O moțiune pentru liniștea tuturor..

Cu moțiunea de cenzură s-a întâmplat ce știa toată lumea, inclusiv PNL-ul: a căzut cu succes, iar Viorica Dăncilă merge mai departe, imperturbabilă. Și așa liniștea tuturor este asigurată. Rezultatul votului din parlament pentru moțiunea de cenzură a confirmat așteptările: a căzut cu un scor de 200 de voturi contra 7! Pentru a trece, moțiunea de cenzură „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot!” avea nevoie de 233 de voturi.

213
8 minute de lectură

În esență, PNL și USR au făcut ceea ce votul de la europarlamentare, cu care au fost creditați substanțial, îi obliga să facă: un gest suprem de a arăta că se luptă cu PSD.Într-advăr, liderul liberal, Ludovic Orban, a transmis clar, înaintea votului, că partidul său a înțeles și respectă mesajul electoratului:

„Partidul Naţional Liberal, imediat după alegerile europarlamentare, a decis să transpună în fapt voinţa clară exprimată de cetăţenii români la alegerile din 26 mai pentru Parlamentul European şi la referendumul convocat de preşedintele României. Am demarat procedura moţiunii de cenzură încă din prima săptămână şi ne-am angajat în negocieri cu toate grupurile parlamentare, iar acolo unde nu am putut discuta cu grupuri parlamentare, am purtat negocieri individuale cu parlamentari din zona guvernamentală, respectiv din ALDE şi din PSD”, a spus Orban.

După ce a observat, critic, „nefericita concidență” a suprapunerii mandatului guvernului contestat prin moțiune „peste un moment care trebuia să fie de glorie pentru noi: preşedinţia Consiliului UE”, Dan Barna, liderul USR a vorbit despre viitor.

„Dacă veţi refuza încă o dată să ascultaţi ce spune majoritatea românilor, viitorul dvs. politic va fi sumbru. Lucrurile se schimbă în România, o nouă clasă politică e vie şi activă”, a avertizat Barna.

Și-au apărat reputația de preferați ai electoratului, au luptat om la om să adune voturi, dar… mai mult nu s-a putut. Și, să fim serioși, doar din partea PNL-ului (dar nici aici, în unanimitate) s-a dorit cât de cât răsturnarea guvernului. Desigur, PNL și USR au vrut să dea un semn că au înțeles mesajul electoratului și că se străduiesc să își calce pe orgolii și să se unească punctual, pe proiecte antiPSD în special. Au reușit chiar să și-i aducă alături și pe cei de la UDMR și, parțial, de la ProRomânia. Dar au pierdut pariul cu propria forță: nu au reușit să smulgă nimic de la PSD. Un PSD dat peste cap de haosul intern, în degringoladă, cu Viorica Dăncilă pe post de far călăuzitor și-a strâns rândurile și a ținut aproape de guvern. O Viorica Dăncilă care a dat glas la dezbaterea pe moțiune unor întrebări pe care ni le-am pus cam toți: „Stimați colegi din Opoziție, vă întreb cu toată sinceritatea: chiar vă doriți să veniți la guvernare? Chiar vă doriți să schimbați acest guvern până la viitoarele alegeri? Eu știu că NU”.

Un eșec oportun

         A fost un eșec sau un noroc pentru opoziție? Probabil, un eșec care a salvat-o. Un guvern al unei eventuale majorități realizate la limită și prin forțarea unor convingeri, prin înăbușirea unor anagonisme evidente, ar fi avut toate șansele să îi erodeze gloria președintelui Iohannis. Poate că nu i-ar fi compromis cel de-al doilea mandat, dar i-ar fi îngreunat drumul către el. Ca să nu mai vorbim că nota de plată pentru experimentele economice ale guvernării se apropie.

         Și iată cum coaliția PSD-ALDE, în frunte cu Viorica Dăncilă, primește o gură de oxigen proaspăt când era la pământ, răpusă aproape de votul din 26 mai. E clar că iese consolidată după experiența moțiunii. Guvernul nu are emoții, majoritatea funcționează, situația este sub control. Ba chiar premierul le face morală celor din opoziție că nu au pregătit cu seriozitate moțiunea, că nu au venit cu o alternativă și câte și mai câte. Și ca să arate cât de stăpână e pe situație, Viorica Dăncilă ia chiar în calcul să treacă o restructurare a Cabinetului prin parlament. O variantă pe care nu a acceptat-o nici în ruptul capului când i-a sugerat-o Liviu Dragnea. Dar până acolo mai e și, deocamdată, premierul se pregătește de o nouă gură de oxigen, cea de la Congresul PSD de la sfârșitul lunii. Cu postura de șef al guvernului consolidată, Viorica Dăncilă merge ca favorită în cursa pentru președinția PSD. Pe cât omenește se poate prevedea, are șanse maxime să fie ceea ce Liviu Dragnea nu a reușit niciodată: să fie premier, prim-ministru, o persoană frecventabilă din nou în cercurile bruxelleze și o persoană reinventată pe ici, pe colo, prin punctele mai mult sau mai puțin esențiale.

Ponta, un slalom politic

Dintre toate partidele, ProRomânia e în poziția cea mai stranie. În opoziție cu opoziția, dar alături de ea când interesul i-o cere, tânjind la PSD, dar în opoziție cu conducerea social-democrată, partidul lui Victor Ponta face un slalom strălucitor și năucitor.

Parlamentarii ProRomânia nu au semnat textul moțiunii pentru că a fost un fake, pentru că trebuia să vină cu ceva în loc. Când spui «doar vrem să dăm jos guvernul», e clar că nu vrei”, a declarat Ponta în timpul dezbaterilor. Totuși, liderul ProRomânia a lansat un avertisment: „Vom vota moțiunea deoarece vrem să îi atragem atenția doamnei prim-ministru că se va confrunta cu situația economică. Bomba a explodat deja, chiar dacă nu se vede, ne confruntăm cu situația din 2009”.

Respiro până la prezidențiale

De acum, prin parlament lucrurile s-au cam liniștit. Toți ochii se îndreaptă spre congresul PSD, unde, la prima vedere, lucrurile par previzibile. Dar să nu ne grăbim, PSD-ul e un partid viu, iar congresele au fost de multe ori prilej de surprize.

Dincolo de asta însă, provocarea cea mare o reprezintă prezidențialele din toamnă. Klaus Iohannis pare că merge la sigur. Călin Popescu Tăriceanu insistă să intre în cursă în speranța că „își va repera onoarea” rău șifonată la europarlamentare. Că va intra și ultraindependentul Florentin Pandele e mai puțin important. Interesant e cum vor tranșa subiectul candidatul PSD și cel al USR – PLUS.

La PSD, avem o certitudine: Viorica Dăncilă nu va candida. Va exista un sondaj și, în funcție de acesta și de multe alte necunoscute, se va desemna un candidat.

„Nu putem să mergem cu un candidat care în sondaje nu are nicio şansă. Trebuie să mergem cu un candidat care, pe lângă susţinerea partidului, pe lângă susţinerea preşedintelui partidului, a primului ministru, efectiv să genereze un val de încredere”, a declarat Dăncilă la România TV.

Un candidat, cel mai probabil, de sacrificiu, care va ști că participă la alegeri ca să piardă. Sigur, în partid sunt mulți care simt că ar veni momentul lor să se afirme. După cum tot insistă în ultima vreme Marian Oprișan, fiecare soldat are în raniță bastonul de mareșal. Șerban Nicolae, Eugen Teodorovici, dar și unii din afara partidului, poate, la urma urmei, dacă sondajul îi dă câștig de cauză, cine știe, chiar Gabriela Firea. Sunt doar câteva variante, dar jocurile nu sunt încă făcute.

Dinspre USR-PLUS, lucrurile sunt și mai complicate. Dan Barna și Dacian Cioloș își dispută candidatura, dar nu se lasă. Unul cu soția în creierul munților, celălalt cu soția la mare scriu și recunosc la unison: „Da, pe alocuri discuțiile sunt mai aprige, pentru că fiecare dintre noi vine la masă cu idei și cu soluții care să valorifice cât mai bine zestrea propriului partid. Dar vrem să spunem un lucru foarte clar: USR și PLUS vor merge mai departe împreună. Și la prezidențiale, și la locale, și la parlamentare.”

E, așadar, vremea unei scurte veri fierbinți. Toamna va fi însă și mai și, deoarece începe bătălia pentru Cotroceni.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele