Primele victime colaterale ale Brexitului ce va să vină – o imagine din Franța

6 minute de lectură

„PESTE TOT, DOMNEA o tăcere asurzitoare. Asta m-a frapat cel mai tare, tăcerea care apăsa peste oamenii din bancă și pe străzile din jur, când m-am dus la lucru în dimineața aceea”, își amintește Susan Scott despre atmosfera din City-ul londonez în ziua de după votul pentru Brexit.

Roxana Dascălu

Scott, specialistă în IT la banca britanică Barclays, spune că majoritatea conaționalilor săi care au votat pentru Brexit în referendumul din iunie 2016 au făcut-o în necunoștință de cauză și manipulați în mare parte de presă și de politicieni.

Stăm de vorbă în fosta ei casă de vacanță din Franța, pe care tocmai a vândut-o în mare pierdere.

 „Mă întorc miercurea asta la Londra și mai am două zile ca să golesc totul de aici”, spune ea, privind la podeaua goală, de pe care a dispărut covorul persan, dat la un preț de chilipir, după anunțul postat duminică, în ultima clipă, pe Facebook.

Acum 11 ani, când a cumpărat casa din Léran, un sat din sud-vestul Franței, a fost atrasă de frumusețea locurilor, de clima mediteraneeană, dar și de comunitatea de englezi din zonă – majoritatea, veniți aici înainte de criza financiară, majoritatea, ca și ea, cumpărând la prețuri destul de mari, grație unor împrumuturi ipotecare convenabile și unei rate de schimb favorabile la acea oră.

Scott spune că a plătit 265.000 de euro pe casa din piatră cu etaj și cu o grădină mică, englezească, în care crește un măslin bătrân. „Cu Brexitul care vine, englezii nu mai cumpără și am fost nevoită să vând în pierdere, pentru că nu am mai putut obține alt împrumut ipotecar pe această proprietate, după ce am plătit dobânda la ipotecă.”

„Măcar am găsit cu greu, în cele din urmă, un cuplu de francezi care au cumpărat casa cu 160.000 de euro”, spune Scott, privind în jur cu resemnare și cu o doză mare de tristețe. Își asumă pierderea, la care adaugă vânzarea lucrurilor din casă, la prețuri de chilipir.

Născută în Zambia, Scott spune că a călătorit mult prin lume, mai ales prin foste colonii britanice, dar și prin țări din Commonwealth, înainte de a ajunge la Londra, în 1997.

„Adoram atmosfera cosmopolită al Londrei, cu toate națiile și culorile lumii…”, spune ea cu regret în voce. „Acum a crescut ura”, adaugă ea referindu-se la imigranți, de frica și împotriva cărora consideră ea că a votat majoritatea conaționalilor săi care au ales ieșirea din Uniunea Europeană la referendumul din 2016.

Scott se consideră o victimă colaterală a Brexitului. Temerile ei sunt împărtășite de mulți englezi stabiliți în Franța.

„E vorba despre economia din spatele Brexitului – scăderea cursului lirei sterline și creșterea dobânzilor la împrumuturile ipotecare”, explică ea. După ce a plătit dobânda la împrumut, nu a mai putut obține altul, tot ipotecar, pe aceeași proprietate, deoarece prețul pieței imobiliare din Franța a scăzut între timp.

În mod paradoxal, zona din sud-vestul Franței, unde se află și satul Léran, aproape de munții Pirinei, la o oră și jumătate de Mediterana, de Spania și de paradisul cumpărăturilor „duty free” din Andorra, este considerată de experții imobiliari ca având potențialul să devină o a doua Provence a Franței, peste câțiva ani. Acum este timpul să cumperi aici, spun ei.

Timpul se grăbește însă pentru britanicii din zonă, mulți aflându-se în aceeași situație cu Scott – și temându-se că vor fi nevoiți să vândă și ei, tot în pierdere, după Brexit.

După 29 martie, termenul-limită stabilit pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, care ar putea fi însă prelungit, nu se știe, Scott va trebui să vină în Franța cu viză. Asta e clar.

Britanicii din Franța, cu granița în raniță, după Brexit

Fără nicio legătură cu Scott, specialista IT care se pregătește să părăsească în pierdere fosta ei casă de vară din Léran, o altă englezoaică, actrița Kristin Scott Thomas, a mărturisit aproape aceleași temeri legate de Brexit, vorbind de pe scena teatrului Pleyel din Paris, vinerea trecută.

Incertitudinea, dominanta economiei britanice –Incertitudinea a dominat economia Marii Britanii în ultmii ani complicați de aranjamentele divorțului de Uniunea Europeană. Cea mai recentă notificare transmisă de guvernul Marii Britanii prezintă un scenariu în care economia Regatului Unit s-ar contracta cu 6% -9% în următorii 15 ani (doar 8% contracție pentru Scoția și Țara Galilor, 9% pentru Irlanda de Nord și 10,5% pentru Anglia), față de ce ar fi putut să se întâmple dacă ar fi existat acord. Având în vedere că 30% din produsele alimentare provin din UE, este probabil ca prețurile să crească și există riscul ca panica să amplifice nejustificat achizițiile de alimente și să provoace o penurie. Banca Angliei menține deocamdată o dobândă de politică monetară joasă, de numai 0,75%, care nu transmite un semnal de majorare a costurilor împrumuturilor. Totuși, piața imobiliară britanică trece, de câteva luni printr-o încetinire a tranzacțiilor, atât vânzătorii, cât și cumpărătorii aând ezitări, din pricina Brexitului. Și deocamdată, doar șase dintre cele 40 de acorduri comerciale internaționale planificate au fost semnate.

Actrița de origine britanică, naturalizată în Franța, a adus un elogiu industriei, în mare parte independentă, filmului din Hexagon și deschiderii Franței pentru cei ca ea, veniți din alte culturi.

„Și să nu uităm această formidabilă deschidere pentru ceea ce nu este francez. Mi-ați permis, mie, o străină, care venea din altă parte, să devin actriță și să îmi trăiesc pasiunea”, a spus Scott Thomas, președinta celei de-a 44-a ceremonii a premiilor César – echivalentul Oscarurilor pentru cinematografia franceză.

„Este ocazia să vă mulțumesc, și chiar am intenția să continuu alături de voi, da, chiar și cu acest Brexit”, a glumit ea, provocând râsete în sala Pleyel. „E adevărat că mi-e teamă că voi fi reținută la graniță cu burta mea de oaie împănată, cu proviziile mele de dulceață și discurile mele cu Elton John, făcute magiun…”

Roxana Dascălu
Roxana Dascălu a fost timp de 10 ani jurnalist la Reuters, a lucrat apoi la USAID, in coordonarea relaţiilor media şi outreach in Romania. A scris pentru The Economist Intelligence Unit şi Oxford Business Group.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele