O nouă rundă în conflictul Toader-Lazăr: calificativul ”foarte bine”

117
3 minute de lectură

O nouă rundă s-a consumat joi între ministrul Justiției Tudorel Toader și procurorul general Augustin Lazăr, de astă dată pe tema calificativului obținut de Augsutin Lazăr de-a lungul carierei sale și care a fost luat în considerare la numirea sa în funcția de procuror general.
Parchetul General a anunțat joi că Augustin Lazăr îndeplinea condițiile de numire, având pe întreg parcursul întregii sale cariere numai calificativul ”foarte bine”, nefiind vreodată sancționat disciplinar. Afirmațiile vin în contextul în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că din dosarul de candidatură al lui Lazăr la postul de procuror general lipseau documente în acest sens din dosarul lui Lazăr.

“Consiliul Superior al Magistraturii a comunicat prin adresa numărul 22234/2018 din 30 octombrie 2018 rapoartele de evaluare obţinute de procurorul general Augustin Lazăr pe întreg parcursul carierei, toate calificativele acordate fiind „Foarte bine”. De asemenea, s-a constatat că nu a fost niciodată sancţionat disciplinar, fiind astfel îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru numirea în funcţia de procuror general aşa cum rezultă şi din hotărârea Secţiei pentru procurori numărul 258 din 21 aprilie 2016”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul General pentru Reporter Global.

“Semnalăm diferenţa de formulare a condiţiilor cerute de lege în sensul că atunci când se vorbeşte despre lipsa sancţiunilor disciplinare, condiţia cerută este să nu fi fost sancţionat în ultimii trei ani, în timp ce în privinţa evaluării se prevede acordarea calificativului „Foarte bine” la ultima evaluare, şi nu la evaluarea activităţii din ultimii trei ani. Aceasta interpretare este conformă şi practicii unitare a Consiliului Superior al Magistraturii care nu a sancţionat niciodată un magistrat, prin respingerea candidaturii pentru o funcţie de conducere sau de execuţie, în situaţia în care întârzierea realizării evaluării nu a fost imputabilă acestuia. Întotdeauna a fost luată în considerare ultima evaluare realizată şi aflată la dosarul profesional. În acest sens menţionăm hotărârea Secţiei pentru procurori nr. 742/2007”, explică Parchetul General.

Tudorel Toader a transmis miercuri seara un comunicat în care se arată, la capitolul „Neîndeplinirea criteriilor anunțate pentru numire”, faptul că în dosarul de candidatură al lui Lazăr nu s-a identificat nici un document care să dovedească îndeplinirea criteriului legat de obținerea calificativul ”foarte bine” la ultima evaluare.

„La data de 28 Aprilie 2016, când Președintele României a semnat decretul de numire în funcția de Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a domnului Augustin Lazăr, acesta nu deținea o evaluare a îndeplinirii criteriilor de competență profesională și de performanță, realizată în baza articolului 39 alineatul (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Astfel, domnul Augustin Lazăr nu a demonstrat îndeplinirea criteriului anunțat de Ministerul Justiției pentru ocuparea funcției de Procuror General, capitolul Condiții prevăzute de lege, și anume calificativul ”foarte bine” la ultima evaluare”, spune Toader în comunicatul dat miercuri la orele serii.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele