Home Economie & Finanțe Piața imobiliară stă pe nisipuri mișcătoare

Piața imobiliară stă pe nisipuri mișcătoare

0
Piața imobiliară stă pe nisipuri mișcătoare
9 minute de lectură

Intensitatea inflației, care reflectă scumpirea vieții și creșterea dobânzilor din piața bancară au temperat interesul pentru cumpărarea unei locuințe. Scumpirea vieții și majorarea dobânzilor au avut ca efect un declin al sectorul rezidențial în 2018, în comparație cu anul precedent, au observat analiștii de la Crosspoint, o companie de real estate. Într-adevăr, inflația a urcat până la 4,65% în 2018, cu pusee temporare de peste 5% înregistrate în cursul anului trecut, aceasta fiind o majorare semnificativă față de rata de 1,3% afișată la finalul anului 2017.

În același timp, un studiu recent realizat de imobiliare.ro arată că prețurile apartamentelor au înregistrat, în luna martie 2019, creșteri în trei din șase mari centre regionale și scăderi în celelalte trei. În perioada analizată, apartamentele noi s-au scumpit ușor, iar cele vechi s-au ieftinit.

Prima Casă, un pilon

Programul „Prima casă” a înregistrat o scădere a cererii cauzată, în principal, de înăsprirea condițiilor de creditare. La începutul lunii septembrie 2018, s-au epuizat 75% din fondurile pentru program, echivalentul a 16.000 de garanții. „Bugetul pe 2018 pentru «Prima casă» a fost de două miliarde de lei, în timp ce, în anii precedenți, bugetul alocat a fost și mai mare, iar fondurile s-au epuizat mai devreme (iunie/iulie). De asemenea, potrivit BNR, gradul de îndatorare a clienților care contractează un împrumut prin programul «Prima casă» a ajuns la 44%, cu 5% mai mare decât în anii precedenți. Acesta este mai mare decât gradul de îndatorare a persoanelor care apelează la alte tipuri de credite ipotecare, unde gradul de îndatorare este de 4,2%. Creșterea prețurilor materialelor de construcții și lipsa forței calificate de muncă în acest sector sunt probleme cu care dezvoltatorii se întâlnesc din ce în ce mai des. Firmele de construcții se află pe locul 2 în topul firmelor intrate în insolvență în primul semestru al acestui an. Numai în 2018, 1.207 companii din domeniul construcțiilor au intrat în insolvență. Potrivit unui studiu al INS, volumul lucrărilor în construcții pe segmentul rezidențial a scăzut, față de anul trecut, cu 31% în perioada ianuarie-august 2018. Cererea în segmentul rezidențial a scăzut cu aproximativ 18% în 2018, în comparație cu anul precedent. În București, cererea a scăzut cu 11%”, arată analiza.

Piața rezidențială din București

În București, potrivit analizei citate, volumul vânzărilor a scăzut cu 11%, de la 38.986 la 34.813 unități vândute în 2018. „În ultima perioadă, clienții sunt din ce în ce mai informați cu privire la piața imobiliară, sunt mai atenți la calitatea proiectelor rezidențiale noi, la facilități sau la alte aspecte, precum clădiri verzi sau case inteligente. Cererea este concentrată pe apartamente cu suprafețe medii, în zone cu acces facil la mijloacele de transport în comun, în special metrou. Bucureștiul continuă să înregistreze cel mai ridicat volum al cererii din țară, cu 70% din apartamentele nou-construite vândute în faza de pre-construcție. Cererea de locuințe în București va continua să fie ridicată. Locuințele noi vor fi mai căutate decât cele vechi, deoarece diferența de preț este mică, iar standardele de calitate sunt superioare în majoritatea proiectelor rezidențiale noi. Noi poli de dezvoltare, precum zona Expoziției, vor fi din ce în ce mai căutați. Un număr important de proiecte rezidențiale din zonele aflate în proximitatea stațiilor de metrou va crește. Acest gen de proiecte este ideal ca investiție momentan, cu mențiunea că, așa cum suntem deja obișnuiți, când vine vorba de lucrări la infrastructură, livrările magistralelor noi de metrou pot întârzia. În privința ofertei, în București există 318 proiecte rezidențiale noi, dintre care 101 au fost finalizate în primul semestru. Numărul total al unităților locative din aceste proiecte depășește 55.000. Ca număr de unități, sectorul 6 se află pe primul loc, cu 20.000 de apartamente, urmat de sectorul 4, cu 10.300 de apartamente, celelalte sectoare înregistrând sub 10.000 de unități locative noi fiecare.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - Vasile Daniel Suciu, Lia Olguta Vasilescu , Claudiu Manda si primarul Mihail Genoiu ,fac o vizita la Colegiul National Carol I si cartierul de blocuri ANL din Craiova ,vineri 22 martie 2019 / Badea Remus Nicolae (C) foto

„Luna trecută, locuințele disponibile spre vânzare în marile orașe ale țării s-au apreciat ușor pe plan general, în contextul în care, în mod firesc pentru o perioadă de stabilizare, în perioada analizată au avut loc variații, atât în plus, cât și în minus”, arată administratorii portalului imobiliare.ro.

În medie, 1 mp costă 1.237 euro

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un metru pătrat de apartament (nou sau vechi) a ajuns la 1.237 de euro pe metru pătrat util, cu 0,3% mai mult decât la finele lui februarie (când era 1.233 de euro pe metru pătrat util). „De menționat este că, la nivelul marilor centre regionale, scăderi de preț au fost consemnate, cu precădere, pe segmentul apartamentelor vechi”, menționează analiștii. În București, apartamentele s-au apreciat, în ansamblu, cu 0,4%, de la 1.322 de euro pe metru pătrat util, până la 1.327 de euro pe metru pătrat util. Pe ambele segmente de piață analizate, variațiile prețurilor au fost destul de temperate, chiar dacă nu au urmat aceeași direcție. Astfel, locuințele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,3% (de la 1.219 la 1.215 euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat un avans de 0,6% (de la 1.400 la 1.409 euro pe metru pătrat).

În orașul de la poalele Tâmpei, Brașov, Indicele Imobiliare.ro relevă, pentru cea de-a treia lună a anului, un ușor avans general al prețurilor, de 0,2%, de la 1.113 la 1.115 euro pe metru pătrat util. Și aici, apartamentele vechi au consemnat o scădere, de 0,9% de data aceasta, de la 1.098 la 1.088 de euro pe metru pătrat util. Unitățile locative nou-construite, pe de altă parte, s-au apreciat în mod consistent, anume cu 2,8%, ajungând la o medie de 1.183 de euro pe metru pătrat (față de 1.151 de euro pe metru pătrat în luna precedentă).

Clujul este unul dintre cele trei mari centre regionale unde așteptările vânzătorilor s-au diminuat în cea de-a treia lună a anului (chiar dacă nu substanțial). Mai exact, apartamentele din oraș s-au ieftinit, în ansamblu, cu 0,3%, de la 1.571 la 1.566 de euro pe metru pătrat. Spre deosebire de alte orașe, tendința descendentă a fost resimțită aici pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi au consemnat un minus de 0,3% (de la 1.582 la 1.578 de euro pe metru pătrat), iar cele noi, un minus de 0,4% (de la 1.559 la 1.553 de euro pe metru pătrat).

În luna martie, apartamentele disponibile spre vânzare în orașul de la malul mării s-au apreciat, în ansamblu, cu 0,8%, de la 1.126 la 1.135 de euro pe metru pătrat util. De menționat este că, dintre marile orașe supuse analizei, Constanța este singurul care face excepție de la „regula” scăderilor de preț de pe piața veche: astfel, locuințele din această categorie s-au apreciat cu 0,7%, de la 1.123 la 1.131 de euro pe metru pătrat. Unitățile locative nou-construite, pe de altă parte, au cunoscut un avans de 1,3%, de la 1.129 la 1.144 de euro pe metru pătrat. În orașul din nord-estul țării, Iași, indicele Imobiliare.ro a consemnat un declin destul de important al prețurilor apartamentelor pe parcursul lunii martie, anume 1,3%, de la 1.020 la 1.007 euro pe metru pătrat util. Ca și în Cluj-Napoca, scăderi de preț au fost consemnate pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 1,1% (de la 1.010 la 999 de euro pe metru pătrat), iar cele noi, cu 1,4% (de la 1.025 la 1.011 euro pe metru pătrat). În Timișoara, indiferent de perioada de construcție, apartamentele disponibile spre vânzare în capitala Banatului au avut o evoluție constantă în luna martie. Prețul mediu solicitat în Timișoara este de 1.228 de euro pe metru pătrat util. Evoluția ușor descendentă a fost susținută în mod exclusiv de locuințele vechi, care s-au depreciat, la rândul lor, cu 0,2%, de la 1.240 la 1.238 de euro pe metru pătrat. Unitățile locative nou-construite s-au scumpit însă cu 0,8%, de la 1.189 la 1.198 de euro pe metru pătrat, mai arată analiștii imobiliari.

Proteste în Germania

Dacă în România tradiția locului pare să recomande cumpărarea unei proprietăți, în Uniunea Europeană, aproape jumătate dintre oameni sunt chiriași. În Germania, de pildă, unde jumătate dintre locuitori sunt chiriași, zeci de mii de persoane au participat, la finele săptămânii trecute, la marșuri de protest organizate în mai multe orașe din Germania, precum München, Köln, Frankfurt și Berlin, față de creșterea agresivă a chiriilor. Potrivit unui studiu recent realizat de firma de consultanță imobiliară CBRE Berlin și de banca germană Berlin Hyp AG, prețul mediu al unei chirii în Berlin a trecut de 10 euro pe metru pătrat pe lună, informeaza AFP și DPA. Problema creșterii chiriilor este cea mai acută în capitala țării, Berlin, unde chiriile s-au dublat în ultimul deceniu; aceasta s-a întâmplat în condițiile în care o piață a muncii înfloritoare a atras un aflux de muncitori, fapt ce a pus presiune pe piața imobiliară. Conform datelor Eurostat, jumătate dintre germani sunt chiriași, în timp ce, în România, aproximativ 96% dintre persoane locuiesc în apartamente sau case proprietate personală, cea mai mare pondere din UE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here