Piață emergentă? Nu încă, Bursa intră sub supraveghere până anul viitor

167
9 minute de lectură

În categoria de piață emergentă secundară, România se bate cu bursele Cehia, Grecia, Ungaria, Turcia și Rusia. Pentru a rămâne însă în categoria de piață emergentă, România va trebui să treacă anul viitor testul FTSE Russell, care va nu va avea în vizor criteriile de accedere, ci pe cele de retrogradare.

Foto: Bogdan Cristel

Promovarea României la statutul de piață emergentă secundară, de la statutul de piață de frontieră, anunțată de FTSE Russell în urmă cu o lună, reprezintă unul dintre cele mai importante momente din istoria modernă a Bursei românești. Decizia nu intră în vigoare imediat, ci începând cu septembrie anul viitor, iar până atunci piața de capital românească va trebui să treacă o serie de „teste”.

„Avem o serie de criterii care trebuie îndeplinite pentru a accede la statutul de piață emergentă, dar avem și criterii care dacă nu sunt îndeplinite are loc retrogradarea, adică trecerea de la statutul de piață emergentă la cel de piață de frontieră. Testul la care România va fi supusă anul viitor nu se va baza pe criteriile de accedere, ci pe cele de retrogradare. Chiar și în cazul în care România va avea rezultate bune, tot va rămâne pe lista de supraveghere timp de un an“, declara Chris Woods, managing director governance, risk & policy FTSE Russell, în cadrul evenimentului prilejuit de upgradarea României la noul său statut.

Datele despre România vor fi actualizate în martie 2020, dar cele care vor conta la menținerea statutului de piață emergentă secundară sunt cele înregistrate de Bursa de la București pe 30 iunie 2020.

„Această promovare ne onorează și depunem toate eforturile pentru creșterea lichidității, proiectul CCP fiind cel mai important program investițional derulat de BVB în acest sens. Provocarea pentru România este să devină din ce în ce mai reprezentativă în indicii FTSE Russell, în care să aibă o pondere cât mai mare.

În prezent, ponderea acțiunilor românești în indicii FTSE Russell este următoarea: FTSE Global All Cap (Large/Mid/Small) 0,008%; FTSE All-World (Large/Mid) 0,009%; FTSE Emerging All Cap (Large/Mid/Small) 0,078%; și FTSE Emerging (Large/Mid) 0,085% .

E nevoie de continuarea progreselor

Prin promovarea la statutul de piață emergentă secundară, România se află în prezent alături de alte piețe bursiere europene precum Cehia, Grecia, Ungaria, Turcia și Rusia, iar criteriile care ar urma să fie îndeplinite pentru a nu reveni la statutul de piață de frontieră țin de dezvoltarea în continuare a pieței de acțiuni și de implementarea unor facilități de cont de tip „custody-omnibus” (un anumit tip de cont de acțiuni folosit de firmele de brokerage) pentru investitorii străini. Bursa de Valori București are planuri să dezvolte în continuare infrastructura de piață și își va concentra eforturile asupra proiectului CCP, contrapartea centrală locală care va deveni funcțională în următoarele 16 luni și care va contribui decisiv la creșterea lichidității.

Totodată, alte domenii unde BVB va trebui să facă progrese sunt: dezvoltarea pieței forex (de schimb de valute); simplificarea înregistrării investitorilor străini; îmbunătățirea mecanismului de vânzare a acțiunilor pe segmentul „free delivery” (transferul proprietății acțiunilor înainte ca banii să intre efectiv în contul vânzătorului, cu riscul asociat al neplății acțiunilor de către cumpărător);  îmbunătățirea mecanismului de „împrumut” a acțiunilor (pe bază de colateral – cash, scrisoare de credit, alte acțiuni); introducerea vânzărilor „short” – „short sales” (vânzarea acțiunilor fără a le avea efectiv, urmând să se efectueze o cumpărare ulterioară la un preț mai avantajos/investitorul mizează într-o astfel de operațiune pe scăderea prețului acțiunii) și off-exchange; și dezvoltarea pieței derivativelor.

Foto: Agerpres

Trei calificate, cinci în așteptare

„În acest moment, trei companii românești sunt incluse în acești indici, iar alte cinci companii încă mai au de îndeplinit criteriile de lichiditate”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București.

Acțiunile companiilor românești care au îndeplinit criteriile de eligibilitate pentru a fi incluse în indicii FTSE Russell sunt Romgaz, Banca Transilvania și BRD – Groupe Societe Generale, iar alte cinci companii ar prea intra în indicii FTSE Russell dacă vor îndeplini la următoarele evaluări criteriul de lichiditate. Cele cinci companii sunt: Electrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Transelectrica și Transgaz.

Pe parcursul anului 2018, acțiunile Electrica (ELSA) au atras o lichiditate de 468,4 mil. lei pe BVB, cu o medie zilnică de 1,88 mil. lei, în scădere cu 27% față de anul 2017, a 6-a ca valoare din piață. S-au tranzacționat 42,63 mil. acțiuni, în scădere cu 12% față de 2017, astfel că rulajul mediu zilnic a fost de 171.201 acțiuni. Rulajul total din 2018 a reprezentat 12,3% din capitalul social și 36,2% din free-float.

În ceea ce privește acțiunile Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN), în anul 2018, au avut loc un număr total de 26.682 de tranzacții cu acțiuni SNN, cu un număr mediu zilnic de 107,15 tranzacții. Volumul total al acțiunilor SNN tranzacționate a fost de 24.971.342 de acțiuni, valoarea tranzacțiilor în anul 2018 cu acțiuni SNN fiind de 206.916.729 lei. Capitalizarea bursieră în ultima zi de tranzacționare din anul 2018 s-a situat la valoarea de 2.460.353.024 lei, în creștere față de 2.170.899.727 lei, de la finele anului 2017.

OMV Petrom (SNP) este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est și cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori București, cu o capitalizare bursieră de 3,6 mld. euro la sfârșitul anului 2018. 18,35% din capitalul social al OMV Petrom se tranzacționează liber sub formă de acțiuni pe Bursa de Valori București și sub formă de GDR-uri pe Bursa de Valori din Londra. OMV Petrom este și cel mai mare contribuabil la bugetul de stat și unul dintre Top 3 angajatori privați.

Transelectrica (TEL) are un număr de total de 73.303.142 de acțiuni, cu un free-float de 30.282.833 de acțiuni. Capitalizarea bursieră în ultima zi de tranzacționare din anul 2018 s-a situat la valoarea de 1,576 miliarde lei (338 milioane euro), față de 1,8 miliarde lei în 2017 (386  milioane euro) și 2,14 miliarde lei (471 milioane euro) în 2016.   

SNTGN Transgaz SA (TGN) a ocupat în primele 6 luni ale anului 2018, în Top 10 tranzacționare la Bursa de Valori București, locul 7 în funcție de valoarea tranzacționată și locul 5 după numărul de tranzacții. Capitalizarea bursieră a companiei la data de 31.12.2018 a fost de 3,72 miliarde lei (798 mil. euro), respectiv cu 800 milioane lei (~ 172 milioane euro), sub nivelul înregistrat la 31.12.2017.

Care dintre aceste companii va îndeplini criteriile FTSE Russell pentru a fi inclusă în indici, vom afla pe 21 august 2020, când agenția de rating va publica perspectiva sa semianuală.

„Creșterea numărului de companii românești prezente în indicii FTSE Russell și, în consecință, consolidarea statutului de piață emergentă reprezintă unul dintre principalele obiective ale conducerii Bursei de Valori București și acesta ar trebui să fie obiectivul comun asumat de întreaga clasă de business și de clasa politică”, a mai spus șeful BVB.

„Depinde de noi, de România, cum vom fructifica această platformă internațională de finanțare. Este o platformă îmbunătățită în urma acestei promovări și va depinde de noi toți cum vom putea să fructificăm această finanțare pentru antreprenorii români într-un mod inteligent pentru dezvoltarea țării noastre”, a declarat Lucian Anghel, președintele BVB.

Foto: Bogdan Cristel

Dublare a reprezentativității în economie

Statutul de piață de frontieră, deținut și de România, până luna trecută, caracterizează piețe de capital europene precum Bulgaria, Croația Cipru, Estonia, Islanda, Kazakhstan, Letonia, Lituania, Malta, Republica Macedoniei de Nord, Serbia, Slovacia și Slovenia. Din zona Europei Centrale și de Est, doar Polonia și Austria sunt clasificate la categoria de piețe de capital dezvoltate, alături de piețe precum Germania, Franța, Italia, Elveția etc.

Primele trei trimestre au adus creșteri semnificative pe piața de capital locală, în special pentru indicii care includ și dividendele. Astfel, indicele BET – Total Return (BET-TR), care include și dividendele oferite de companiile din BET, a înregistrat un avans de 41%. Indicele extins, BET-XT-TR, care include cele mai tranzacționate 25 de companii, dar și dividendele acordate de acestea, a afișat o creștere de 37% în primele trei trimestre ale acestui an.

„Țelul nostru pentru următorii 10 ani este să dublăm nivelul de reprezentativitate al pieței în economie – nivelul capitalizării companiilor românești listate ca procentaj din PIB – de la nivelul actual de 10% la 20% din PIB”, a precizat CEO-ul BVB. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele