Phenianul consideră „jaf“ sechestrarea unei nave nord-coreene de către SUA

13
2 minute de lectură

Regimul de la Phenian a catalogat drept „jaf“ sechestrarea unei nave nord-coreene de către Statele Unite și cere returnarea imediată a navei, se arată într-un comunicat difuzat de KCNA, agenția oficială de știri din Coreea de Nord.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Phenian a declarat că acțiunea Statelor Unite trădează spiritul înțelegerii de la summitul din iunie 2018, între liderul nord-coreean Kim Jong-Un și președintele american, Donald Trump.

Cu ocazia summitului desfășurat la Singapore, cei doi lideri au anunţat angajamentul privind denuclearizarea Peninsulei Coreea și hotărârea de a detensiona relațiile bilaterale, fără însă ca înțelegerea să includă măsuri concrete, relatează Mediafax.

Sechestrarea unei nave cargo nord-coreene ce transporta cărbune a venit într-un moment delicat în ceea ce privește relațiile dintre Phenian și Washington, în condițiile în care Coreea de Nord a reluat testele cu rachete în încercarea de a exercita presiuni asupra Statelor Unite pentru eliminarea unor sancțiuni.

„Rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, menționate de Statele Unite drept unul dintre motivele pentru jefuirea navei noastre comerciale, echivalează cu încălcarea în mod violent a suveranității țării noastre“, se afirmă într-un comunicat al autorităților nord-coreene.

Regimul de la Phenian a avertizat SUA în legătură cu consecințele pe care un astfel de „jaf în plină zi“ l-ar putea avea în planul situației politice.

Sancțiunele ONU interzic Coreei de Nord să exporte cărbune și alte resurse minerale. Experții cred că Phenianul a folosit exporturile de cărbune pentru a-și finanța industria militară.

Statele Unite au anunțat săptămâna trecută că au plasat sub sechestru o navă cargo nord-coreeană, susținând că țara comunistă încalcă sancțiunile impuse regimului de la Phenian.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele