Premierul Dăncilă îi propune din nou pe Vasilescu și Drăghici la Dezvoltare și Transporturi

19

Premierul Dăncilă îi propune din nou pe Vasilescu și Drăghici la Dezvoltare și TransporturiPremierul Viorica Dăncilă i-a propus iar președintelui Iohannis pe Olguța Vasilescu și Marius Drăghici la Ministerul Dezvoltării și Ministerul Transporturilor, în aceeași zi în care șeful statului i-a transmis premierului două scrisori în care și-a motivat respingerea celor nominalizați.

”Având în vedere faptul că cele două propuneri respectă toate condițiile prevăzute de Constituția României, republicată, și de legile organice aplicabile, reiterez solicitarea de emitere a decretelor prezidențiale de numire a doamnei Lia-Olguța Vasilescu în funcția de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici în funcția de ministru al Transporturilor și, totodată, să înceteze efectele Decretului Președintelui României nr.46/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar și ale Decretului Președintelui României nr.47/2019 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar”, se arată în documentul oficial transmis Administrației Prezidențiale de prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Președintele a explicat joi, pentru prima oară, de ce i-a refuzat pe Ilan Laufer și Olguța Vasilescu la ministerele Dezvoltării și Transporturilor. După primul refuz al președinteleui, premierul Viorica Dăncilă a revenit i-a propus pe Vasilescu la Dezvoltare și pe trezorierul PSD Mircea Drăghici la Transporturi. Și această ultimă propunere a fost respinsă de șeful statului.

Klaus Iohannis i-a trimis premierului Viorica Dăncilă două scrisori în care-și motivează deciziile.

Iohannis a spus despre Vasilescu, propusă inițial la Transporturi și apoi la Dezvoltare, că nu are expertiza necesară dezvoltării ”domeniului complex al transporturilor”.

Despre propunerea lui Laufer spune că nu întrunește „condițiile prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului”.

Articolul citat prevede că ”pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)”, care se referă la ”exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator”. Articolul citat din Constituție prevede că ”funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial”.

În cea de-a doua scrisoare, privind a doua propunere de miniștri pentru cele două portofolii, Transporturi și Dezvoltare, președintele a spus că „în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate”. Președintele a invocat, și de această dată, articolele citate mai sus din Constituție și din legea de organizare și funcționare a guvernului și a ministerelor pentru numirea în funcția de ministru.

Comentarii

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele