Nouă reacție în cazul Arhanghelsk: Un oficial rus confirmă ipoteza exploziei unei surse atomice

768
3 minute de lectură

Viaceslav Soloviov, directorul științific al Centrului Nuclear Federal din Rusia, institut în cadrul căruia lucrau cinci oameni decedați în cursul testării unei rachete la o bază militară din regiunea Arhanghelsk, a confirmat că cercetătorii studiau surse de energie atomică de mici dimensiuni, transmite Mediafax.

Oficialul a declarat, într-un interviu video postat duminică seară de o publicație locală, că institutul face cercetări privind „surse de energie de mici dimensiuni pe bază de materiale fisionabile”, relatează publicația The New York Times.

Mai mult, agenția atomică rusă, Rosatom, a confirmat indirect că accidentul a fost unul de natură nucleară, transmițând sâmbătă, la două zile după incident, că explozia a fost cauzată de o defecțiune la „sursa de energie pe bază de izotopi a unui motor de rachetă cu combustibil lichid”.

Rosatom a precizat că în urma accidentului au decedat cinci cercetători din cadrul Centrului Nuclear Federal din Rusia. Ulterior, bilanțul accidentului a crescut la 7 morți.

Inițial, autoritățile militare ruse au susținut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid și au negat informațiile privind o creștere a radioactivității, contrazicând administrația orașului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul. Administrația orașului a anunțat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost șters ulterior fără nicio explicație.

Potrivit presei ruse, autoritățile locale au recomandat locuitorilor să consume suplimente pe bază iod, substanță folosită pentru a atenua efectele expunerii la radiații.

Deși încă nu a existat o reacție publică din partea SUA, oficiali din cadrul serviciilor americane de informații suspectează că accidentul s-a produs în cursul testării unui prototip al unei rachete cu propulsie nucleară, denumită 9M730 Burevestnick (SSC-X-9 Skyfall, potrivit terminologiei NATO).

Aceasta este o rachetă de croazieră anunțată de președintele rus Vladimir Putin, în martie 2018, despre care liderul de la Kremlin a afirmat are o „rază de acțiune nelimitată” și este „invincibilă în fața tuturor sistemelor antiaeriene și antirachetă existente și potențiale”.

Mai multe rapoarte guvernamentale americane au indicat că potențiala dezvoltare de către Rusia a unei rachete cu propulsie nucleară reprezintă un nou tip de amenințare.

Aceste rachete ar putea zbura pe un traseu aleatoriu la altitudini joase, lucru care le-ar face aproape invulnerabile în fața sistemelor antibalistice americane din Alaska și California, care au drept rol să intercepteze rachetele balistice intercontinentale în momentul în care acestea zboară în spațiu pe o traiectorie relativ predictibilă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele