

Alegerile locale din 2016 au colorat în roșu harta României. Capitala a dat tonul, Gabriela Firea a câștigat detașat alegerile, cu 42,97% din voturi, urmată de Nicușor Dan, cu 30,52%. Candidatul PNL, Cătălin Predoiu, a obținut un scor modest, de 11,18 procente. Acum, la alegerile din vară, liberalii vor să cucerească Bucureștiul, să-și păstreze supremația în marile orașe, unde au primari, și să cucerească noi redute. Principalul competitor în strategia anti-PSD, care ar putea deveni aliat, este USR. Partidul lui Dan Barna, care la europarlamentare a cucerit Capitala, a scăzut mult în sondaje, însă formațiunea, care participă pentru prima dată la alegerile locale, speră că electoratul se va lăsa sedus de „oamenii noi”.
Politologul Cristian Pîrvulescu a comentat, pentru Reporter Global, strategia pe care o au partidele. El spune că nu se poate vorbi despre stânga sau dreapta politică, ci despre o strategie anti-PSD, care ar trebui să fie un liant între partide. Însă, potrivit lui Pîrvulescu, la locale are loc o ierarhizare a partidelor pentru participarea la guvernare și acordurile devin mai dificile. „Până la urmă, va exista o soluție de cooperare în acele localități unde se pot face înțelegeri. Vor fi parteneriate județene și locale, dar despre unul la nivel național, nici vorbă. De exemplu, în Timișoara, unde USR are un candidat puternic, este greu de crezut că PNL va renunța la Robu”, a explicat Pîrvulescu. Acesta mai spune că dacă va fi un singur tur de scrutin, primarii PNL din Transilvania, acolo unde sunt și fiefurile USR, au prima șansă.
Potrivit unor surse din PNL, primarii liberali din Ardeal, care au câștigat marile orașe, nu agreează deloc ideea alegerilor în două tururi de scrutin. Este bine-cunoscut faptul că electoratul este masiv de dreapta în Ardeal și că edili precum cei din Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Timișoara, Alba Iulia nu trag doar pentru câștigarea propriilor mandate, dar ajută mult și câștigarea alegerilor în județ, chiar în regiune. De aceea, ei nu sunt de acord cu al doilea tur, care i-ar aduce într-o confruntare, cel mai probabil, cu candidatul USR. Formațiune care ar putea oferi mari surprize pentru că, neavând un electorat stabil, acesta poate fi influențat de evenimentele de moment. Conducerea centrală a PNL a fost avertizată să țină cont de ceea ce vor primarii ardeleni, chiar dacă vrea să onoreze o promisiune făcută USR pentru susținerea învestirii guvernului. Pe de altă parte, liberalii le-au promis și liderilor UDMR că vor fi rezervați cu alegerea primarilor din două tururi.
Firea are șanse mari
Cristian Pîrvulescu spune că dacă se menține actualul sistem electoral, Gabriela Firea este net avantajată. „Ludovic Orban a spus clar că nu candidează, dar că PNL va avea candidat propriu. Nicușor Dan, care stă bine în sondaje, ar avea această șansă doar dacă s-ar înscrie în PNL. Deocamdată, în Alianța USR-PLUS nu se știe cine va fi candidat, el sau Voiculescu. Este foarte complicat la București. Mai este și discuția despre alegerile anticipate, PNL este de departe favorit și va face tot posibilul ca asta să se întâmple, pentru că vrea să rămână partid dominant”, spune politologul.

„Number one” declină oferta
Lui Rareș Bogdan, numărul doi în PNL, căruia președintele Klaus Iohannis i-a spus „number one” la lansarea candidaților pentru Parlamentul European, și așa i-a rămas numele, i s-a propus să candideze la Primăria Capitalei. Într-o declarație pentru Reporter Global, acesta a spus că decizia privind candidatul, o ia partidul, însă nu ar vrea să intre în această competiție. „Eu am câștigat un mandat de europarlamentar, vreau să-mi fac un profil extern important. Nu am acceptat nici invitația de a fi membru al guvernului, dar le mulțumesc președintelui Iohannis și lui Ludovic Orban pentru asta. Mi-au fost oferite două poziții din care să aleg. Eu sunt și șef de delegație și mi-am luat în serios funcția. Nu cred că este o opțiune pentru viitorul meu imediat. Vreau să fac politică 20, 30 de ani de-acum. Evident, mă voi implica în campania pentru locale”, a afirmat Rareș Bogdan. Liderul liberal a exclus ferm susținerea lui Nicușor Dan, dacă acesta nu se va înscrie în PNL. „Atâta timp cât dânsul dorește să fie independent, susținut de PNL, nu. PNL este capabil, are suficienți oameni în interiorul său pentru a se bate cu succes la Primăria Capitalei și la primăriile de sector sau poate atrage, după modelul de la europarlamentare, oameni foarte buni din exterior, dar care să se înscrie automat în PNL. Nu voi milita pentru susținerea unui nemembru”, a explicat Rareș Bogdan. În cazul unui candidat comun al PNL, USR, PLUS, PMP, prim-vicepreședintele liberal este de acord cu această variantă. „Voi fi unul dintre principalii susținători, voi aplauda decizia, dacă se va găsi această variantă pentru Primăria Capitalei, primăriile de sector, dar și pentru marile orașe în care câștigă tradițional PSD – Brăila, Galați, Craiova –, care să fie câștigate de forțele unite ale dreptei. Candidatul poate fi din oricare partid, dar nu un independent, pentru că ar arăta că nu are forța necesară”, a afirmat Rareș Bogdan.
Bătălia pentru Cluj-Napoca
Președintele USR, Dan Barna, declara că marea ambiție a lor este câștigarea Primăriei Cluj-Napoca. Nu că primarul liberal Emil Boc nu ar fi bun, dar Alianța USR-PLUS ar avea unul și mai bun. Rareș Bogdan, care este clujean, spune că declarația liderului USR este una politică, menită să motiveze electoratul și, mai ales, activul de partid din Cluj. Liderul liberal a adăugat că „sunt câteva orașe închise complet pentru restul partidelor”. „Acolo, nimeni nu poate să-l învingă pe Emil Boc. Ilie Bolojan, la Oradea, nu poate fi învins nici el”, a spus Rareș Bogdan. El a enumerat și alte municipii mari în care PNL va obține conducerea primăriilor: Deva, Sibiu, Alba Iulia, Arad, Timișoara. De asemenea, liderul liberal a spus care sunt redutele pe care partidul le vrea cucerite: Bacău, Iași, Craiova, Constanța, Brăila, Galați, Slobozia, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Baia Mare, Satu Mare, Ploiești, Reșița.
La alegerile din 2016, Ilie Bolojan a fost ales cu 70,94% din voturi, Emil Boc cu 64,86%, Nicolae Robu, cu 52,9% și, potrivit sondajelor, își mențin sprijinul electoratului.

Cosette Chichirău trage semnalul de alarmă
Candida USR la Primăria Iași, Cosette Chichirău, care stă foarte bine în sondaje, i-a criticat pe liberali că nu vor să facă alianțe acolo unde au șanse să învingă candidatul PSD. Concret, este vorba despre Iași, unde se aștepta la susținere. „Zilele trecute, Klaus Iohannis a dat de înțeles că liberalii ar trebui să aibă candidați proprii în locale. Am sperat să fie doar o declarație printre multe altele, dar văd că PNL deja a preluat rapid argumentul și începe să vorbească tot mai apăsat despre asta. Numai că intenția liberalilor de a candida separat în toată țara este exact ceea ce trebuie PSD-ului pentru a supraviețui. Dacă vom avea alegeri într-un singur tur de scrutin, decizia PNL va duce la împărțirea voturilor și, în ultimă instanță, îi va favoriza pe primarii social-democrați”, spune Chichirău. Deputata a explicat că „în multe zone din țară putem câștiga împreună sau putem pierde separat”.
„În localitățile conduse de primar PSD, trebuie ca partidele de opoziție să-l susțină pe candidatul care are cele mai mari șanse la victorie. Orice altă variantă este perdantă pentru USR, PLUS și PNL, dar mai ales pentru cetățenii care doresc o schimbare. Sper ca PNL să înțeleagă faptul că orgoliile politice riscă să îngroape speranțele oamenilor. Și ar fi păcat ca asta să se întâmple tocmai acum, când putem scoate definitiv PSD de la butoanele administrației”, a conchis Chichirău.
În Iași, Alianța USR-PLUS a câștigat alegerile europarlamentare, cu aproape 27% de voturi.
PSD persiflează sforțările adversarilor
Social-democrații încă nu și-au anunțat intențiile pentru locale, cu excepția Capitalei, unde merg tot pe mâna Gabrielei Firea.
Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că nu se teme de USR. „Politica din România, în momentul ăsta, este structurată foarte clar pe doi piloni: unul de stânga, unul de dreapta, unul fiind PNL, celălalt fiind PSD. A apărut acel USR, vedem fiecare dintre noi că încet-încet acea flacără de imaculaţi începe să se stingă”, a afirmat el.
În ceea ce privește intenția de modificare a legilor electorale, pentru ca alegerile locale să se desfășoare în două tururi de scrutin, Ciolacu spune că asta nu este posibil: „Nu poți, sub nicio formă, să modifici legile electorale cu două-trei luni înainte de momentul electoral. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României așa ceva. Sperăm să nu se întâmple nici de această dată”.
PSD este de acord cu alegeri în două tururi, pentru următorul ciclu electoral, în 2024, dacă mandatul primarilor va rămâne la 4 ani. Ciolacu i-a acuzat de ipocrizie politică pe acei parlamentari care, în 2011, când a fost modificată legea alegerilor electorale și s-a trecut de la două tururi la un tur, și i-a enumerat: Raluca Turcan, Cezar Preda, Tinel Gheorghe, Lucian Bode, Roberta Anastase și alții. „Acești oameni dovedesc că fac politică măruntă, ipocrită, ei sunt cei care au modificat legea, iar astăzi vin nedemocratic, ilegal, să modifice legea și regulile în timpul jocului. Am vrut să spun foarte clar, doamna vicepremier, negociatoare șefă pe modificarea legilor electorale, dânsa este autoarea morală a modificării legilor electorale pentru alegerea primarilor într-un singur tur”, a declarat Ciolacu.
În ceea ce privește strategia și ofensiva pentru locale, PSD este într-un proces continuu de analiză. ■