Placido Domingo, cel care nu cunoaşte oboseala

Celebrul interpret și dirijor de operă sărbătoreşte 50 de ani pe scena de la Arena di Verona. Programul său este complet până la sfârșitul anului 2020.

39
4 minute de lectură

Violeta Tsvetkova

Știți care este deviza lui Placido Domingo? „Dacă mă odihnesc, ruginesc ®” (If I rest, I rust®). Cuvintele sunt scrise cu litere mici pe site-ul oficial al artistului de operă de renume mondial. Și nu avem niciun drept să-l suspectăm de impostură – în 4 august, la Arena di Verona va sărbători 50 de ani pe scena legendară, apoi va continua seria cu încă 50 de participări la spectacole și concerte la Roma, Salzburg, Szeged, Philadelphia, New York, San Francisco , Zürich, Moscova, Viena, Hamburg, Valencia, Milano, Köln, Varșovia, Dallas, Londra, Berlin… Totul este planificat până în noiembrie 2020, la La Scala.

Evident, cântărețul, dirijorul, impresarul și creatorul în vârstă de 78 de ani al unuia dintre cele mai prestigioase concursuri vocale, „Operalia”, nu cunoaște cuvântul „oboseală”. În loc să se bucure de liniștea de pensionare într-un loc frumos, undeva din lume, nu doar că se dăruieşte ca artist, ci este și directorul Operei din Los Angeles, este și președintele Federației Internaționale a Industriei de Audioînregistrări, dar este şi președintele Europa Nostra, protejând patrimoniul cultural și natural al Europei, și deține chiar și un restaurant în New York.

Domingo iubește scena. Și scena îl iubeşte. El susține că, cu cât studiază, călătorește, cântă și dirijează, cu atât devine mai profundă iubirea lui pentru muzică. În repertoriul său, are 150 de roluri de tenor și bariton, în mai mult de 4 000 de producții diferite, el însuși dirijând peste 500 de spectacole de operă și concerte la Metropolitan Opera, Covent Garden, Opera de Stat din Viena și Opera din Los Angeles, cu filarmonicile din Chicago, Viena, Montreal, Londra, Berlin. Vara trecută, pentru prima dată, Placido Domingo, cel care nu cunoaşte oboseala, a dirijat la Festivalul Wagner din Bayreuth. Discografia sa depășește 100 de înregistrări de opere întregi, compilații de arii și duete, precum și albume cu cântece populare spaniole de dragoste. A jucat în trei lungmetraje (Traviata, Carmen și Othello), a apărut în serialele TV Sesame Street și Simpsons, devenind chiar şi vocea unor personaje animate. Iar ceea ce el, Luciano Pavarotti și José Carreras (The Three Tenors Project) au făcut până astăzi rămâne de neegalat în atragerea de noi și noi audiențe pentru muzica clasică.

Nişte norocoşi adevăraţi sunt toți cei care, în aceste zile, se află la Arena di Verona.

Domingo și-a făcut debutul acolo, în vara anului 1969, iar acum a revenit cu trei participări în programul festivalului, organizat anual, în aer liber. În 28 iulie dirijează Aida, de Verdi, în regia lui Gianfranco de Bosio. La 1 august, îl interpretează pe Georges Germont, din filmul The Traviata, de Verdi, în regia regretatului Franco Zeffirelli, sub bagheta lui Marco Armiliato (în parteneriat cu câștigătoarea Operaliei 2007, Liset Oropesa, în rolul Violetta Valery, și tenorul  italian Vittorio Giorgiori, în rolul Alfredo Germont). Punctul culminant însă este în 4 august, când şi publicul, şi organizatorii festivalului îl vor aplauda pe Placido Domingo la Seara de gală specială dedicată împlinirii a 50 de ani de la prima reprezentație a maestrului spaniol pe faimoasa scenă de operă. Sub regia lui Jordi Bernasser, el va aduce un omagiu muzicii lui Giuseppe Verdi, cu interpretări din operele Nabucco, The Two Foscari și Othello. Partenerii săi vor fi Anna Pirozzi, Fabio Sartori, Rafa Sivek, Geraldine Shows, Carlo Bosi și Lori Garcia, precum şi alţi interpreţi.

În 7 august, maestrul Domingo se va „odihni” pe o altă scenă sub stele. La gala specială Noche Española, din nou sub bagheta lui Jordi Bernasser, dar la Termele romane din Caracalla, va răsuna zarzuela și muzica clasică spaniolă. Acolo, cu aproape 30 de ani în urmă, a avut loc primul moment glorios al celor trei tenori, realizat de Zubin Mehta. Și chiar dacă toți au suportat împreună reproșurile celor mai sofisticaţi esteţi de operă, referitor la „înjosirea” artei înalte, timpul a demonstrat că erau pe drumul cel bun. Iar o parte a meritului se datorează vestitei neoboseli a lui Placido Domingo.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele