Problema noastră cu tricourile negre

33
5 minute de lectură

Echipele sportive ale României îmbracă, în mod normal, echipamente de joc de culoare galbenă. La fel, și foarte mulți suporteri din tribune.

Foto: Agerpres

„Valul galben” aproape că a devenit o marcă a sportivilor români pe arenele europene – 4 milioane de concetățeni trăiesc în afara țării și mulți alții profită de libertatea de circulație și de prețurile accesibile ale călătoriilor pentru a-și susține favoriții peste tot în Europa. Și nu numai. Se întâmplă cu echipa de tenis de la Fed Cup, cu fetele de la handbal , cu „Stejarii” de la rugby, bineînțeles, cu fotbaliștii, inclusiv din echipa de tineret, așa cum s-a întâmplat în această vară la Europeanul din Italia și San Marino.

Nu câștigăm întotdeauna, dar bucuria de a-i vedea și susține pe ai tăi, emoția de la intonarea imnului și, până la urmă, afirmarea condiției de român, dorința de a le arăta străinilor că suntem altfel decât își imaginează unii dintre ei, ei bine, toate acestea și încă multe altele îi fac pe suporteri să revină mereu, uitând de amărăciunea eșecurilor.

La fotbal avem însă o problemă

E neagră. Este pata neagră din interiorul valului galben. Așa arată grupul suporterilor „ultras” al echipei naționale. Pentru mulți suporteri români, pata din tribună este neagră și la figurat.

Când ultrașii au început să scandeze împotriva Ungariei la meciul de duminică împotriva Maltei, restul publicului de pe stadionul din Ploiești i-a admonestat. Totul venea după un moment trist, petrecut cu trei zile mai devreme, pe Arena Națională, la meciul cu Spania. Ultrașii s-au manifestat zgomotos în timpul momentului de reculegere ținut în memoria fiicei fostului mare jucător al Barcelonei și antrenor al echipei Spaniei, Luis Enrique, răpusă de boală la doar 9 ani.

De ce asta?

„Nu am avut vreo intenție să stricăm un moment solemn ce nu a fost anunțat în prealabil, am avut un moment spontan înaintea începerii jocului, pentru a evita veșnica etichetă de «vinovați pentru meciurile cu porțile închise». Acesta este stilul nostru de viață și de manifestare, suntem mereu prezenți, suntem mereu ultra’ și nu ne veți opri niciodată!”, au explicat ultrașii pe pagina lor de Facebook „Uniți sub tricolor”. 

Apoi, pentru ca obrăznicia să fie maximă, au revenit, a doua zi după meci: „Ne cerem scuze pentru momentul de reculegere ratat, n-am auzit când militarul român mort în Afganistan a fost menționat”. Nici nu trebuia. FIFA și UEFA interzic mesajele politice pe stadioane.

Aproape că nu a fost meci jucat în ultimii ani de echipa națională în care oamenii în negru să nu-și facă simțită prezența în mod zgomotos , prin scandări cu caracter xenofob. Pagina lor de Facebook este, de altfel, plină de astfel de mesaje, cele mai multe, îndreptate împotriva Ungariei.

Potrivit paginii proprii de Facebook, „Uniți sub tricolor” este un proiect al ultrașilor români care își propun să susțină în mod independent echipa națională de fotbal. Ei, într-adevăr, însoțesc echipa națională peste tot și scandează împotriva tuturor: unguri, FRF, UEFA, „cetățeni” (în limbajul ”ultras”, cei care vin la stadion fără să se dedea la violențe), jurnaliști care au îndrăznit să-i critice.

S-ar putea să coste scump

Ca orice atitudine cu caracter extremist, și acest fenomen ajunge să facă rău înseși cauzei. Fotbalistic vorbind, după mai multe avertismente din partea UEFA legate de scandările cu caracter xenofob și discriminatoriu, FRF s-ar putea să fie acum sancționată cu două jocuri pe teren propriu organizate fără spectatori.

Ar fi vorba despre meciurile oficiale cu Suedia și Norvegia, pe care România trebuie neapărat să le câștige, dacă vrea să lupte pentru calificarea la Campionatul European 2020, trei meciuri din turneul final urmând a se desfășura la București.

UEFA este foarte atentă la mesajele cu caracter politic pe care spectatorii și, uneori, chiar jucătorii le transmit în timpul meciurilor de fotbal și astfel de comportamente sunt pedepsite tot mai aspru. Forul european, ca și cel mondial, FIFA, încearcă să țină fotbalul cât mai departe de astfel de mesaje, în special pentru a preveni violența. Însă o sancțiune dură din partea UEFA îi va lovi în special pe spectatorii pașnici, pe „cetățeni”. Greu de crezut că ultrașii vor învăța ceva din asta. La viitorul meci, pata neagră pe fond galben va fi tot acolo. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele