Nivel-record de pesimism privind creșterea economiei globale

Temeri la Davos

12
4 minute de lectură
Foto: Agerpres / EPA

Raportul PwC CEO Global Survey, ajuns la cea de-a 23-a ediție, lansat luni în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, dezvăluie un nivel-record al pesimismului directorilor generali față de evoluția economiei globale. 53% estimează o scădere a ritmului de creștere economică, față de 29% în 2019 ori 5% în 2018.

Procentul celor care prevăd o încetinire a economiei globale este cel mai ridicat din anul 2012, de când întrebarea a fost inclusă în raport, subliniază PwC. Doar 22% dintre directorii generali anticipează o accelerare a ritmului de creștere economică în acest an, aproximativ jumătate față de anul trecut, când 42% își exprimau această opinie.

„Având în vedere incertitudinile privind tratatele comerciale, problemele geopolitice și lipsa unui acord cu privire la modul de abordare a schimbărilor climatice persistă, nu este surprinzătoare scăderea încrederii în creșterea economică, deși amploarea schimbării de atitudine este neașteptat de mare“, a declarat Bob Moritz, președintele rețelei PwC.

Cei mai pesimiști sunt directorii generali din America de Nord (63% estimează diminuarea ritmului de creștere economică globală), urmați de cei din Europa de Vest (59%) și Orientul Mijlociu (57%). La polul opus, cei mai optimiști (43%) sunt directorii generali din Europa Centrală și de Est (ECE), cu excepția celor din România.

„Directorii generali din România sunt mai pesimiști decât omologii lor din Europa Centrală și de Est și chiar decât la nivel global. Pentru 2020, 57% cred că avansul economiei globale va încetini, față de 38% în 2019. Îngrijorările directorilor cu privire la o creștere a economiei mondiale mai lentă se reflectă și în opiniile despre evoluția companiilor pe care le conduc”, a afirmat Ionuț Simion, Country Managing Partner al PwC România.

Directorii generali nu se arată încrezători față de perspectivele propriilor companii pentru 2020 și la nivel global. Doar 27% spun că sunt optimiști în ceea ce privește creșterea propriei organizații în următoarele 12 luni, cel mai scăzut nivel începând din 2009.

Trebuie spus că nivelul de încredere variază, de la o țară la alta. În mod semnificativ, China și India prezintă cel mai ridicat nivel de încredere în rândul marilor economii, de 45% și 40%, urmate de SUA (36%), Canada (27%) și Marea Britanie (26%). Simultan, Germania (20%), Franța (18%) și Japonia (11%) au cei mai puțini directori generali foarte încrezători în creșterea veniturilor în 2020.

Conform PwC, corelația dintre încrederea CEO în creșterea veniturilor în următoarele 12 luni și creșterea reală a economiei globale este deosebit de strânsă, astfel încât se poate prognoza că încetinirea creșterii globale va atinge pragul de 2,4% în 2020.

În 2019, în clasamentul principalelor amenințări pentru perspectivele de creștere ale organizației, creșterea economică incertă se afla pe locul 12, dar a urcat anul acesta pe locul al treilea, după conflictele comerciale și reglementarea excesivă. În această ultimă privință, o majoritate relativă (51%) prezice că guvernele vor constrânge sectorul privat să compenseze financiar persoanele pentru datele personale pe care le colectează, alături de alte posibile reglementări și mișcări de politizare a spațiului virtual.

Față de acum un deceniu, directorii generali sunt de două ori mai dispuși să considere că investițiile în inițiative pentru schimbările climatice vor stimula avantajul reputațional (30% în 2020, comparativ cu 16% în 2010) și ar putea aduce noi oportunități pentru produse și servicii pentru compania lor (25% în 2020, față de 13% în 2010). Măsurile pentru a reduce amprenta de carbon nu lipsesc, însă schimbările climatice încă nu figurează printre primele zece amenințări pentru perspectivele de creștere.

Doar 18% dintre CEO au realizat progrese în ceea ce privește problema deficitului de competențe-cheie, semn că există încă loc pentru a implementa mai multe inițiative de recalificare sau perfecționare. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele