Cert este că, după patru ani, Partidul Național Liberal încă nu are în rândurile sale un candidat suficient de puternic încât să plece cu prima șansă în alegerile locale din Capitală. Prin Nicușor Dan, liberalii scapă cu fața curată și încă într-un fel onorabil dintr-o criză de candidați care se manifestă și în alte mari orașe. În acest sens poate fi înțeleasă dexteritatea cu care liberalii îl cosmetizează și recuperează pe Mihai Chirica, dușmanul lui Liviu Dragnea pentru a și-l pune candidat la Iași. A fi dușmanul lui Liviu Dragnea e ridicat la rangul de virtute, potrivit lui Ludovic Orban: „Dl. Chirica, din momentul în care PSD a adoptat OUG 13, a devenit opozantul lui Dragnea. Nu mai are nicio legătură cu PSD de trei ani de zile, dacă nu și mai mult”.

Un sacrificiu

Foto: Agerpres

Și dacă PNL-ul se vede cu sacii în căruță la Primăria Generală, în tabăra USR PLUS lucrurile sunt mult mai tulburi. Puși în fața faptului împlinit, cei de la PLUS au digerat greu situația. Cel mai lovit a fost Vlad Voiculescu, contracandidatul lui Nicușor Dan în Alianță. La câteva ore după ce liberalii l-au votat în unanimitate pe Nicușor Dan drept candidatul lor, Vlad Voiculescu a ieșit într-o conferință de presă cu anunțul retragerii. Nuanța a fost și ea de sacrificiu: „Atât timp cât avem un candidat onest, care strânge susținerea unei majorități covârșitoare a partidelor de opoziție și avem siguranța că va câștiga, eu nu voi merge mai departe cu candidatura”. Vlad Voiculescu nu și-a ascuns dezamăgirea, iar felul în care i-a dat șah-mat Nicușor Dan n-a fost trecut cu vederea: „E păcat că avem un candidat susținut de multe partide, dar ales pe din dos, în spatele ușilor închise, după interesele unui șef de partid sau ale altuia”.

După triumful de la europarlamentare, după semieșecul de la prezidențiale, Alianța USR PLUS nu are încotro și trebuie să își gestioneze asperitățile. Cu atât mai mult cu cât politica la nivel înalt e diferită de activismul hipstero-romantic. După „incidentul” Nicușor Dan, liderii Alianței vorbesc despre continuarea relației. Dacian Cioloș s-a grăbit să dea vești liniștitoare: „Speculațiile apărute în presă cu privire la solicitările PLUS de încetare a alianței politice dintre PLUS şi USR sunt, cel mai probabil, o nouă încercare a politicienilor vechi de a sădi neîncredere în politica reformatoare în care cetățenii deja și-au pus încrederea în număr mare în ultimele două cicluri electorale.

Pentru mine și pentru colegii mei, Alianța este singura formă de colaborare care poate conduce spre o organizație relevantă pe scena politică în opoziție cu metodele folosite de PSD și PNL”. Zguduiți de candidatura la București, liderii USR PLUS nu au ce face și merg mai departe. Lărgesc cu această ocazie frontul de luptă împotriva politicii vechi și mai curând împotriva PNL, căci pe electoratul acestuia și nu al PSD-ului se bat. Sau cum ar zice Vlad Voiculescu: „Poate astăzi e destul să ne dorim să scăpăm de PSD. Mâine ne vom întreba cum am putut să cerem atât de puțin de la noi înșine”.

Două lucruri ar mai fi de spus. În primul rând, candidatul la Primăria Generală e doar un hop de trecut. Urmează cel al candidaților de sectoare. Liberalii și USR PLUS recunosc că la sectorul 3 șansele să schimbe ceva tind spre zero, dar nu e foarte clar nici ce se va întâmpla în celelalte sectoare. Clotilde Armand și-a lansat deja candidatura la sectorul 1, oricum.

În al doilea rând, să obțină postul atât de râvnit de primar general ar putea fi cel mai simplu lucru pentru Nicușor Dan. Pentru a și face ceva, are nevoie de un Consiliu General care să îi stea aproape. Or, asta nu va fi deloc simplu de obținut și, chiar dacă va ieși astfel din urne, va fi delicat de gestionat de un independent. În plus, problemele sunt multe și greu de rezolvat. Dacă va câștiga alegerile, Nicușor Dan va veni pe un val de așteptări foarte mare. Orice ar face însă, căldura, traficul și poluarea nu se vor rezolva cât ai bate din palme. În plus, electoratul USR PLUS, poate într-o mai mică măsură cel al PNL, este extrem de exigent, pragmatic, și fără sentimentalismele specifice celui al PSD. ■

1 COMENTARIU

  1. Da, o miscare buna a PNL, iar in lumina ultimelor evenimente, USR-PLUS va avea ocazia sa mai adune ceva voturi dinspre partea celor care votau PNL, si sunt dezamagiti de situatia de ieri, cu Florin Citu. Cred ca in viitorul parlament partidele de dreapta vor reusi sa faca majoritatea si sa guverneze impreuna, insa la stilul usristilor, parca si vad neintelegeri cu pnlistii, in stilul de demult al CDR. Exemplul aliantei CDR, care-n final a sucombat, a avut la baza orgoliile partidelor care-o compuneau, cat si coada pe care si-a bagat-o fsn-ul lui iliescu, poate da coronavirusul peste el!

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele