Parcul Național Semenic – Cheile Carașului în pericol

55
2 minute de lectură

Unul din cele mai frumoase și importante Parcuri Naționale, Semenic – Cheile Carașului, este pe cale de a fi distrus iremediabil, anunță reprezentanții ONG-ului ”declic”. Un plan de exploatare al Romsilva își propune să  pună la pământ 66 la sută din pădurile parcului.

”Romsilva a trimis, de curând, Ministerului Mediului, un Plan de management care acoperă toate abuzurile și ilegalitățile care au provocat distrugeri masive în ultimii ani. În plus, permite drujbelor și TAFF-urilor să pună la pământ două treimi din pădurile parcului. Din acest motiv, primul pas spre salvarea pădurii este înlăturarea Romsilva de la administrarea parcului, anunță un comunicat al ”declic”.

Senatorul Mihai Goțiu a depus deja o sesizare la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției şi petiții, prin care solicită constituirea unei comisii de anchetă a abuzurilor și ilegalităților din acest Parc Național. Parlamentarii decid dacă vor constitui sau nu o comisie de anchetă în cursul zilei de mâine.

Cu o suprafață de peste 36.000 de hectare, Parcul Național Semenic – Cheile Carașului cuprinde 11 rezervații naturale. Peste 4.600 de hectare (Izvoarele Nerei) de păduri virgine de fag au fost incluse, în 2017, în Patrimoniul Mondial UNESCO.

În acest moment, Romsilva vrea să obțină avizarea unui plan de management în care zonele de protecție strictă și integrală să fie de doar 34%. Asta deși Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și chiar Guvernul României printr-un OUG arată că un parc național trebuie să dețină pe o suprafață de minim 75% de zone de protecție strictă și integrală.

Contractul de administrare al Romsilva pentru Parcul Național Semenic – Cheile Carașului este cuiul lui Pepelea.

O comisie de anchetă similară s-a constituit și în cazul exploatării miniere de la Certej. Comisia de abuzuri a Senatului a sesizat DNA și Ministerul Afacerilor Interne după vizita lor în zonă. Senatorii au raportat că înstrăinarea terenurilor pe care ar urma să funcționeze mina de aur ridică suspiciuni de ilegalitate. În acest moment, instituțiile statului investighează acuzațiile. 

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele