Profesioniștii care duc România în primul rând al Europei (P)

29
4 minute de lectură

Programul PNL pentru europarlamentare

Partidul Național Liberal și-a lansat programul politic pentru alegerile europarlamentare intitulat „Profesioniști în Parlamentul European”. Este un program proeuropean, concret și realist, menit să pună punct tranziției spre integrarea europeană și să aducă România în primul rând al Europei. Este un veritabil program de guvernare europeană și oferă o viziune completă, în toate sectoarele importante, despre viitorul european al României. Este primul și singurul răspuns matur, din această campanie, dat problemelor cu care se confruntă România la 12 ani de la aderarea la UE.

PNL propune un model european de dezvoltare a României bazat pe experiență și pe rezultatele de succes ale europarlamentarilor și aleșilor locali liberali. În cei 12 ani care au trecut de la aderare, administrațiile liberale au făcut pași concreți către aducerea României la aceleași standarde de viață cu cele din țările dezvoltate. Rareș Bogdan, candidatul din fruntea listei PNL, a punctat această idee la evenimentul de lansare a programului. „Dezvoltarea României gândită de Partidul Național Liberal se bazează foarte mult pe comunități locale performante. Aici, atuurile sunt fără nicio discuție în favoarea PNL. Nu poți să dezvolți o țară decât dezvoltând comunitățile locale și folosind banii europeni. Liberalii au reușit să arate acest lucru la nivel local și județean. În momentul în care românii ne vor da votul, vom arăta că experiența acestor oameni se va transpune la nivel național”.

Performanțele europarlamentarilor și aleșilor locali ai PNL au constat în atragerea și valorificarea fondurilor comunitare. Obținerea unui buget european pentru România, cel puțin la nivelul celui anterior, simplificarea puternică a procedurilor de accesare a banilor europeni reprezintă premisele programului liberal enunțate de Ludovic Orban, președintele PNL: „Europa înseamnă civilizație, Europa înseamnă calitatea vieții. Ne propunem să fructificăm toate resursele care ne sunt puse la dispoziție, nu cum se întâmplă astăzi, în care miliarde de euro sunt ținuți la granița țării, fără nici un fel de șansă de a putea să îi aducem în țară, din cauza incompetenței și a centralismului birocratic al unor guvernanți. Toate resursele trebuie folosite pentru a asigura calitatea vieții pentru cetățenii români, indiferent dacă trăiesc în municipii, orașe sau în mediul rural”.

Obiectivele au două direcții de acțiune. Prima vizează urgențe naționale în domenii-cheie : fonduri europene pentru autostrăzile Pitești-Sibiu, Comarnic-Brașov, Târgu Mureș-Iași-Ungheni, drumul expres Craiova-Pitești și șoseaua de centură a Capitalei; construcția și dotarea a trei spitale regionale până în 2024; subvenții mărite pentru agricultori la nivelul mediu din UE; dublarea fondurilor pentru cadastrare; conectarea tuturor orașelor României la rețeaua de distribuție a gazelor până în 2024; reabilitarea termică a 500.000 de apartamente cu bani europeni; consolidarea tuturor clădirilor rezidențiale încadrate în clasa seismică I.

A doua direcție instituie un model de dezvoltare solidă pe termen lung, cu accent pe educație, cercetare, modernizarea administrației și sprijin pentru IMM-uri: conectarea tuturor universităților și liceelor la internet de mare viteză cu fonduri europene; redeschiderea școlilor de meserii după modelele de succes din Europa, inclusiv pentru domeniile digitale; 20.000 de burse Erasmus/an pentru studenții români; 40.000 de bilete de tren gratis pentru tinerii români care vor să călătorească în Europa; crearea sau aducerea la standarde europene a 10 institute de cercetare; granturi de 50.000 de euro pentru cercetare academică; digitalizarea completă a administrației; promovarea brandurilor românești în Uniunea Europeană; finanțarea din fonduri europene a unui program pentru inovare destinat IMM-urilor.

Finalizarea cu succes a integrării europene, în folosul românilor, este unul dintre principiile vizate de program, prin două mari obiective: românii să circule liber în toată Uniunea Europeană, în cel mult un an de la preluarea guvernării de către PNL integrarea în Schengen) și adoptarea monedei euro.

Mai multe detalii despre campania PNL:
https://www.romaniainprimulrand.ro/

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele