Ordonanța care instituie ”taxa pe lăcomie” ar putea fi modificată

33
3 minute de lectură

OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare ar putea fi modificată, dacă există “argumente pertinente și rezonabile”, a declarat Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă susținută, vineri, la Palatul Victoria, după încheierea ședinței de Guvern în care a avut loc adoptarea bugetului pentru anul 2019.

“Discuţiile au fost pe fiecare sector în parte. Chiar şi eu am avut, ştiţi bine discuţii şi săptămâna asta la Banca Naţională, subiectul de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare fiind efectele Ordonanţei 114/2018. BNR ne-a pus la dispoziţie un studiu de impact, să spunem, pe care îl ştiam în mare măsură şi atunci când am adoptat Ordonanţa în Guvern. Eu zic că cei care au încredere în modul în care Guvernul acţionează o să şi vadă confirmarea faptului că măsurile pe care le-am luat, fie şi pe 114 sunt cele corecte. Nu aş vrea să anticipez acum o modificare sau nu a acestei ordonanţe. Legislaţia este în general modificabilă, să spunem, dacă argumente rezonabile există. Acesta este ceea ce contează”, arăta ministrul Teodorovici.

Eugen Teodorovici nu a precizat însă, de unde știa ”în mare măsură” despre acel studiu de impact, care a fost elaborat de BNR, după adoptarea OUG 114/2018, în condițiile în care Finanțele nu au înștiințat Banca Națională despre noua ordonanță nici măcar în ședința din 17 decembrie a  Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială, așa cum ar fi trebuit, conform legii, să o facă. Mai mult, ministrul Teodorovici arată că nu știe prea bine nici numele respetivului ”Comitet”, numindu-l în conferința de presă, ”Consiliu”.

Acesta a mai declarat și că vor avea loc discuții cu BNR asupra modului de calcul al ROBOR. “Legat de 114 sau de ROBOR, mai concret de ROBOR, discuţia se va purta încă o dată în următoarea şedinţă a Consiliului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială. (…). Trebuie să vedem foarte clar dacă modul de calcul de astăzi al ROBOR-ului este cel mai bun, cel mai corect, fie şi el în urma unei înţelegeri între bănci, cum domnul Guvernator spunea ieri. Şi acest comitet va decide într-un fel sau altul. Speranţa, dorinţa şi credinţa mea este că acea propunere va fi una pe care românii o aşteaptă, astfel încât în urma acestei decizii să scadă costurile cu ceea ce ei au de plătit către bănci pentru împrumuturile pe care le au în lei. După 18 februarie se poate discuta de o eventuală adaptare unui cadru legislativ astăzi în vigoare”, a explicat Teodorovici.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele