PNL încearcă să scoată din joc și să aducă la un rezultat cât mai mic alianța USR PLUS

341
12 minute de lectură

Liderul USR, Dan Barna, vede că liberalii fac înțelegeri cu PSD, dar speră că, după alegeri, vor putea forma o coaliție de guvernare. Vorbește despre conflictele din USR, despre relația tot mai precară a formațiunii cu PLUS ca despre un exercițiu democratic. În interviul de mai jos vă prezentăm planul pe care președintele Dan Barna îl vede drept câștigător.

Foto: arhivă proprie USR

Scena politică este destul de complicată. Se pare că, după cum decurg lucrurile, este posibil să avem alegeri anticipate ca urmare a unor înțelegeri dintre PNL și PSD. Este USR exclusă din acest joc politic?

Subiectul anticipatelor a fost o poziție pe care USR a susținut-o timp de un an și jumătate. Lucrurile sunt clare, mesajul președintelui, în ultima perioadă, a fost că șansa anticipatelor e semnificativ scăzută. Decizia Curții Consituționale spune exact același lucru, că logica consituțională este aceea de a constitui o majoritate. Premierul desemnat, Florin Cîțu, ar trebui să aibă acest obiectiv. Am avut ieri (luni-n.red) consultări cu premierul desemnat și cu președintele PNL. Consulările au fost cumva atipice, pentru că nu ni s-a solicitat nici să votăm, nici să nu votăm guvernul. A fost o aparență de consultare formală și din această perspectivă se pune întrebarea legitimă dacă stăm într-o logică de anticipate sau de învestire a unui guvern. Spun asta pentru că nu este foarte clar. Și din discuțiile avute cu delegația PNL și din ceea ce se întâmplă în aceste zile în Parlament, nu rezultă foarte clar care dintre scenarii este avut în vedere. Spun asta pentru că premierul desemnat a simulat consultările și din perspectiva faptului că nu a existat nicio consultare, cu excepția acesteia, făcută formal, după ce a transmis lista de miniștri și după ce s-a prezentat programul de guvernare.

Știu că USR își dorea să participe la guvernare și ați transmis acest mesaj. Ați discutat despre asta?

Categoric, nu, pentru că având consultările după ce a fost propus guvernul și programul de guvernare, ce mai era de discutat? Este foarte clar că deocamdată se merge tot pe opțiunea unui guvern monocolor PNL. Noi ne-am exprimat disponibilitatea de a face parte din guvern și de a contribui la ieșirea din criză și la stabilitate, pentru că este o miză pentru România, unde este posibil să se răspândească masiv coronavirusul. Stabilitatea devine deja o prioritate pentru ceea ce înseamnă guvernarea României. E clar că PNL a decis să meargă cu un solist, ca să folosesc un termen sportiv, din strategia pe care o vedem în aceste zile. Rămân ambele opțiuni pe masă, aștepăm și o decizie a CCR pe ordonanța privind anticipatele, care va decide asupra posibilității de a avea sau nu alegeri anticipate. Nu aș spune că varianta anticipatelor este cea mai favorabilă soluție, dar rămâne o posibilitate realistă.

Practic, USR nu a obținut nimic din cerințele avute și care au fost consemnate în acord.

E o probabilitate foarte mare ca după alegeri, anticipate sau la termen, România să fie guvernată de o coaliție PNL și USR PLUS. Aceasta e perspectiva pe care o vedem din toate cifrele și toate sondajele. Cum se ajunge acolo? Asta e o discuție separată. Modalitatea în care PNL a ales să joace în aceste zile…Într-adevăr am avut un acord politic și avem în continuare, obiectivele din acordul semnat rămân obiective asumate, asta am discutat și cu premierul desemnat, Florin Cîțu, și cu președintele PNL, Ludovic Orban. Chiar dacă nu va trece acest guvern și vom mai face încă un pas spre ieșirea din criză, la următorul guvern vom avea aceeași solicitare, ca acel guvern să aibă pe agendă alegerea primarilor din două tururi. În felul acesta, dacă PSD va decide să învestească acel guvern, va avea măcar asumat în program asta și ar fi o reușită extraordinară pentru România.

La aceste alegeri mai este posibil să se facă alegerea primarilor din două tururi? Și PSD spune că vrea, dar la următorul ciclu electoral.

Desigur, nu este nicio problemă. Ăsta e rezumatul politicii din România: sigur, este bine, vrem, dar altădată.

Spuneți că vedeți posibilă o coaliție guvernamentală PNL-USR, dar în acest timp liberalii joacă separat.

Este foarte important să înțeleagă toată lumea. Ceea ce încearcă PNL în momentul de față este să scoată din joc și să aducă la un rezultat cât mai mic alianța USR PLUS. Este foarte clar, ei încearcă să acapereze toată piața. Însă, ideea că înlocuim un partid mamut, ca PSD, cu un alt partid mamut, care tot așa, ar guverna singur, nu face decât să perpetueze toate relele, toate practicile pe care România le are de 30 de ani. E clar că aerul proaspăt, energia și transparența politică pe care le promovează în momentul de față USR în Parlament se bazează pe sprijinul electoratului, al cetățenilor. De aceea, mesajul meu este acela de a accentua necesitatea ca oamenii să iasă la vot și să susțină alternativa care ar putea să creeze o balanță. PNL are un rezultat bun, bazat pe succesul președintelui Iohannis, dar dacă va fi lăsat singur să guverneze vom intra în aceeași logică, că ai lor vor fi înlocuiți de ceilalți. În momentul în care cetățenii ies la vot și Alianța USR PLUS va obține sprijinul cetățenilor care înțeleg că există niște oameni care vin cu valori noi, pro-europene, de modernizare a României și nu doar de împărțire a resurselor publice, atunci vorbim de șansa României de a putea face reforme.

Foto: Agerpres

Dar cum faceți asta? Sondajele de acum arată că USR este pe o pantă descendentă.

Nu aș spune asta. Ceea ce am văzut noi ne arată pe un trend ascendent. Acest ultim sondaj, IMAS, este surprinzător, dă ALDE în creștere în condițiile în care nu mai există.

Totuși, ceva erodează și Alianța și relația cu liberalii. Se vede cel mai bine din bătălia pentru Capitală, situația de la Iași și multe altele, plus disputele din interiorul USR. Cum rezolvați această situație?

Faptul că există un nivel de transparență semnificativ mai ridicat față de alte partide, unde aceste lupte intestine se întâmplă în spatele ușilor închise, este unul din elementele de diferențiere pe care USR le-a adus în politică. Da, este un partid proaspăt, un partid viu, care în discuții are un grad mare de transparență tocmai pentru că vrem ca informația să ajungă la membrii noștri. Este un paradox interesant. Oamenii spun că vor politică altfel, să nu se mai întâmple totul în spatele ușilor închise, pe ascuns-asta presupune o transparență a procesului, uneori contondent, pentru a ajunge la decizia corectă-, dar întotdeauna, când s-a ajuns la momentul deciziei s-a demonstrat că lucrurile au fost corecte. E un cost al transparenței pe care îl plătim, ni-l asumăm. La București s-a deblocat situația, cu candidatul unic. Nicușor Dan, candidatul USR, are și sprijinul PNL

Nicușor Dan este candidat independent…

Vă citez din declarația premierului Orban, chiar de seara trecută, care a spus că PNL susține candidatul USR. Nicușor Dan este candidatul care are toată susținerea USR, chiar dacă, strict formal, el e prezentat, acționează ca un candidat independent. Asta i-a permis să obțină sprijinul celor de la PNL. Aici lucrurile sunt în regulă, Bucureștiul are o șansă reală să scape de Gabriela Firea. S-a ajuns la soluția corectă și necesară.

La fel și la sectoare, evident că sunt declarațiile candidaților, care fiecare încearcă să-și maximizeze argumentele care-i fac eligibili, e o logică firească. Vom ajunge la un proiect comun pentru capitală, sunt foarte încrezător în asta, pentru a contrabalansa candidații PSD. Sunt probleme inerente în campania electorală.

Aveți încredere în Nicușor Dan?

Da, categoric, este, în momentul de față, cel mai potrivit candidat unic al întregii opoziții. USR și-a asumat sprijinul lui din primul moment, suntem exact unde trebuie să fim.

Foto: Agerpres

V-am întrebat dacă aveți încredere în Nicușor Dan, viitorul primar.

Da, am spus de la început. Este primarul care va așeza Bucureștiul pe traiectoria europeană așteptată de atâta timp de locuitori. Nu am nicio îndoială că va reuși, împreună cu echipa de consilieri. La USR s-a încheiat procesul de desemnare a consilierilor și avem o listă de consilieri foarte valoroși. Sper că noi, USR PLUS, și PNL să putem avea o majoritate care să garanteze o guvernanță de bună calitate pentru bucureșteni.

Vreți și puteți să aduceți PSD într-o postură insignifiantă?

Nu trebuie să fie insignifianți, să fie în opoziție și să nu aibă vot de control, e suficient.

Să vorbim puțin despre Alianță. Unii din USR spun că regretă că v-ați încurcat cu PLUS, că nu aduc nimic în această relație.

Alianța USR PLUS este un proiect pe care l-am propus României. La europarlamentare am obținut un rezultat foarte bun, spectaculos, iar asta a arătat că decizia de a face această alianță este corectă și în continuare valabilă. Știu că sunt opinii în societate, influenceri, simpatizanți care cred că rarul umple carul, dar în realitate alianța, în momentul de față, este vehiculul pe care România îl așteaptă pentru a-și confirma nevoia de politică alternativă reală. Dincolo de situații punctuale, eu cred că acest proiect are forța necesară să conteze pe termen lung.

Se mai poate vorbi de fuziune?

Este o decizie ca după alegeri să avem un congres de fuziune. Atunci delegații celor două partide vor analiza scenariul, va fi și în funcție de ceea ce decide electoratul.

Vă este greu să mențineți un echilibru între numeroasele curente și opinii din USR și între USR și PLUS?

Face parte din fișa postului de președinte. Tocmai de aceea avem aceste consultări și discuții pe fiecare pas strategic pe care-l facem, pentru a avea o susținere largă de la colegii noștri.

În ce condiții v-ați simți trădați de PNL?

Nu cred că este o chestiune de a te simți trădat, dar pentru ceea ce înseamnă șansa unui proiect de modernizare a României fiecare înțelegere a PNL cu PSD, și exemple sunt numeroase, și în Parlament și la nivel local, șubrezește șansa României de a ieși din coșmarul pe care-l trăim de 30 de ani.

Care va fi testul suprem pentru PNL în fața USR?

Nu am un răspuns magic aici. PNL ar trebui să respecte ceea ce am semnat în acordurile politice, să respecte prioritățile de care România are nevoie, să participe real la reformă și atunci colaborarea ar putea să funcționeze foarte bine.

Ce se mai aude de dosarul penal al lui Dan Barna care a făcut furori în campania electorală pentru președinție? Există sau a fost doar o intimidare? Vă întreb pentru că interesul a scăzut brusc.

Se apropie campania electorală, nu m-ar mira să apară din nou. Nu s-a întâmplat nimic între timp.

V-a chemat cineva la DNA, să dați declarații?

Nu, dosarul de la DNA, despre care s-a vorbit în campanie, nu există. Nu am fost niciodată invitat pentru o clarificare. A fost o manevră electorală pe care toată lumea a înțeles-o ca atare. Dincolo de asta, repet, nu aș fi surprins să continue aceste practici pe care le vedem, din păcate, în perspectiva campaniei, chiar dacă eu nu candidez. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele