Isărescu despre IRCC: Stai cu jumătate de şezut pe un cub de gheaţă, la zero grade, cu cealaltă pe o flacără la 100 de grade.

Pe medie te simți bine

373
3 minute de lectură

Noua referință a creditelor, IRCC-ul, nu este ”perfect”, nu e indicele suprem, dar nu trebuie demonizat ca ROBOR-ul, care a fost eliminat deoarece lumea nu mai avea încredere în el, spune guvernatorul Isărescu.


Ca orice medie – și ajungem la gluma lui Moisil – stai cu jumătate de şezut pe un cub de gheaţă, la zero grade, cu cealaltă pe o flacără la 100 de grade, media e la 50 de grade şi spunea: ‘Te simţi foarte bine!‘”

Menit să înlocuiască ROBOR-ul la calculul dobânzilor, pentru o mare din împrumuturi, IRCC-ul suferă și el de aceleași ”metehne” ca orice medie, respectiv aceea că face invizibile extremele, arăta Mugur Isărescu  în cadrul unei conferințe de presă în care a fost prezentat ultimul Raport asupra inflației (mai 2019). Pentru a ilustra mai bine minusurile noului indice, guvernatorul BNR s-a folosit de o foarte plastică glumă a renumitului și regretatului academician din vremea comunistă, Grigore Moisil. ”Ca orice medie – ajungem la gluma lui Moisil – stai cu jumătate de şezut pe un cub de gheaţă, la zero grade, cu cealaltă pe o flacără la 100 de grade, media e la 50 de grade şi spunea: ‘Te simţi foarte bine!’ Orice indice mediu are probleme lui, dar asta a fost discuţia, asta a creat societatea românească, dacă îl omorâm şi pe ăsta ce mai facem? Lăsaţi-l în pace”, a arăta Mugur Isărescu, care a subliniat necesitatea  credibilității unui astfel de indice, oricare ar fi el.

În acest context, guvernatorul BNR că indicele ROBOR a fost demonizat, pierzându-și astfel credibilitatea în fața clienților pieței financiare.

”Indicele ROBOR era un indice bazat pe cotaţii ferme, iar comparaţiile cu LIBOR au fost false, întrucât la LIBOR cotaţiile erau cele comunicate de dealerii băncilor de pe piața londoneză. La noi era vorba de cotaţii ferme, adică erau afişate. E ca și cum am spune că preţurile afişate într-un magazin, ar fi neadevărate deoarece unii care nu cumpără le consideră neadevărate. Aşa şi cu ROBOR. Privea înainte şi avea toate calităţile să reflecte piaţa, dar în momentul în care nu ai încredere în el, îl demonizezi, îşi pierde din valoare. Valoarea oricărui indicator este în special încrederea că reflectă adevărul”, explica guvernatorul BNR.

Isărescu a mai arătat și faptul că a fost de acord cu ideea trecerii la un indicator pe bază de tranzacţii întrucât acesta este şi trendul în Europa. “Hai să facem un indicator pe bază de tranzacţii, pentru că opinia publică din România a fost în acest fel influenţată, încât spune că tot ce este bazat pe tranzacţii este real, iar tot ce este bazat pe cotaţii este manipulat, este abuzat, este în fel şi chip”, a declarat în cadrul conferinței Mugur Isărescu.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018, incluzând tranzacții pe diferite termene (nu doar la 3 sau 6 luni, cum s-ar putea crede, având în vedere modul în care era comunicat până acum indicele ROBOR luat ca referință la stabilirea

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele