Pilonul II de pensii, ”amenințat din nou”

Mai multe publicații din România au scris duminică despre un așa numit ”Program legislativ al Guvernului pe anul 2018” care ar prevedea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018 contribuțiile aferente Pilonului II de pensii ”vor fi suspendate”.

85
2 minute de lectură

Mai multe site-uri de știri din România au publicat duminică fragmente dintr-un așa numit ”Program legislativ al Guvernului pe anul 2018” care ar prevedea că în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018 contribuțiile aferente Pilonului II de pensii ”vor fi suspendate”.

Este citată o postare de pe site-ul agenției de presă Mediafax, potrivit căreia în perioada menționată contribuţiile CAS (respectiv contribuţiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”.

Însă într-o intervenţie televizată, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a transmis că suspendarea contribuţiilor ”este o soluţie propusă de Comisia de Prognoză, dar guvernul nu este de acord cu ea”.

Anterior, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat sâmbătă, la Timişoara, că Pilonul II de pensii ”nu se desfiinţează”, fiind ”un instrument menit să asigure o viaţă mai bună pentru cei care ajung la vârsta pensionării”.

Știrea Mediafax a stârnit o reacție puternică pe rețelele de socializare, guvernarea PSD-ALDE fiind acuzată că dorește ”să naționalizeze pensiile private ale românilor”.

Portalul de știri și comentarii Hotnews.ro scrie că mai multe organizații și asociații profesionale au lansat un ”Apel pentru menținerea neschimbată a Pilonului II de pensii private”, care reprezintă ”un semnal puternic transmis de societatea civila catre Guvern, pentru a nu afecta Pilonul II, un sistem stabil, transparent, performant si de succes”, după cum afirmă semnatarii.

Reglementările privind funcționarea Pilonului II au fost în ultimul an în atenția mai multor reprezentanți PSD, inclusiv a unui fost ministru de finanțe, dar singura modificare adusă a fost reducerea procentului contribuției angajatului la Pilonul II de la 5,1% la 3,75%.

Pilonul II de pensii reprezintă un fond administrat privat de pensii la care unii angajați contribuie lunar.

Pensia din Pilonul II este moștenibilă și se adaugă pensiei obligatorii din sistemul de stat.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele